Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024

Τα εκατομμύρια που κοστίζουν τα ανασφάλιστα οχήματα στους δρόμους στο Επικουρικό Κεφάλαιο

Δημοσίευση: 30/10/2023
ανασφάλιστα οχήματα, τροχαία ατυχήματα

Το πλήθος των ανασφάλιστων οχημάτων αποτελεί ένα πρόβλημα μείζονος σημασίας στη χώρα μας ιδίως δεδομένου της υποχρεωτικής ασφάλισης έναντι τρίτων (αστικής ευθύνης). Κάθε χρόνο τα ατυχήματα που προκαλούνται από ανασφάλιστα οχήματα κοστίζουν μερικά εκατομμύρια ευρώ στο Επικουρικό Κεφάλαιο, ενώ συγκεκριμένα για το πρώτο 9μηνο του 2023 το ποσό αυτό ανήλθε στα 6,9 εκατ. ευρώ. 

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με στοιχεία του Επικουρικού Κεφαλαίου, καταγράφθηκαν συνολικά 1.227 υποθέσεις τροχαίων ατυχημάτων όπου 17,4 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν σε αποζημιώσεις. Το ποσό αυτό διαμοιράστηκε σε ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις ασφαλιστικών εταιρειών (8,8 εκατ. ευρώ), ζημιές που προκλήθηκαν από άγνωστα αυτοκίνητα (2 εκατ. ευρώ) και τροχαία τα οποία προκλήθηκαν από ανασφάλιστα οχήματα (6,9 εκατ. ευρώ).

Μόνο για τον Σεπτέμβριο του 2023 το ποσοστό κάλυψης σε τροχαία ατυχήματα από ανασφάλιστα οχήματα που κλήθηκε να καταβάλλει το Επικουρικό Κεφάλαιο ανήλθε σε 60,05% του συνολικού ποσού. Συνολικά, και πάλι για την περίπτωση των τροχαίων από ανασφάλιστα οχήματα, το ποσοστό αυτό για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2023 έχει διαμορφωθεί στο 38,77% του συνόλου των αποζημιώσεων.

Ακόμη αξίζει να σημειωθεί πως από το σύνολο των καταβολών οι περισσότερες σημειώθηκαν κατά τον μήνα Ιούλιο (143), όπου και υπήρχε η καθιερωμένη τουριστική κινητικότητα.

Ποιοι οδηγοί είναι πιο πιθανόν να τρακάρουν;

Μία πρωτοποριακή έρευνα αποτελεί η διάκριση οδηγών που εμπλέκονται σε τρoχαία ατυχήματα σύμφωνα με την ηλικιακή τους κατάταξη από την Hellas Direct.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων σημειώνεται στην ηλικιακή ομάδα των 20-30 (19,3%) των οποίων η συχνότερη αιτία αποτελεί το τρακάρισμα σε σταθμευμένο όχημα (37%), ακολουθούμενη από την μη τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων (24,2%).

Ωστόσο φαίνεται πως όλες οι ηλικιακές ομάδες έχουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στα παρκαρισμένα οχήματα όταν εμπλέκονται σε τρoχαία ατυχήματα, με το ποσοστό συχνότητας να κυμαίνεται στο 36,1%.

Δείτε την έρευνα εδώ: hellasdirect.gr

Επομένως τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, καταδεικνύοντας την αναγκαιότητα ενός πιο αυστηρού ελέγχου και πιο συνειδητοποιημένων οδηγικών συμπεριφορών. Το πλήθος των αποζημιώσεων και οι καταστάσεις που προκύπτουν από ανασφάλιστα οχήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή στους δρόμους και απαιτούν υπεύθυνους οδηγούς.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»