Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πόπη Γιαμπίλη: Η εικόνα της «ανδροκρατούμενης» αγοράς οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες μπήκαν σε αυτό το στίβο αργότερα από τους άνδρες

Δημοσίευση: 08/04/2022

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου το “The Insurer” είναι αφιερωμένο στις πρωταγωνίστριες του κλάδου, φιλοξενώντας έξι γυναίκες που έχουν αφήσει τη δική τους σφραγίδα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Μεταξύ αυτών και την κυρία Πόπη Γιαμπίλη, Διευθύντρια της ΔΙΟΝ ΟΕ Σύμβουλοι Ασφαλιστικών Υπηρεσιών. Μια επαγγελματίας που γνωρίζει καλά την αγορά, έχοντας διαγράψει τη δική της πορεία στο χώρο των ασφαλίσεων. Όπως τονίζει, κατά την πολυετή απασχόλησή της στον κλάδο και ιδιαίτερα μετά την ένταξή της στη ΔΙΟΝ ΟΕ προ δεκαετίας, έχει διαπιστώσει θετικές μεταβολές, οι οποίες επιβεβαιώνουν την απόφασή της να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Μάλιστα, χαρακτηρίζει τον ασφαλιστικό κλάδο ως έναν από τους δυναμικούς της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι είναι αξιοσημείωτο ότι στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων κατά την περίοδο της 10ετούς κρίσης, έχοντας σχετικά μικρότερες απώλειες σε σύγκριση με άλλες δραστηριότητες.

Αναφορικά με την γυναικεία εκπροσώπηση στην ασφαλιστική αγορά, η κυρία Γιαμπίλη υποστηρίζει ότι τα όποια στερεότυπα οφείλονται στο γεγονός ότι οι γυναίκες εντάχθηκαν στον κλάδο αργότερα από τους άνδρες. Ωστόσο, με την υψηλή τους κατάρτισή και την ευελιξία τους κατάφεραν γρήγορα να ξεχωρίσουν στην αγορά, να εξελιχθούν και να αναπτύξουν τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες.

Κυρία Γιαμπίλη, ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια γυναίκα που δραστηριοποιείται σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο όπως αυτός του ασφαλιστικού κλάδου;

Ο κλάδος έχει χαρακτηριστεί ως «ανδροκρατούμενος». Δεν μου αρέσει αυτός ο χαρακτηρισμός γιατί στην επαγγελματική μου πορεία δεν επηρεάστηκα από τέτοια φαινόμενα, αλλά γενικά έχω δει σημαντικές μεταβολές στον τομέα αυτό.

Αν κρίνω από το τι ίσχυε πριν από μία γενιά θα έλεγα ότι η αλλαγή είναι χωρίς συζήτηση σημαντική. Με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες σε ανώτερες και ανώτατες θέσεις σε επιχειρήσεις του κλάδου, πράγμα το οποίο δεν έβλεπα στην αρχή της καριέρας μου. Δεν θέλω να παρερμηνευτούν τα λεγόμενα μου αν κάποιος νομίζει ότι φτάσαμε σε ικανοποιητικό επίπεδο. Είναι όμως γεγονός ότι η είσοδος στον κλάδο γυναικών με πολύ καλύτερη κατάρτιση συντέλεσε στην σημαντική βελτίωση της εικόνας. Όταν πριν 10 χρόνια ανέλαβα την διεύθυνση της ΔΙΟΝ ΟΕ δεν αισθάνθηκα ούτε εγώ ατομικά, ούτε η αγορά ότι μειονεκτούσα έναντι ανδρών συνάδελφων και αυτό αποδεικνύεται από την αλματώδη αύξηση των εργασιών της εταιρείας.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας γυναίκας ηγέτιδας στην ασφαλιστική αγορά;

Ένα σημαντικό στοιχείο αφορά στα προσόντα που πρέπει να έχει μια γυναίκα για να ανελιχθεί στον ασφαλιστικό κλάδο. Πιστεύω ότι ισχύουν τα ίδια που χρειάζεται και ένας άνδρας. Υψηλή επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση, η διάθεση για σκληρή εργασία, η δυνατότητα να συνεργάζεται κανείς με άτομα και ομάδες, η ευελιξία στο χειρισμό θεμάτων, οι ηγετικές ικανότητες του ατόμου και διάφορες άλλες ιδιότητες που μπορεί να διαθέτει μια γυναίκα θα την οδηγήσουν στα ανώτατα αξιώματα.

Στη ΔΙΟΝ ΟΕ πάντως το φύλο του στελέχους δεν αποτέλεσε κριτήριο αξιολόγησης. Θα έλεγα ότι η εικόνα της «ανδροκρατούμενης» αγοράς οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες μπήκαν σε αυτό το στίβο αργότερα από τους άνδρες αλλά τώρα κάνουν σημαντικά βήματα προόδου, διαθέτοντας τα παραπάνω προσόντα που ανέφερα. Φυσικά δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο την κορυφή σε μια επιχείρηση αλλά και την στελέχωση σε ανώτερα επίπεδα όπου βλέπουμε πόσες γυναίκες πληρούν αυτές τις θέσεις.

Ποιες οι δυνατότητες που παρέχει σε μια γυναίκα η καριέρα στον ασφαλιστικό κλάδο;

Ορισμένοι αναρωτιούνται αν ο ασφαλιστικός κλάδος είναι κατάλληλος για γυναίκες. Θεωρώ το δίλημμα λάθος, γιατί το φύλο δεν παίζει ρόλο. Όμως ανάλογα με τους στόχους που θέτει μία γυναίκα (π.χ. υπάρχουσες ή μέλλουσες οικογενειακές υποχρεώσεις, επιμορφώσεις κλπ.) θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ορισμένες δραστηριότητες του κλάδου, όπως π.χ. οι πωλήσεις προσφέρονται για επαγγελματική εξέλιξη μιας γυναίκας, εφόσον δεν απαιτούν καθημερινή παρουσία στο γραφείο.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι δεν θεωρώ ότι υπάρχει υπεροχή του ενός φύλου έναντι του άλλου άσχετα με το γεγονός ότι μια φωτογραφία του κλάδου αυτή τη στιγμή δείχνει διαφορές, οι οποίες θεωρώ ότι προέρχονται από παρελθούσες συνθήκες. Η επιτυχία εφόσον κάποιος διαθέτει ορισμένες από τις παραπάνω ιδιότητες σε κάποιο βαθμό είναι συνάρτηση και της προσωπικής του τοποθέτησης για το αντικείμενο:

Αγαπάς αυτό που κάνεις ή το θεωρείς μια αναγκαία διέξοδο για βιοπορισμό;

Εάν ισχύει το πρώτο, η ΕΠΙΤΥΧΙΑ σε περιμένει!!!

Αναδημοσίευση: Περιοδικό The Insurer – Τεύχος Μαρτίου 

Γίνετε συνδρομητής εδώ

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»