Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024

Εξαγορές πρακτορειακών μονάδων: Ασφαλιστικές εταιρείες σε μετοχικά κεφάλαια, συμπράξεις και νέες συμμαχίες στο πεδίο της διαμεσολάβησης

Δημοσίευση: 18/01/2023
εξαγορές

Σαρωτικές αλλαγές και ανατροπές παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στο χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, με τα παραδοσιακά δίκτυα να μπαίνουν σε καθεστώς συρρίκνωσης στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων συγχωνεύσεων και των εξαγορών, που αναμένεται να μας απασχολήσουν και το 2023.

Γράφει η Σωτηρία Γιαννακοπούλου,

Οι εταιρείες ασφαλιστικής διαμεσολάβησης έχουν το βλέμμα τους στραμμένο σε νέες συνεργασίες, συγκροτώντας πιο ισχυρά σχήματα, με στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης έναντι των πλέον περιορισμένων αριθμητικά ασφαλιστικών εταιρειών.

Άλλωστε, η ενίσχυση της παραγωγής, του δικτύου και του χαρτοφυλακίου τους αποτελούν στρατηγικά πλεονεκτήματα, τα οποία και επιστρατεύουν στις συζητήσεις τους με τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών. Στόχος τους είναι η διεκδίκηση ευνοϊκότερων όρων και υψηλότερων προμηθειών, σε μια εποχή που πλήθος εταιρειών επιδιώκει νέες συνεργασίες, αναγνωρίζοντας την αξία της διαπροσωπικής επαφής των επαγγελματιών.

Από πλευράς των ασφαλιστικών εταιρειών, οι επενδύσεις σε μετοχικά κεφάλαια επιχειρήσεων ασφαλιστικής διαμεσολάβησης αποτελούν μια άμεση λύση για την ανάπτυξη του δικτύου τους και την προώθηση των προϊόντων τους από επαγγελματίες που διαθέτουν ήδη μεγάλα πελατολόγια και επιρροή στο καταναλωτικό κοινό. Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμη και οι εταιρείες που βασίζονται σε direct πωλήσεις αναζητούν ευκαιρίες για την διείσδυση τους στα παραδοσιακά δίκτυα.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι πολλές ασφαλιστικές εταιρείες συνάπτουν στρατηγικές συνεργασίας με μεγάλα ασφαλιστικά γραφεία, με πιο πρόσφατες την εξαγορά του πλειοψηφικού κεφαλαίου της Ionios New Agency A.E. από το συγκρότημα εταιρειών του Μανώλη Χαραλάμπη της Aegean Insurance, τη στρατηγική συνεργασία της Hellas Direct με την πρακτορειακή εταιρεία 3P Insurance, ενώ λίγο μετά την αλλαγή του έτους η εταιρεία συμβούλων Com&Com εισέβαλε στην ασφαλιστική αγορά με την εξαγορά του 70% της Infotrust Α.Ε. Πρακτορεύσεις Ασφαλειών.

Διαβάστε ακόμη: Τα 22 γεγονότα που άλλαξαν την ελληνική ασφαλιστική αγορά το 2022

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο και η επεκτατική στρατηγική της Howden Eλλάδος στο χώρο της διαμεσολάβησης, μιας εταιρείας του Διεθνούς Μεσίτη Ασφαλίσεων και Αντασφαλίσεων Howden Broking Group με έδρα το Λονδίνο. Στις 30 Δεκεμβρίου του 2022 ο όμιλος ανακοίνωσε μια νέα στρατηγικής σημασίας εξαγορά των εταιρειών διαμεσολάβησης του Γεωργίου Μάστακα στα Ιωάννινα. Μάλιστα τη τελευταία διετία η Howden έχει πραγματοποιήσει άλλες 4 εξαγορές μεγάλων ασφαλιστικών γραφείων, τα οποία έχουν ως κοινό παρανομαστή την εξειδίκευσή τους σε εμπορικούς και βιομηχανικούς κινδύνους.

Οι ισχυρές συμπράξεις και συγχωνεύσεις στο χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης έχουν δύο αναγνώσεις. Αφενός, η αύξηση του μεγέθους των πρακτορειακών εταιρειών θα ισχυροποιήσει τη θέση των δικτύων των επαγγελματιών, αναβαθμίζοντας τον ρόλο αλλά και τη φωνή τους στην ασφαλιστική αγορά. Αφετέρου, το ζήτημα το οποίο μοιραία θα προκύψει είναι ότι τα μεγάλα πρακτορεία θα εξασφαλίζουν όλα και πιο ανταγωνιστικά ασφαλιστικά προϊόντα και φυσικά προμήθειες, με αποτέλεσμα οι μικρότερες ασφαλιστικές επιχειρήσεις να δυσκολεύονται να διατηρήσουν το δίκτυο των συνεργατών τους.

Όπως φαίνεται, το μπαράζ εξαγορών που έχει ξεκινήσει στο χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών αργά ή γρήγορα θα επηρεάσει και τον κλάδο διαμεσολάβησης. Τα μικρότερα ασφαλιστικά γραφεία θα αναγκαστούν είτε να συνεργαστούν με μεγαλύτερα σχήματα στο χώρο της διαμεσολάβησης, αξιοποιώντας την διαπραγματευτική τους δύναμη, είτε να ενισχύσουν την παραγωγή τους επενδύοντας σε νέες συνεργασίες με σκοπό την αύξηση τους χαρτοφυλακίου τους.

Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι η υψηλή παραγωγή θα παραμείνει άσσος στο μανίκι των διαμεσολαβητών, προσφέροντάς τους εκτός από κύρος και σημαντική επιρροή έναντι των ασφαλιστικών εταιρειών.

Αναδημοσίευση: Περιοδικό The Insurer – Τεύχος Μαρτίου 

Γίνετε συνδρομητής εδώ

Διαβάστε ακόμη: Ανακατεύεται η τράπουλα στην ασφαλιστική αγορά – Νέοι CEOs, μετακινήσεις, αποχωρήσεις και τα deals του 2023

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»