Πέμπτη, 23 Απριλίου 2026

Μολδαβία: Νέο νομοσχέδιο φέρνει το ασφαλιστικό πλαίσιο πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα

Δημοσίευση: 17/04/2026
Μολδαβία

Η Μολδαβία προχωρά στην προετοιμασία νέου σχεδίου νόμου για τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές δραστηριότητες, με στόχο την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο bizlaw.md, το υπό διαμόρφωση νομοθετικό πλαίσιο ενσωματώνει τις προβλέψεις της Οδηγίας 2009/138/ΕΚ (Solvency II), καθώς και τις πιο πρόσφατες τροποποιήσεις που εισήχθησαν με την Οδηγία 2025/2, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τις 30 Ιανουαρίου 2027.

Όπως επισημαίνεται, το σχέδιο νόμου αποσκοπεί στην ενίσχυση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, απαιτώντας από αυτές να διαθέτουν επαρκείς πόρους για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους, ακόμη και υπό δυσμενείς συνθήκες. Παράλληλα, εισάγει αυστηρότερες απαιτήσεις σε θέματα διαχείρισης κινδύνων, διαφάνειας και εποπτείας.

Το νέο πλαίσιο ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, την πρόσβαση στην ασφαλιστική και αντασφαλιστική δραστηριότητα, τις απαιτήσεις φερεγγυότητας, τη λειτουργία υποκαταστημάτων σε κράτη-μέλη ή σε τρίτες χώρες, καθώς και τους όρους που διέπουν τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές συμβάσεις.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στις διατάξεις για τα μέτρα αναδιοργάνωσης, τα οποία προβλέπουν παρεμβάσεις με στόχο την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής υγείας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται, υπό προϋποθέσεις, η αναστολή πληρωμών ή και η μείωση ασφαλιστικών απαιτήσεων.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

MDRT Power Table στο Zappa Ζαπείου

Σε ένα από τα πιο όμορφα και ατμοσφαιρικά σημεία της πόλης, στο ξεχωριστό Zappa στο Ζάππειο, πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη MDRT Power Table, αφήνοντας

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»