Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Πρέπει να γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση για τις φυσικές καταστροφές;

Δημοσίευση: 04/03/2021
Πρέπει να γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση για τις φυσικές καταστροφές;

Γράφει η Σωτηρία Γιαννακοπούλου,

Η συζήτηση περί ασφαλιστικής συνείδησης επαναφέρεται στο προσκήνιο έπειτα από κάθε μεγάλη φυσική καταστροφή, ειδικά όταν αναφερόμαστε στη χώρα μας, όπου ως γνωστόν ο Έλληνας πρέπει να πάθει για να μάθει και εν τέλει να κινητοποιηθεί. Το πάθημα λοιπόν έγινε μάθημα για άλλη μία φορά με αφορμή τον ισχυρό σεισμό της Τετάρτης στην Ελασσόνα, όπου σημειώθηκαν σημαντικές καταστροφές, δεδομένης της μεγάλη έντασης του σεισμού, φτάνοντας τα 6 ρίχτερ.

Ως γνωστόν, οι σεισμοί αποτελούν το κύριο φυσικό φαινόμενο που διαχρονικά απειλεί την Ελλάδα, η οποία καθιστά μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές στην Ευρώπη. Ωστόσο, παρά τις μεγάλες καταστροφές που έχουν δοκιμάσει τη χώρα, η ασφαλιστική συνείδηση των πολιτών παραμένει εξαιρετικά χαμηλή, επιβαρύνοντας σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) μέσω της αρμόδιας Επιτροπής Περιουσίας έχει ήδη επεξεργαστεί και διατυπώσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία εθνικού συστήματος χρηματοδότησης ζημιών από σεισμό, ως βάση συζητήσεων με τους φορείς της Πολιτείας και τελικό σκοπό την καθιέρωση ενός υποχρεωτικού συστήματος ασφάλισης κατοικιών για τον κίνδυνο του σεισμού.

Όπως αναφέρει η ΕΑΕΕ στην ετήσια έκθεση για το 2020 «Στο πλαίσιο υλοποίησης της προσπάθειας αυτής, η ΕΑΕΕ., εκμεταλλευόμενη την συγκύρια ένταξης της χώρας μας στο πρόγραμμα χρηματοδότησης και αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποίησε συναντήσεις με το τεχνικό επιτελείο της Κυβέρνησης για θέματα των φυσικών καταστροφών και υπέβαλε τη σχετική πρόταση ασφάλισης στα αρμόδια Κυβερνητικά στελέχη, αρχής γενομένης από τον κίνδυνο του σεισμού, αλλά με πρόθεση επέκτασης και στις λοιπές φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρα και δασικές πυρκαγιές.»

Ασφαλώς, η προώθηση της ασφάλισης των κατοικιών έναντι των φυσικών καταστροφών προϋποθέτει την ανάλογη στήριξη της πολιτείας, μέσω της παραχώρησης φορολογικών κινήτρων στους πολίτες. Η ΕΑΕΕ είχε γνωστοποιήσει το αίτημα αυτό στους αρμόδιους φορείς, ανεξαρτήτως εφαρμογής της πρότασης περί καθιέρωσης της υποχρεωτικότητας στην ασφάλιση κατοικιών, πρόταση που είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση στη Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ τον Φεβρουάριο 2020 μέσω του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και η οποία βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα.

Επιπλέον, στο πλαίσιο επέκτασης της πρότασης προς την Πολιτεία, προκειμένου να περιλαμβάνει ένα ευρύτερο φάσμα καταστροφικών κινδύνων, η ΕΑΕΕ μέσω της Επιτροπής Περιουσίας εξετάζει ήδη με τους μεσίτες ασφαλίσεων τη μοντελοποίηση των κινδύνων, όπως έγινε και για τον κίνδυνο σεισμού.

Οι φυσικές καταστροφές αποτελούν γνώρισμα της σύγχρονης εποχή, δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει σημαντικά τη συχνότητα αλλά και το μέγεθός τους. Από τις πυρκαγιές στο Μάτι, τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια και τη Μάνδρα μέχρι και τις καταστροφές στη Σάμο, το συμπέρασμα είναι το ίδιο. Έως πότε το κράτος αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες θα συνεχίσουν να εθελοτυφλούν;

Δημοσιογραφική ομάδα insuranceforum.gr

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

OXI του προέδρου του ΕΕΘ Μιχάλη Ζορπίδη σε πρόσκληση του ΕΒΕΘ για υποδοχή επιχειρηματικής αποστολής απο την Β. Μακεδονία!

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο ενημερώνει πως ο πρόεδρος του κ. Μιχάλης Ζορπίδης απάντησε αρνητικά σε πρόσκληση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»