Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023

Υποχρεωτικά τα self-test για τους εργαζομένους στον ασφαλιστικό κλάδο

Υποχρεωτικά θεωρούνται τα self test για τους εργαζόμενους του ασφαλιστικού κλάδου από σήμερα Δευτέρα 19 Απριλίου. Όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος, στο πλαίσιο των μέτρων πρόσληψης κατά του covid-19, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα υποβάλλονται μία φορά την εβδομάδα σε διαγνωστικό τεστ covid πριν την προσέλευσή τους στον τόπο παροχής εργασίας, το οποίο θα έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος συνιστάται να διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που παρέχει την εργασία του/ης ο/η εργαζόμενος/η με φυσική παρουσία.

Πιο συγκεκριμένα οι ΚΑΔ που περιλαμβάνονται είναι:

  • 65.11 Ασφάλειες ζωής
  • 65.12 Ασφάλειες εκτός από τις ασφάλειες ζωής
  • 65.20 Αντασφάλιση
  • 65.30 Συνταξιοδοτικά ταμεία
  • 66.21 Αξιολόγηση κινδύνων και ζημιών
  • 66.22 Δραστηριότητες ασφαλιστικών πρακτόρων και μεσιτών
  • 66.29 Άλλες δραστηριότητες συναφείς προς τις ασφαλίσεις και τα συνταξιοδοτικά ταμεία
  • 66.30 Δραστηριότητες διαχείρισης κεφαλαίων

 

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Α Π Ο Φ Α Σ Η

ΘΕΜΑ: Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον Κορωνοϊό covid-19 σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία.

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Το άρθρο 46 του ν. 4790/2021 «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και άλλα ζητήματα» (Α΄ 48).

2. Τον ν. 4270/2014 «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) – δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις» (Α΄ 143).

3. Τον ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α΄ 133).

4. Το άρθρο 90 «Κώδικα της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά Όργανα (π.δ. 63/2005, Α΄ 98), σε συνδυασμό με την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).

5. Το π.δ. 134/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» (Α’ 168).

6. Το π.δ. 121/2017 «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας» (Α’ 148).

7. Το π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους – Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α΄ 119).

8. Το π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 121), καθώς και το π.δ. 62/2020 «Διορισμός Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 155).

9. Το π.δ. 84/2019 «Σύσταση και κατάργηση Γενικών Γραμματειών και Ειδικών Γραμματειών/Ενιαίων Διοικητικών Τομέων Υπουργείων» (Α’ 123).

10. Το π.δ. 2/2021 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 2).

11. Την εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη να αντιμετωπισθούν οι άμεσοι κίνδυνοι από τη διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 για τη σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς εργασίας.

12.Την αριθμ. ………………………. βεβαίωση της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία η έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

13. Την από 7.4.2021 γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο για τον κορωνοϊό COVID-19, των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ως προϋπόθεση προσέλευσής τους στον τόπο παροχής εργασίας, ως κατωτέρω:

Άρθρο 1

Υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 – Χρόνος και Συνέπειες μη διενέργειας του διαγνωστικού ελέγχου και λοιπές υποχρεώσεις

1. α. Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, μέσω δωρεάν αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου (self test) είναι υποχρεωτικός για τους εργαζόμενους/ες, προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση τόπο εργασίας, καταρχάς σε εργοδότες με επιχειρηματική δραστηριότητα στο λιανεμπόριο, μεταφορές, εστίαση χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, δραστηριότητες καθαρισμού, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων και άλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής), σύμφωνα με τα παραρτήματα της παρούσας.

β. Ο ανωτέρω διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται μία φορά την εβδομάδα, πριν την προσέλευση του εργαζόμενου/ης στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος συνιστάται να διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που παρέχει την εργασία του/ης ο/η εργαζόμενος/η με φυσική παρουσία.

2. α. Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο/η με φυσική παρουσία στον τόπο παροχής εργασίας, εφόσον αυτός/η, είτε i) δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 (self test, rapid test ή PCR test), είτε ii) έχει δηλώσει θετικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, ακολουθώντας την οριζόμενη διαδικασία δήλωσης του αποτελέσματος στην παραγράφο 3 του άρθρου 4 της παρούσας.

β. Σε περίπτωση που εργαζόμενος/η προσέλθει στο χώρο εργασίας χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις της περ. β της παρ. 1 του άρθρου 1 και της παρ. 3 του άρθρου 4 της παρούσας, ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του/ης για το λόγο αυτό και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα έως την πλήρωση των ανωτέρω προϋποθέσεων εκ μέρους του/ης εργαζόμενου/ης.

γ. Σε κάθε περίπτωση ο εργοδότης υποχρεούται να ενημερώνει τους εργαζόμενούς του, με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες μη εκτέλεσής τους ως αυτές ορίζονται στα εδάφια α και β της παρούσας παραγράφου.

Άρθρο 2

Διαδικασία ταυτοποίησης στοιχείων εργοδοτών και εργαζομένων

α. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αποστέλλει στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. τις ομάδες των υποχρεωτικά υποβαλλόμενων σε αυτοδιαγνωστική δοκιμασία ελέγχου
εργαζομένων, όπως αυτοί περιγράφονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσας, σύμφωνα με τα καταχωρημένα στοιχεία των εργαζομένων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

β. Στην αρχή κάθε εβδομάδας το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αποστέλλει στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. τις όποιες τυχόν μεταβολές έχουν πραγματοποιηθεί (όπως νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας, ειδικές περιπτώσεις της παρ. 2 του άρθρου 3, πρακτική άσκηση), σύμφωνα με τα καταχωρημένα στοιχεία των μεταβολών αυτών στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

γ. Η απαιτούμενη ταυτοποίηση των ανωτέρω στοιχείων διενεργείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

δ. Υπεύθυνος επεξεργασίας των ανωτέρω δεδομένων ορίζεται η ΗΔΙΚΑ Α.Ε., κατά τους ορισμούς του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ 2016/679) (ΓΚΠΔ) και του ν. 4624/2019 (Α΄137) με σκοπό τον προσδιορισμό των υποχρεωτικά υποβαλλόμενων σε αυτοδιαγνωστική δοκιμασία ελέγχου προσώπων και τη διανομή της δοκιμασίας ελέγχου σε αυτούς.

Διαβάστε Ακόμα