Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024

KPMG: Υποτονικές και το γ’ τρίμηνο του 2023 οι παγκόσμιες επενδύσεις Venture Capital (VC)

Δημοσίευση: 14/09/2023

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της KPMG “Venture Pulse”, οι παγκόσμιες επενδύσεις VC συνέχισαν να συρρικνώνονται για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το β’ τρίμηνο του 2023, από τα US$ 86,2 δισ. μέσω 10 121 συναλλαγών το α’ τρίμηνο στα US$ 77,4 δισ. μέσω 7 783 συναλλαγών το β’ τρίμηνο του 2023.

  • Πρώτες οι ΗΠΑ στις συνολικές επενδύσεις με US$ 39,85 δισ., με την Ασία να ακολουθεί στα US$ 20,1 δισ.
  • Στον τομέα της τεχνολογίας τα μεγαλύτερα mega-deals, ενώ οι startups στην Generative AI (δημιουργική τεχνική νοημοσύνη) συνεχίζουν να προσελκύουν μεγάλες επενδύσεις παγκοσμίως

Η αύξηση των επιτοκίων, ο σταθερά υψηλός πληθωρισμός, οι εγχώριες και γεωπολιτικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία και των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τη σταθερότητα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, συνέκλιναν στη διαμόρφωση ενός απαιτητικού τριμήνου για τις επενδύσεις VC ανεξαρτήτως περιοχής, παρά το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την δημιουργική τεχνητή νοημoσύνη.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων VC συγκεντρώθηκε στην αμερικανική ήπειρο, με επενδύσεις ύψους US$ 42,9 δισ., μεταξύ τους έξι συμφωνίες-μαμούθ αξίας άνω των US$ 400 εκατ. κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Οι επενδύσεις VC στην Ασία μειώθηκαν για 6ο συνεχόμενο τρίμηνο, αγγίζοντας μόλις τα US$ 20,1 δισ., καθώς οι Κινέζοι επενδυτές συνέχισαν να αναβάλλουν τις μεγάλες συμφωνίες. Οι Ευρωπαίοι επενδυτές παρέμειναν επίσης στο περιθώριο, με πτώση για 4ο συνεχόμενο τρίμηνο και συνολικές επενδύσεις ύψους US$ 13,5 δισ.

KPMG: Υποτονικές και το γ’ τρίμηνο του 2023 οι παγκόσμιες επενδύσεις Venture Capital (VC)

Ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Partner, Deal Advisory, KPMG στην Ελλάδα σχολιάζει σχετικά «Η επενδυτική δραστηριότητα στο παγκόσμιο οικοσύστημα Venture Capital παραμένει υποτονική και το β’ τρίμηνο του 2023 ως αποτέλεσμα του γεωπολιτικού ρίσκου, των υποτονικών μακροοικονομικών δεικτών και του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης.

Παρότι κλάδοι όπως η τεχνητή νοημoσύνη και η εναλλακτική ενέργεια συνεχίζουν να είναι ιδιαίτεροι ελκυστικοί για άντληση κεφαλαίων, ο συνολικός όγκος και αξία των συναλλαγών ιδιαίτερα στην Ευρώπη παραμένει σε καθοδική τάση ενισχύοντας το κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά. Σε αυτή την βάση, δεν αναμένεται κάποια σημαντική διαφοροποίηση όσον αφορά τις προβλεπόμενες επιδόσεις του γ’ τριμήνου τόσο στις συναλλαγές χρηματοδότησης, όσο και αποεπένδυσης»

Βασικά ευρήματα – β’ τρίμηνο 2023

  • Οι παγκόσμιες επενδύσεις VC σημείωσαν πτώση για 6ο συνεχόμενο τρίμηνο – αγγίζοντας μόλις τα US$ 77,4 δισ. το β’ τρίμηνο του 2023 – το χαμηλότερο σύνολο σε τριμηνιαία βάση από το β’ τρίμηνο του 2020.
  • Οι επενδύσεις VC στην αμερικανική ήπειρο ανήλθαν στα US$ 42,9 δισ. μέσω 3 360 συναλλαγών κατά το β’ τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας πτώση από τα US$ 47,7 δισ. μέσω 4 009 συναλλαγών το α’ τρίμηνο του 2023.
  • Οι επενδύσεις VC στην Ασία μειώθηκαν από τα US$ 22,9 δισ. μέσω 3 148 συναλλαγών στα US$ 20,1 δισ. μέσω 2 395 συναλλαγών, μεταξύ α’ και β’ τριμήνου 2023.
  • Στην Ευρώπη, οι επενδυσεις VC κατέγραψαν πτώση από τα US$ 14,4 δισ. μέσω 2 676 συναλλαγών το α’ τρίμηνο στα US$ 13,5 δισ. μέσω 1 861 συναλλαγών το β’ τρίμηνο του 2023.
  • Οι παγκόσμιες επενδύσεις CVC κινήθηκαν σε αργούς ρυθμούς το β’ τρίμηνο του 2023, προσελκύοντας επενδύσεις ύψους US$ 39,7 δισ., έναντι US$ 45,9 δισ. το α’ τρίμηνο του 2023.
  • Η χρηματοδότηση VC που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά παρέμεινε αδύναμη το α’ εξάμηνο του 2023, αγγίζοντας μόλις τα US$ 17,1 δισ. παγκοσμίως.
  • Η παγκόσμια αξία αποεπενδύσεων αυξήθηκε ελαφρά από το χαμηλό ρεκόρ των US$ 45,5 δισ. το α’ τρίμηνο στα US$ 51,5 δισ. κατά το β’ τρίμηνο του 2023.

