Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Βέμπερ: Ψευδαίσθηση η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.! Να σταματήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες

Κατηγορηματικά αντίθετος στο σενάριο της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος απεύθυνε αίτημα για την παύση των ενταξιακών διαδικασιών της Άγκυρας, επισημαίνοντας τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση των μετακινήσεων στους Τούρκους πολίτες.

«Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για διευκόλυνση των θεωρήσεων και επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης», τόνισε ο κ. Βέμπερ στην εφημερίδα «Tagesspiegel», υπογραμμίζοντας ότι οι διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά τις θεωρήσεις πρέπει να συνδέονται με την ελευθερία των ΜΜΕ και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Μάλιστα στη συνέντευξή του υποστηρίζει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκαθαρίσουν οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και ότι η ΕΕ πρέπει να σταματήσει εντελώς τις ενταξιακές διαδικασίες της Άγκυρας.

«Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί ψευδαίσθηση. Η Τουρκία δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ», δηλώνει στη συνέντευξή του, υπογραμμίζοντας ότι μόνο όταν και οι δύο πλευρές είναι ειλικρινείς θα μπορέσει να αναπτυχθεί ο διάλογος μεταξύ τους.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος τονίζει ότι δεν πρέπει η Ευρώπη να προχωρήσει σε βεβιασμένες παραχωρήσεις προς την Τουρκία όσον αφορά τη τελωνειακή ένωση, ωστόσο αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την εύρεση μίας συμβιβαστικής λύσης με τον Ερντογάν.

Όπως υποστηρίζει, το χάσμα μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. έχει διευρυνθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των γεωτρήσεων της Τουρκίας για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεπώς, η τουρκική ηγεσία πρέπει να κάνει πρώτη κινήσεις καλής θελήσεως, προκειμένου να καλλιεργηθεί πρόσφορο έδαφος για τις συζητήσεις της με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί η εφημερίδα «Tagesspiegel» σε δημοσίευσή της σήμερα τονίζει ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα θα πρέπει να ακυρωθεί, προκειμένου να γίνει σαφές ότι για την Ε.Ε. τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες.

«Όταν εν μέσω μιας νέας κλιμάκωσης της καταστολής αναβαθμίζουν έτσι τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, δείχνουν ότι το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μετράνε πλέον για την Ευρώπη και ότι η ΕΕ εξαρτάται μόνο από την συνεργασία του Ερντογάν στην προσφυγική κρίση. Η ακύρωση της επίσκεψης θα αποτελούσε ένα καθυστερημένο μήνυμα προς τον τούρκο πρόεδρο, ότι πρέπει να τηρήσει τους δημοκρατικούς κανόνες του παιχνιδιού, εάν θέλει μια θετική σχέση με την Ευρώπη», σχολιάζει η εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Ακόμα

Η ΕΑΕΕ υποστηρίζει για 2η χρονιά τον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ψηφιακής δημιουργίας του ΙΟΑΣ για την οδική ασφάλεια

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) υποστηρίζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική