Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Μαρία Μηλιώνη: Κράτος και ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές η απάντηση στο έλλειμμα της ασφαλιστικής κουλτούρας

Δημοσίευση: 21/03/2022
Μαρία Μηλιώνη, Υποδιευθύντρια Πωλήσεων Βορείου και Νησιωτικής Ελλάδος, INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α
Μαρία Μηλιώνη, Υποδιευθύντρια Πωλήσεων Βορείου και Νησιωτικής Ελλάδος, INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α

Με φόντο το τέλος της πανδημίας και τις προοπτικές που ανοίγονται για την ασφαλιστική αγορά, μίλησε η κα Μαρία Μηλιώνη, Υποδιευθύντρια Πωλήσεων Βορείου και Νησιωτικής Ελλάδος, INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α στην ομιλία της στο 34th Thessaloniki Insurance με τίτλο «Ανάπτυξη και ασφαλιστική διαμεσολάβηση», στην οποία υπογραμμίζει τα περιθώρια ανάπτυξης του ασφαλιστικού κλάδου στην meta-Covid εποχή, την αξία της συνδρομής της πολιτείας στην καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης του μέσου Έλληνα καταναλωτή, καθώς και το ρόλο ασφαλιστικού διαμεσολαβητή στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Αισιόδοξες οι προβλέψεις για την ασφαλιστική αγορά το 2022

Όπως τονίζει η κα. Μηλιώνη, τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η πορεία του ασφαλιστικού κλάδου το 2022 θα είναι ανοδική, δεδομένου ότι ανοδικά κινείται και το ΑΕΠ της χώρας μας. Το 2021 καταγράφηκε αύξηση ύψους 7,7% στην συνολική παραγωγή ασφαλίστρων με αυξητικές τάσεις για τους κλάδους ζωής (10%) και για τους λοιπούς κλάδους κατά ζημιών (5,7%), ενώ μείωση 1% σημειώθηκε στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτων, γεγονός το οποίο πιθανότητα αποδίδεται στις υπερβολικές εκπτώσεις. Παράλληλα, η κυρία Μηλιώνη επισήμανε ότι μεταξύ των κλάδων που αναπτύσσονται πιο γρήγορα είναι η υγεία, οι ιατρικές υπηρεσίες, η ακίνητη περιουσία και η αστική ευθύνη.

Ασφαλώς, παρά τις θετικές ενδείξεις, παράγοντες όπως ο τελικός έλεγχος της πανδημίας, οι φυσικές καταστροφές, ο πληθωρισμός, η εξέλιξη του κόστους ενέργειας αλλά και τα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία επηρεάζουν συνολικά το οικονομικό τοπίο και εν συνεχεία την ασφαλιστική αγορά.

Έλλειμμα ασφαλιστικής κουλτούρας 

Ένας από τους κύριους επιβραδυντικούς παράγοντες της ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς στην χώρα μας είναι η έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης του Έλληνα καταναλωτή, το επίπεδο της οποίας είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του ελλείμματος είναι η ασφάλιση ακίνητης περιουσίας.

Όπως τονίζει η κα Μηλιώνη, η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας δεν ασφαλίζουν τα σπίτια τους παραμόνο όταν αυτό είναι υποχρεωτικό, λόγω της χορήγησης κάποιου στεγαστικού δανείου. Παρά το γεγονός ότι το κόστος ασφάλισης για το συγκεκριμένο συμβόλαιο είναι πολύ χαμηλό στη χώρα μας σε σχέση και με το μέσο όρο της Ε.Ε., μόλις το 15% των κατοικιών στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι είναι ασφαλισμένο. Δύο είναι οι πιθανές αιτίες πίσω από το εν λόγω φαινόμενο. Αφενός στο ότι ο Έλληνας πολίτης δεν σωστά ενημερωμένος και αφετέρου στο ότι πιστεύει ότι το κακό δεν θα συμβεί σε ποτέ αυτόν. Όπως επισημαίνει η κα Μηλιώνη και στις δύο περιπτώσεις υπεύθυνο είναι το έλλειμμα της λεγόμενης ασφαλιστικής κουλτούρας.

