Αποψη του Αριστείδη Βασιλειάδη, Founder Innovation Media LP / InsuranceForum.gr
Υπάρχουν κάποιες στιγμές που αναρωτιέσαι αν τελικά κάποιος μας κάνει πλάκα. Όχι κακή. Απλώς… επαναλαμβανόμενη.
Για ακόμη μία φορά, προκηρύσσεται ένα νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ακούγονται βαρύγδουπες λέξεις όπως «ενίσχυση επιχειρηματικότητας», «ενεργοποίηση ανθρώπινου κεφαλαίου», «στήριξη νέων επαγγελματιών», και κάπου εκεί ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής κάνει το γνωστό τελετουργικό: ανοίγει την προκήρυξη, ψάχνει τους ΚΑΔ, πίνει έναν καφέ, ξαναψάχνει τους ΚΑΔ, βρίζει λίγο από μέσα του και τελικά συνειδητοποιεί ότι… ναι, πάλι εκτός.
Το νέο πρόγραμμα «Ξεκινώ Επιχειρηματικά», που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι ο κλάδος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης μάλλον συνεχίζει να θεωρείται ένας «αόρατος» επαγγελματικός χώρος όταν έρχεται η ώρα των χρηματοδοτικών εργαλείων.
Και το πιο ενδιαφέρον; Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά την προκήρυξη, ίσως να βρει και την απάντηση.
Η ίδια η δράση αναφέρει πως στόχος της είναι:
«Η ενεργοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου μέσω της ενδυνάμωσης της αυτοαπασχόλησης και της ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών».
Ενώ λίγο παρακάτω σημειώνεται ότι:
«Πληθυσμός-στόχος είναι κυρίως εξειδικευμένοι και καταρτισμένοι νέοι με επιχειρηματική ικανότητα και νοοτροπία για δραστηριοποίηση σε βιώσιμους και σύγχρονους τομείς».
Εδώ κάπου, προφανώς, γεννάται το εύλογο ερώτημα: τι θέση θα μπορούσε άραγε να έχει ένας νέος άνθρωπος που θέλει να ασχοληθεί με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση;
Σωστά. Καμία.
Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε πως ο ασφαλιστικός κλάδος… σφύζει από νέους ανθρώπους. Τα γραφεία ξεχειλίζουν από 25άρηδες και 30άρηδες που περιμένουν στην ουρά για να μπουν στο επάγγελμα. Οι μέσοι όροι ηλικίας πέφτουν συνεχώς, η ανανέωση είναι εντυπωσιακή και το πρόβλημα προσέλκυσης νέων επαγγελματιών έχει λυθεί εδώ και χρόνια.
Ή μήπως όχι;
Γιατί αν υπάρχει ένας κλάδος που εδώ και χρόνια φωνάζει ότι γερνάει επικίνδυνα, ότι δυσκολεύεται να προσελκύσει νέους ανθρώπους και ότι χρειάζεται επειγόντως ανανέωση, αυτός είναι ακριβώς ο κλάδος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.
Και εδώ έρχεται η πραγματική απορία.
Αν το κράτος —και κατ’ επέκταση τα ευρωπαϊκά εργαλεία— θέλει πράγματι να ενισχύσει την αυτοαπασχόληση νέων επιστημόνων και επαγγελματιών, πώς ακριβώς βοηθά η διαρκής εξαίρεση ενός ολόκληρου παραγωγικού κλάδου;
Εκτός αν η ασφαλιστική διαμεσολάβηση δεν θεωρείται ούτε βιώσιμη, ούτε σύγχρονη δραστηριότητα. Κάτι που θα ήταν τουλάχιστον ενδιαφέρον να το ακούσουμε επίσημα.
Και ας μην ξεχνάμε κάτι ακόμη.
Δεν είναι ότι ο κλάδος έμεινε με σταυρωμένα χέρια.
Στο πρόσφατο παρελθόν, ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, ο Σύνδεσμος Διαμεσολαβούντων Ασφαλιστικών Εργασιών Ν. Θεσσαλονίκης είχε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και είχε κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές να συμπεριληφθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Με επιμονή, παρεμβάσεις και διάλογο υπήρξαν θετικά αποτελέσματα.
Αντίστοιχες πρωτοβουλίες ανέλαβε και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στηρίζοντας ενεργά το αίτημα του κλάδου.
Και εδώ ακριβώς έρχεται το ερώτημα που ίσως ενοχλεί περισσότερο:
Τελικά, κάναμε μία τρύπα στο νερό;
Πρέπει κάθε φορά να ξεκινάμε από το μηδέν; Να εξηγούμε ξανά και ξανά ότι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απασχολούν προσωπικό, επενδύουν σε τεχνολογία, συμμορφώνονται με ολοένα και αυξανόμενες κανονιστικές απαιτήσεις, εκπαιδεύονται διαρκώς και προσφέρουν ουσιαστική οικονομική προστασία σε πολίτες και επιχειρήσεις;
Ή μήπως τελικά, ως κλάδος, αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι κάπου… κάποιος δεν μας θέλει στα προγράμματα;
Δεν ξέρω αν πρόκειται για αδιαφορία, για άγνοια, για γραφειοκρατική τύφλωση ή απλώς για την εύκολη λύση του «ας τους αφήσουμε έξω, δεν θα ασχοληθεί κανείς».
Ξέρω όμως κάτι άλλο.
Όταν όλοι συζητούν για ασφαλιστική συνείδηση, χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα, προστασία πολιτών και επιχειρήσεων, καλό θα ήταν να θυμόμαστε πως πίσω από όλα αυτά υπάρχει ένας επαγγελματικός κλάδος που καλείται καθημερινά να κάνει τη δύσκολη δουλειά.
Και ίσως κάποια στιγμή να αξίζει και αυτός κάτι περισσότερο από μία μόνιμη θέση… εκτός επιλεξιμότητας.
Υ.Γ. Αν πάντως ανοίξει ποτέ πρόγραμμα με τίτλο «Ξεκινώ επιχειρηματικά, αλλά με άπειρη υπομονή και υψηλή ανοχή στην απογοήτευση», οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές μάλλον θα είναι οι πρώτοι επιλέξιμοι.





