Λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο κ. Παναγιώτης Ανδρουτσόπουλος, Υπεύθυνος Ανάπτυξης στη Διεύθυνση Πωλήσεων Εταιρικού Δικτύου και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, μιλά στο insuranceforum.gr για το όραμα, τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας.
Σε μια περίοδο έντονων αλλαγών για την εταιρεία και τον κλάδο συνολικά, υπό τον νέο μέτοχο Τράπεζα Πειραιώς, η συνέντευξη φωτίζει τον ρόλο του σύγχρονου συνδικαλισμού, τις προσδοκίες των εργαζομένων και το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να κινηθεί ο Σύλλογος, με επίκεντρο τον άνθρωπο, την ανάπτυξη και την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Πείτε μας δυο λόγια για τον Σύλλογο Εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής και πως τον ονειρεύεστε;
Ο Σύλλογος μας κλείνει φέτος 47 χρόνια ζωής. Εκπροσωπεί τουλάχιστον 630 μέλη που απασχολούνται στην Εθνική Ασφαλιστική. Κατά τη διάρκεια των ετών έχει πετύχει τον σεβασμό όχι μόνο των Διοικήσεων της Εταιρίας μας, αλλά και όλων των εργαζομένων του Κλάδου μας, ως φάρος υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων της Ιστορικότερης Ασφαλιστικής Εταιρίας της χώρας. Η νέα τάξη πραγμάτων που βιώνουμε (ΑΙ, συνθήκες εργασίας, Κλάδος των Ασφαλειών) πρέπει να συνοδευτεί με εκσυγχρονισμό του Συλλόγου στον τρόπο διεκδίκησης των προβλημάτων και θεμάτων των εργαζομένων. Ονειρευόμαστε έναν Σύλλογο διαδραστικό, ενεργό, με ξεκάθαρη θέση στα προβλήματα των εργαζομένων. Νομίζω ότι είναι μονόδρομος ο θετικός συνδικαλισμός που σημαίνει ενεργώ, συμμετέχω δημιουργικά, στοχεύω στο αποτέλεσμα του Συλλόγου και της Εταιρείας. Έναν Σύλλογο που θα παρεμβαίνει με επιχειρήματα στην Διοίκηση της Εταιρείας για το καλό των εργαζομένων χωρίς να παρεκκλίνει η Εταιρεία από τους στρατηγικούς της στόχους. Το Work-Life-Balance είναι η πυξίδα μας ως εργαζόμενοι στην Εθνική Ασφαλιστική.
Δεδομένου ότι στις 3,4 και 5 Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν οι εκλογές για ανάδειξη νέου ΔΣ του Συλλόγου σας υπό τον νέο Μέτοχο (Τράπεζα Πειραιώς), ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί στους εργαζόμενους;
Εργαζόμαστε σε μια Εταιρεία με μέγεθος, φήμη και ιστορική πορεία που έχει γίνει συνώνυμη με την ιδιωτική ασφάλιση στη χώρα μας. Επιστρέφουμε σε μια γνώριμη για εμάς κατάσταση κάτω από έναν ισχυρό και μακροπρόθεσμο επενδυτή, δίνοντας αξία και εμπιστοσύνη : α) στους πελάτες μας, β) στους εργαζόμενους γ) στα Δίκτυα Πωλήσεων και φυσικά στο Μέτοχο. Η αλλαγή αυτή έχει τις προκλήσεις της. Η μακρόχρονη διαδικασία πώλησης της Εταιρείας καθώς και η παρένθεση του CVC δημιούργησε μια στασιμότητα και φυσικά κούραση στους εργαζόμενους, όμως δεν μπορούμε να κρύψουμε την συγκρατημένη αισιοδοξία μας για την έλευση ενός μακροχρόνιου και σταθερού επενδυτή.
Ο νέος μέτοχος στην πρώτη κιόλας συνάντηση με το προσωπικό, απεύθυνε μήνυμα σε όλους τους τόνους, ότι υπάρχει κοινό συμφέρον για τον ίδιο και τους εργαζόμενους, που συνίσταται στην κερδοφόρα ανάπτυξη της Εταιρείας και στην επίτευξη των στρατηγικών της στόχων. Γνωρίζει, επίσης, ότι αυτοί οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των εργαζομένων και το ενδιαφέρον για την ανάπτυξή τους.
Η πρώτη σας συνέντευξη έγινε εδώ στην Θεσσαλονίκη, γιατί;
Η παρουσία μας στο κεντρικό Κατάστημα της Θεσσαλονίκης και στα γραφεία του Εταιρικού Δικτύου της Εταιρείας συνέπεσε με το δυστύχημα των εφτά φιλάθλων του ΠΑΟΚ και θα ήθελα να δώσω τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες και στους συγγενείς των θυμάτων.
Η περιοδεία μας ξεκίνησε από το κατάστημα Κορίνθου, στην συνέχεια πήγαμε στο κατάστημα Πάτρας και καταλήξαμε στο Κατάστημα της Θεσσαλονίκης. Ο βασικός μας στόχος ήταν να αφουγκραστούμε τα προβλήματα των συναδέλφων, να συζητήσουμε και να βγάλουμε κρίσιμα συμπεράσματα προκειμένου να δημιουργήσουμε το πλάνο για τα Καταστήματα από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών. Μια από τις δεσμεύσεις μας είναι η ανάπτυξη και αξιοποίηση των καταστημάτων. Οι τελευταίες προσλήψεις που έγιναν σε καταστήματα ήταν πριν 10 και πλέον έτη. Η ερήμωση της Εταιρείας στην περιφέρεια, είναι κεντρικό θέμα στην ατζέντα μας καθώς θα επιδιώξουμε να ανοίξουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Διοίκηση της Εταιρίας και να παρουσιάσουμε το πλάνο ανάπτυξης τους, με σκοπό την ισχυρή παρουσία της Εταιρείας μας στην περιφέρεια.
Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου;
Οι άμεσες προτεραιότητες του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι:
- Η ομαλή ένταξη των γραμματέων των γραφείων του Εταιρικού Δικτύου στο κύριο προσωπικό της εταιρίας με πλήρη δικαιώματα, καθώς αποτελούν βασικό γρανάζι της μηχανής υποστήριξης των Εταιρικών μας Γραφείων, διαδικασία η οποία δείχνει ότι φτάνει στο τέλος της.
- Στον πυρήνα της συνδικαλιστικής διεκδίκησης μας είναι η προετοιμασία για μια νέα Συλλογική Σύμβαση, σύγχρονη, η οποία θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής, τόσο ως προς το περιβάλλον πληθωρισμού όσο και στα κίνητρα των εργαζομένων. Επίσης κάτι το οποίο για εμάς είναι πολύ σημαντικό είναι η ανάδειξη στελεχών από το ανθρώπινο δυναμικό της Εταιρίας.
- Σημαντική εκκρεμότητα η οποία άμεσα πρέπει να τακτοποιηθεί είναι η ενσωμάτωση μίας ομάδας συναδέλφων η οποία δεν απολαμβάνει τις μισθολογικές αυξήσεις που λαμβάνουν και οι υπόλοιποι. Καλούμε την Διοίκηση να το διορθώσει άμεσα καθώς αφορά τους πλέον χαμηλόμισθους συναδέλφους μας.
- Η καθημερινότητα και το καλό εργασιακό κλίμα είναι βασική μας προτεραιότητα. Η εμπιστοσύνη που πρέπει να δείχνουν τα μέλη προς το συλλογικό τους όργανο είναι υψίστης σημασίας για την παράταξη μας. Θα δημιουργηθεί ωράριο λειτουργίας του Συλλόγου και όλοι οι συνάδελφοι χωρίς φόβο θα μπορούν να μοιράζονται διάφορα θέματα που αντιμετωπίζουν και τους απασχολούν καθημερινά.
- Δράσεις του Συλλόγου. Ο Σύλλογος δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και δεσμευόμαστε τις εισφορές των μελών μας να τις αξιοποιούμε σε δράσεις και ενέργειες οι οποίες θα μας φέρνουν πιο κοντά, έτσι ώστε να νιώθουμε μια Ομάδα.
- Να γίνει αξιόπιστος συνομιλητής της Διοίκησης που θα διεκδικεί με επιχειρήματα και τεχνοκρατικό τρόπο τα συμφέροντα των συναδέλφων.
Πείτε μας δυο λόγια για την νέα Παράταξη Μαζί Μπροστά.
Το καλοκαίρι του 2025 πραγματοποιήθηκε έρευνα γνώμης μεταξύ των συναδέλφων την οποία διενέργησε ο Σύλλογος μας.
Σκοπός ήταν να διαπιστώσουμε την άποψη των μελών μας για διάφορα θέματα.
Ένα από τα πολλά ευρήματα που ανέδειξε η έρευνα ήταν η ανάγκη των συναδέλφων μας για ένα και μοναδικό Ενιαίο ψηφοδέλτιο στις ερχόμενες εκλογές του Συλλόγου. Δυστυχώς ορισμένοι επέλεξαν να γυρίσουν την πλάτη στην βούληση των εργαζομένων και με αστείες προφάσεις έσπασαν την ενότητα που διακαώς ήθελαν οι συνάδελφοι μας.
Μέσα από αυτή την διαδικασία, γεννήθηκε μια ιδέα και εν τέλει μια καινούργια ομάδα συναδέλφων που τίμησαν την έρευνα και δημιούργησαν την παράταξη Μαζί Μπροστά, η οποία έχει μοναδικό στόχο να ενώσει τους συναδέλφους και να κάνει τους συναδέλφους να νιώθουν ότι ο Σύλλογος είναι παρόν στην καθημερινότητά τους.
Τέλος πείτε μας δυο λόγια σχετικά με την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς;
Η εμπιστοσύνη της Τράπεζας Πειραιώς στην Εθνική Ασφαλιστική και γενικότερα στον Κλάδο, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το σύνολο της οικονομίας. Η Εταιρεία μας από το 2008 είναι σε μια παρατεταμένη διαδικασία πώλησης και παρόλα ταύτα βρίσκεται στην πρώτη θέση Εμπιστοσύνης του καταναλωτικού κοινού. Η προοπτική ανάπτυξης και ο στόχος του μετόχου για 1,5 δις € εγγεγραμμένα ασφάλιστρα το 2029, είναι ένας ελκυστικός και ταυτόχρονα εφικτός στόχος σύμφωνα με τις προβλέψεις.
Τον Μάρτιο αναμένουμε να ξετυλιχτεί το πλάνο της Εταιρείας στο επενδυτικό κοινό στην Αγγλία από την Διοίκηση. Κεντρικό σημείο της συζήτησης πρέπει να είναι ο εργαζόμενος και η δέσμευση για Work-Life-Balance.