Υποτονικές οι συμφωνίες-μαμούθ

Συνολικά, σημειώθηκε μείωση στον αριθμό των συμφωνιών-μαμούθ αυτό το τρίμηνο, με ορισμένες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις. Η άντληση  US$ 6,9 δισ. της εταιρείας πληρωμών Stripe με έδρα τις ΗΠΑ ήταν μακράν ο μεγαλύτερος γύρος VC του τριμήνου παγκοσμίως. Μετά την Stripe, η startup διαδικτυακού marketplace Shein με έδρα τη Σιγκαπούρη προσέλκυσε την επόμενη μεγαλύτερη συναλλαγή (US$ 2 δισ.), ακολουθούμενη από την αμερικανική startup τεχνητής νοημοσύνης Inflection (US$ 1,3 δισ.) και την εταιρεία εκπαιδευτικής τεχνολογίας Byju’s με έδρα την Ινδία (US$ 700 εκατ.). Η εταιρεία λιανικής πώλησης οπτικών Lenskart, με έδρα επίσης στην Ινδία, κλείνει την πεντάδα των μεγαλύτερων συναλλαγών με γύρο χρηματοδότησης US$ 600 εκατ. Συνολικά, οι 10 κορυφαίες συναλλαγές παγκοσμίως κατανεμήθηκαν σε 8 διαφορετικές χώρες.

«Καυτές» οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη 

Οι επενδύσεις στην τεχνητή νoημοσύνη διατήρησαν τη δυναμική τους το β’ τρίμηνο του 2023. Το ενδιαφέρον των επενδυτών για την τεχνητή νoημοσύνη συνέχισε να αυξάνεται μετά την παρουσίαση του ChatGPT από την OpenAI στα τέλη του 2022 και την ανακοίνωση της επένδυσης ύψους US$ 10 δισ. από την Microsoft. Το β’ τρίμηνο του 2023, η Google πραγματοποίησε μια επένδυση US$ 450 εκατ. στην Anthropic, ενώ η Amazon ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει δύο γλωσσικά μοντέλα μέσω των Amazon Web Services για να υποστηρίξει τη δημιουργία bots για τους πελάτες της. Η χρηματοδοτούμενη από τη Microsoft εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Inflection πέτυχε επίσης μια τεράστια συναλλαγή αξίας US$ 1,3 δισ. στα τέλη του τριμήνου. Η τεχνητή νoημοσύνη γρήγορα βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών VC που αναζητούν την επόμενη επιτυχία τους ή που δεν θέλουν να μείνουν στο περιθώριο των νέων τάσεων, εν μέρει λόγω του πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος που μπορούν να παρέχουν τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης οδηγώντας σε ένα ευρύ disruption σε όλους τους κλάδους.

KPMG: Υποτονικές και το γ’ τρίμηνο του 2023 οι παγκόσμιες επενδύσεις Venture Capital (VC)

Στάση αναμονής για τις επενδύσεις VC στην Ευρώπη

Οι συνολικές επενδύσεις VC στην Ευρώπη μειώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, στα US$ 13,5 δισ. το β’ τρίμηνο, από τα US$ 14,4 δισ. το α’ τρίμηνο του 2023. Οι επενδυτές VC στην Ευρώπη συνέχισαν να κρατούν στάση αναμονής, αναβάλλοντας την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων, κυρίως συναλλαγές τελικού σταδίου, στο πλαίσιο της αβεβαιότητας στην αγορά και της έλλειψης ευκαιριών αποεπενδύσεων.

Τάσεις που πρέπει να παρακολουθούμε το γ’ τρίμηνο του 2023

Οι συνολικές επενδύσεις VC προβλέπεται να διατηρηθούν σχετικά σταθερές καθώς εισερχόμαστε στο γ’ τρίμηνο του 2023. Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές προκλήσεις, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις ευκαιρίες αποεπενδύσεων, οι οικονομικές ανησυχίες και η συνεχιζόμενη πιθανότητα για αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τον όγκο των συναλλαγών παρά τη συνεχιζόμενη ρευστότητα ρεκόρ

Μπορείτε να βρείτε την έκθεση Venture Ρulse της KPMG εδώ.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Στο Δ.Σ του ΣΕΒ η Φίλιππα Μιχάλη

Με βασικό μήνυμα «Μαζί πετυχαίνουμε περισσότερα» πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μελών του ΣΕΒ. Στην ηγεσία του Συνδέσμου εξελέγη

Η Tack TMI Greece δημιουργεί την πρώτη ολοκληρωμένη εκπαιδευτική ακαδημία ανάπτυξης δεξιοτήτων για τους επαγγελματίες του ασφαλιστικού κλάδου!

Τα τελευταία χρόνια, η πραγματικότητα στον ασφαλιστικό κλάδο αλλάζει καθημερινά. Οι οικονομικές εξελίξεις, η κλιματική κρίση, οι διαφορετικές ανάγκες και

Solo Travel: Συμβουλές & Προορισμοί

Ταξιδεύεις μόνος και ψάχνεις για τις καλύτερες συμβουλές και προορισμούς; Μην ανησυχείς, έχουμε τις απαντήσεις! Το solo travelling μπορεί να είναι απίστευτα απελευθερωτικό και

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»