Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2026

EIOPA – Πρόταση για απαιτήσεις κεφαλαίου ένα προς ένα στις συμμετοχές κρυπτονομισμάτων στο ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιριών της ΕΕ

Δημοσίευση: 31/03/2025
H Τράπεζα της Ελλάδος ενημερώνει ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας σχετικά με την πιθανή προσφορά Παν-Eυρωπαϊκών Προσωπικών Συνταξιοδοτικών Προϊόντων (Pan-European Personal Pension Product - PEPP). Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) με ανακοίνωσή της αναγγέλλει την έναρξη της ευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) για τον ασφαλιστικό κλάδο. Τις 7 βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την υποβολή εποπτικών εκθέσεων για το Πανευρωπαϊκό Προσωπικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν (PEPP) ανακοίνωσε η EIOPA, προκειμένου να διασφαλίσει την ενιαία, ομοιόμορφη και συνεπή εφαρμογή των ρυθμίσεων περί υποβολής εποπτικών εκθέσεων PEPP.

Η EIOPA θεωρεί ένα κούρεμα 100% στον τυπικό τύπο συνετό και κατάλληλο για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία λόγω των εγγενών κινδύνων και της υψηλής μεταβλητότητάς τους.

Τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία είναι μια σχετικά νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στα χρηματοοικονομικά και η ρυθμιστική τους αντιμετώπιση εξακολουθεί να εξελίσσεται. Ενώ ο Κανονισμός Κεφαλαιακών Απαιτήσεων (CRR) και ο Κανονισμός Αγορών Κρυπτονομικών Περιουσιακών Στοιχείων (MiCAR) περιλαμβάνουν μεταβατικά μέτρα προληπτικής εποπτείας για περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης, το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ για τους (αντα)ασφαλιστές μέχρι στιγμής δεν είχε ειδικές διατάξεις για τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης. Ως αποτέλεσμα, οι (αντ)ασφαλιστές ταξινομούν επί του παρόντος τα κρυπτογραφικά τους στοιχεία χωρίς συνεπή προσέγγιση. Αυτό εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ευαισθησία κινδύνου αυτών των πρακτικών και το επίπεδο σύνεσης που σχετίζεται με αυτές.

Η εμπειρική ανάλυση της EIOPA των ιστορικών στοιχείων ενεργητικού κρυπτογράφησης υποδηλώνει ότι οι τρέχουσες επιλογές στάθμισης κεφαλαίου – όπως το επίπεδο πίεσης 80% που εφαρμόζεται στα άυλα περιουσιακά στοιχεία – στην πραγματικότητα υποτιμούν τους κινδύνους που σχετίζονται με την έκθεση σε κρυπτογράφηση.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»