Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

Η άποψη του Αλέξη Κώτσαλου για το δυστύχημα στο λιμάνι της Βαλτιμόρης

Δημοσίευση: 28/03/2024

Με μία εκτενή ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Linkedin ο κ. Αλέξης ΚώτσαλοςFounder & CEO, Naftilus Insurtech, αναφέρει την άποψή του σχετικά με το ατύχημα στο λιμάνι της Βαλτιμόρης και την υφιστάμενη ασφαλιστική κάλυψη.

Η ανάρτησή του παρακάτω:

Μερικές σκέψεις για αυτό το ανατριχιαστικό ατύχημα. Η γέφυρα Francis Scott Key στο λιμάνι της Βαλτιμόρης ήταν ασφαλισμένη κυρίως στην Chubb. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο πρόεδρος Biden είπε ότι θα ξαναχτιστεί άμεσα, αυτό δεν θα επιβαρύνει καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό γιατί το κόστος αναλαμβάνεται άμεσα από την κορυφαία ασφαλιστική Περιουσίας #Chubb. Η ζημιά αποκατάστασης μόνο της γέφυρας αναμένεται ως λένε να ξεπεράσει τα 600 εκατ.

Αν δεν ηταν ασφαλισμένη από το αμερικανικό δημόσιο τι θα γινόταν?

Το κράτος θα κατέβαλε το ποσό της αποκατάστασης και θα έπρεπε να αναμένει περίπου 10-15 χρόνια ( αυτό λέει η ιστορία σε ανάλογες ζημιές) να τελεσιδικήσει το θέμα απόδοσης των ευθυνών για να αποζημιώσουν τα P&I ( έως 10 εκατ. το P&I που ήταν εγγεγραμμένο το πλοίο Dali, 10 εκατ- 100 εκατ. τα υπόλοιπα P&Ι του International Association) και οι αντασφαλιστικές αγορές που θα συμμετέχουν στα excess layers το υπόλοιπο κόστος ανοικοδόμησης στο αμερικανικό δημόσιο. Και αυτό εφόσον αποδειχθεί το αίτιο της ζημιάς και η ευθύνη. Αν το αίτιο δηλαδή είναι καλυπτόμενο. Έτσι εάν επρόκειτο για κάποια κυβερνοεπίθεση ή τρομοκρατική ενέργεια θα ήταν άλλη η διευθέτηση ενώ το πιθανότερο και χαμηλότερα τα ποσά των αποζημιώσεων γιατί είναι χαμηλότερα τα όρια αναλήψεων κινδύνου. Αυτό όμως δεν επηρεάζει την αποζημίωση στο αμερικανικό δημόσιο της γέφυρας από την Chubb. Αυτό γιατί το βάρος δικαστικής απαίτησης και εξόδων, αλλά και αναμονής της δικαστικής απόφασης, πέφτει τώρα στους ώμους της Chubb και του πάνελ των ασφαλιστών που θα ασκήσουν το δικαίωμα subrogation μετά την καταβολή της αποζημίωσης και όχι στο αμερικανικό δημόσιο που θα λάβει άμεσα τα χρήματα.

Αυτό που θέλω να κρατήσουμε πέρα απο τα τεχνικά ασφαλιστικά που ίσως ενδιαφέρουν λίγους, είναι ότι η ασφάλιση της Δημόσιας περιουσίας είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα και επιμένω ότι θα έπρεπε να το δούμε και στην Ελλάδα χωρίς προκαταλήψεις. Ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνος και όχι μόνο από φυσικές καταστροφές και απαιτεί γενναίες αποφάσεις. Η ασφάλιση είναι ένας αποτελεσματικός μηχανισμός ενίσχυσης της ανθεκτικότητας ιδιωτών και κρατών. Είναι εθελοντικός και λαμβάνεται σε σύνθετα περιβάλλοντα αποφάσεων όπου σχηματίζονται κρίσεις αλλά ευδοκιμούν και οι προκαταλήψεις.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»