Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024

Ρέουν τα κέρδη για τη UBS μετά την εξαγορά της Credit Suisse και ταυτόχρονα 3.000 άτομα χάνουν τη θέση τους

Δημοσίευση: 31/08/2023
UBS, Credit Suisse
Πηγή εικόνας: www.livemint.com

Ρεκόρ κερδών καταγράφει η UBS Group AG στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 λόγω της εξαγοράς της Credit Suisse. Ταυτόχρονα η Εταιρία ρίχνει στο τραπέζι την ιδέα απόλυσης τριών χιλιάδων ανθρώπων στα κεντρικά της στην Ελβετία προκειμένου να μειώσει τα κόστη. 

Η UBS Group AG ανακοίνωσε εντυπωσιακά κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο τα οποία αποτελούν τα μεγαλύτερα όλων των εποχών στο περιβάλλον μίας τράπεζας. Το κερδοφόρο τρίμηνο οφείλεται στην έκτακτη εξαγορά της Credit Suisse, η οποία επιβεβαιώνεται ότι θα ενσωματωθεί πλήρως στην UBS έως το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με αναφορές από το Bloomberg, η UΒS κατέγραψε συνολικά καθαρά κέρδη ύψους 29 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για κέρδη ύψους 12,8 δισ. Αυτό το αξιοσημείωτο ποσό οφείλεται σε λογιστική διαφορά, καθώς η τιμή αγοράς της Credit Suisse (3 δισ. δολάρια), δημιούργησε διαφορά στην αξία του ισολογισμού του δανειστή που εξαγοράστηκε.

Η UBS ανέκαθεν ήταν μία από τις κορυφαίες παγκοσμίως τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία πελατών που ανέρχονται πλέον σε περίπου 5 τρισ. δολάρια. Αυτή η εντυπωσιακή παρουσία της την καθιστά υποψήφια να κατακτήσει την πρωτοκαθεδρία στη διαχείριση πλούσιων πελατών παγκοσμίως.

Τα διοικητικά στελέχη της UΒS αναφέρθηκαν στα εξής σημεία σχετικά με την κατάσταση:

  • Έχει θέσει ως στόχο η εξοικονόμηση άνω των 10 δισ. δολαρίων σε δαπάνες έως το 2026.
  • Οι νέες εισροές κεφαλαίων συνολικού ύψους 16 δισ. δολαρίων καταγράφηκαν το τρίμηνο.
  • Οι εκροές της Credit Suisse ανήλθαν σε 39 δισ. ελβετικά φράγκα (44,4 δισ. δολάρια).
  • Υπάρχει αισιοδοξία για ανάκαμψη της δραστηριότητας των πελατών, με προοπτικές για νέες εισροές περιουσιακών στοιχείων.

Ταυτόχρονα, η τράπεζα κολοσσός συζητά την απόλυση 3.000ων ατόμων από το ανθρώπινο δυναμικό της στην Ελβετία καθώς, όπως φαίνεται, η εξαγορά της Credit Suisse δεν ήλθε ελαφριά στο budget. Σύμφωνα με το Bloomberg η Εταιρία αναζητά να κόψει δισεκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό μετά την εξαγορά, μία εικόνα που επιβεβαιώνουν και οι στρατηγικοί στόχοι της ίδιας που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Θα ήταν σχεδόν αδύνατο να εξαχθούν οικονομίες από την εξαγορά «χωρίς να περάσουμε από τους ανθρώπους και τον αριθμό των εργαζομένων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Sergio Ermotti σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg TV.

Η αξία της μετοχής της UΒS έχει αυξηθεί κατά 30% φέτος, καθιστώντας την την καλύτερα αποτιμημένη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα. Τα κέρδη της UΒS για το τρίμηνο υπερέβησαν ακόμη και τα κέρδη της JPMorgan Chase & Co. για το πρώτο τρίμηνο του 2021, τα οποία ανήλθαν σε 14,3 δισ. δολάρια.

Οι προετοιμασίες για την ενσωμάτωση της Credit Suisse βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2026. Οι επικείμενες αλλαγές περιλαμβάνουν τη μείωση του δείκτη κόστους προς έσοδα κάτω από το 70%. Επιπλέον, το όνομα Credit Suisse θα διατηρηθεί μέχρι τη μεταφορά των πελατών στα συστήματα της UΒS, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Παράλληλα με την πρόοδο στην ενσωμάτωση, η UΒS αναφέρει σημαντική αύξηση στις εισροές νέων κεφαλαίων στη μονάδα διαχείρισης πλούτου, ενώ οι ροές κεφαλαίων πελατών της Credit Suisse έγιναν θετικές τον Ιούνιο. Με αυτήν την ανακοίνωση, η περίοδος της Credit Suisse ως ανεξάρτητης εταιρείας κλείνει, ενώ η UΒS προετοιμάζεται για μία νέα κεφαλαιουχική εποχή.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η ΕΚΠΟΙΖΩ προχώρησε σε ανακοίνωση για τις υπέρογκες αυξήσεις στα ασφαλιστήρια ΥΓΕΙΑΣ. Δείτε τί αναφέρει.

Στην Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. το τελευταίο οκτάμηνο οι καταγγελίες στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης παρουσίασαν σημαντική αύξηση. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλίστρων

Έρχεται το Ioannina Insurance Conference!

Ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, ασφαλιστικές εταιρείες, σχήματα διαμεσολάβησης και θεσμικοί φορείς δίνουν ραντεβού στα Ιωάννινα  την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024! Με ιδιαίτερη

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»