Αυτό το έλλειμμα το κράτος το πληρώνει ακριβά, καταβάλλοντας κάθε χρόνο μαζικές αποζημιώσεις, που όμως δεν καλύπτουν ούτε το ήμισυ της πραγματικής ζημιάς κάθε ακινήτου ξεχωριστά και συνήθως με μεγάλη χρονική καθυστέρηση. Έτσι εν τέλει χαμένοι είναι και το κράτος αλλά και ο πολίτης.“, αναφέρει στον λόγο της.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ασφάλιση δεν είναι είδος πολυτελείας για τους εύπορους αλλά είδος ανάγκης για τον καθένα, προκειμένου να εξασφαλίσει τα υλικά αλλά και τα άυλα αγαθά του”.

Η συμβολή της πολιτείας για την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης του Έλληνα και ο ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή

Αναφορικά με το ρόλο της πολιτείας στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής συνείδησης του Έλληνα καταναλωτή, η κα Μηλιώνη τονίζει ότι είναι σημαντικό η πολιτεία να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης των πολιτών, με ειδικές καμπάνιες, με συστηματική ενημέρωση, ακόμη και με τη θέσπιση υποχρεωτικότητας σε κάποιες κατηγορίες ασφάλισης.

Η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει μέσω του νέου κλιματικού νόμου τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία, όπως δηλώνει η κα Μηλιώνη, “μπορεί να συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην γενικότερη ασφάλιση του κλάδου, εφόσον όμως περάσει από τη σχετική επεξεργασία, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις σχετικές θέσεις και τις ενστάσεις των εκπροσώπων των ασφαλιστικών εταιρειών.”

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι σημαντικό είναι να αναλάβουν και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης, επικοινωνώντας την σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα της ασφάλισης οι ίδιοι στους πελάτες του.

Η INTERLIFE στηρίζει έμπρακτα τους συνεργάτες της

Από την ίδρυσή της εδώ και 30 χρόνια η ΙNTERLIFE αναπτύσσεται και εξελίσσεται με μοχλό τη συνεργασία και τη στήριξη των συνεργαζόμενων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, έχοντας αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών σε όλη την Ελλάδα που ξεπερνά τους 2000 επαγγελματίες στους οποίους οφείλει και ένα μεγάλο μέρος των υψηλών αναπτυξιακών της επενδύσεών διαχρονικά.

Η INTERLIFE έχοντας συνεχή επαφή με τους συνεργάτες της ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, παρέχει εκτός από τεχνικές διευκολύνσεις και σημαντικά προνόμια μέσω του συστήματος καρτών Premium & Bonus, παρέχοντας εκπτώσεις σε ατομικά ασφαλιστήρια, δωρεάν εκτύπωση προσωποποιημένων φυλλαδίων και δωρεάν συμμετοχή στο ταμείο επαγγελματικής ασφάλισής ΤΕΑ INTERLIFE με τις εισφορές να καταβάλλονται από την ίδια την εταιρεία.

Ακόμη, αξιοποιώντας της νέες τεχνολογίες, η INTERLIFE δίνει τη δυνατότητα στους συνεργάτες της να ενσωματώσουν στην ιστοσελίδα τους την πλατφόρμα sales for net, προσφέροντάς τους άμεσες εφαρμογές online ασφάλισης, βοηθώντας τους με τον τρόπο αυτό να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των διαδικτυακών καναλιών διανομής.

 

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

HDI

Η HDI Global υποστηρίζει τους πελάτες στην εκπλήρωση των ρυθμιστικών τους απαιτήσεων με εξατομικευμένες υπηρεσίες

Ενόψει της κλιματικής αλλαγής, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο φυσικούς κλιματικούς κινδύνους που σχετίζονται με την τοποθεσία και απειλούν

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»