Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024

Π. Τσακλόγλου: Πράγματι θα έχουμε καλές αυξήσεις στις συντάξεις στο τέλος της χρονιάς

Δημοσίευση: 28/03/2023
Τσακλόγλου

Για την αύξηση των συντάξεων και τα όρια συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, μίλησε στο MEGA ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου.

Στις συγκεκριμένες δηλώσεις ανέφερε πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου πάνω από 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους να πιστώνεται το εφάπαξ βοήθημα ύψους 200 με 300 ευρώ.

«Το 2022 είχαμε οικονομική μεγέθυνση υψηλότερη από ότι περιμέναμε, είχαμε πτώση ανεργίας, περισσότερους απασχολούμενους, περισσότερα έσοδα στον ΕΦΚΑ και μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο. Αυτά μας επέτρεψαν να δώσουμε το εφάπαξ βοήθημα αυτή την περίοδο», δήλωσε και συμπλήρωσε πως εάν συντρέχουν οι ίδιες συνθήκες και φέτος η κυβέρνηση θα εξετάσει το ζήτημα.

«Τα πρώτα σημάδια που έχουμε από το πρώτο τρίμηνο του 2023 δείχνουν ότι τελικά το ποσοστό της οικονομικής μεγέθυνσης που θα έχουμε θα είναι υψηλότερο από αυτό που είχε καταγραφεί στον προϋπολογισμό, το οποίο σημαίνει ότι πράγματι θα έχουμε μία πραγματικά καλή αύξηση στις συντάξεις στο τέλος της χρονιάς», τόνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Ανασφάλεια προκάλεσε επίσης η κατάσταση της Γαλλίας, όπου μετά τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό από τον Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, η ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε από τα 62 έτη στα 64. Επομένως γεννιέται το ερώτημα: θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συμβεί και στην Ελλάδα όπου το συνταξιοδοτικό όριο είναι τα 67 έτη; Η απάντηση της κυβέρνησης, προς το παρόν, είναι “όχι”.

Όπως τόνισε ο κ. Τσακλόγλου:

«Έγινε μια προσπάθεια, η οποία δυστυχώς ήταν ανεπιτυχής, να νοικοκυρευτεί το σύστημά μας. Το αποτέλεσμα ήταν, την πρώτη δεκαετία του τρέχοντος αιώνα, οι μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό στο ασφαλιστικό σύστημα αντιστοιχούσαν στα 2/3 της συνολικής αύξησης του δημοσίου χρέους».

«Στα προηγούμενα χρόνια, αυτό το οποίο έχει θεσμοθετηθεί και στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι μια αυτόματη σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης. Το 2013 αυξήσαμε το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρόκειται να δούμε άμεσα αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης στην Ελλάδα», σημείωσε.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Η πετυχημένη εκδήλωση ΣΕΒΕ| ΕΑΕΕ με θέμα «Περιβαλλοντική Ευθύνη Επιχειρήσεων- προϋπόθεση για ένα βιώσιμο μέλλον» σηματοδότησε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη

Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου, η εκδήλωση  για την Περιβαλλοντική Ευθύνη Επιχειρήσεων που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ)

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»