Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024

Τσουχτερά πρόστιμα και ποινές στις παραβιάσεις ακινησίας αυτοκινήτων με online ελέγχους

Δημοσίευση: 01/03/2021

Πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και τα 30.000 ευρώ, καθώς και αφαίρεση της άδειας οδήγησης ορίζει η νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα 1 Μαρτίου 2021.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 14 της τροπολογίας προβλέπει ότι τα πρόστιμα για τους παραβάτες οδηγούς, που πραγματοποίησαν online δήλωση ακινησίας (δηλαδή ότι κρατάνε τις πινακίδες σπίτι), αλλά συλληφθούν για κυκλοφορία του οχήματος, ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ με επιπλέον καταβολή ποσού ίσου με το διπλάσιο των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας, ενώ σε περίπτωση υποτροπής τότε το πρόστιμο τριπλασιάζεται και ανέρχεται  στις 30.000 ευρώ αλλά και αφαίρεση της άδειας οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος για 3 χρόνια!

Προσοχή:

Οι ιδιοκτήτες που πραγματοποιούν δήλωση ακινησίας, πρέπει να αφαιρέσουν από το όχημα τις πινακίδες κυκλοφορίας και να το έχουν σταθμευμένο μόνιμα (σε πάρκινγκ και όχι στο δρόμο) στην ακριβή τοποθεσία που έχουν δηλώσει. Σε περίπτωση που το όχημα βρεθεί παρκαρισμένο σε διαφορετική τοποθεσία τότε επιβάλλονται τα παραπάνω πρόστιμα!

Επιπλέον, δημιουργείται μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για όλα τα οχήματα, προκειμένου η ΑΑΔΕ να μπορεί να διαπιστώσει ποια κινούνται χωρίς να έχουν πληρώσει Τέλη Κυκλοφορίας ή είναι ανασφάλιστα ή δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, ώστε να καταφέρει να πραγματοποιήσει μια αξιόπιστη διασταύρωση στοιχείων, επιβάλλοντας τα πρόστιμα που ορίζει η νομοθεσία στους παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων.

Στον έλεγχο των οχημάτων που θα εξακριβώνεται αν οι ιδιοκτήτες τους έχουν πραγματοποιήσει ηλεκτρονικά την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας τους θα συμμετέχουν εκτός από την τροχαία και όλες οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ, συνεπώς το πρόστιμο θα μπορούν να το βεβαιώσουν και τα στελέχη της ομάδας ΔΙΑΣ αλλά και όλες οι υπόλοιπες ομάδες, δεδομένου ότι μέσω των ηλεκτρονικών μέσων που έχουν στη διάθεσή τους θα μπορούν επί τόπου να ελέγχουν αν κάποιο όχημα έχει κατατεθειμένες πινακίδες κυκλοφορίας ή όχι.

Τα τσουχτερά πρόστιμα και οι ποινές αποτελούν εργαλείο του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να περιοριστούν οι κινήσεις των οχημάτων που έχουν τεθεί σε προσωρινή ακινησία βάσει της δήλωσης των ιδιοκτητών τους, αλλά εξακολουθούν να κινούνται παράνομα.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Αύριο Σάββατο 21/01/2023 στις 11:30π.μ. στο Valis Resort & Spa στην Αγριά του Βόλου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η Εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. της ΠΟΑΔ. 

Οι οκτώ τρόποι με τους οποίους θα συμβάλει η ΠΟΑΔ στην εφαρμογή του Νέου Νόμου 5116/2024 για την ασφάλιση των μεγάλων επιχειρήσεων έναντι των φυσικών καταστροφών

Με ποιον τρόπο θα συμβάλει η ΠΟΑΔ στην εφαρμογή του Νέου Νόμου 5116/2024 για την ασφάλιση των μεγάλων επιχειρήσεων έναντι

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»