Σάββατο, 25 Μαΐου 2024

Το ταχυδρομείο “έστειλε” και προσωπικά δεδομένα: Πάνω από 2.995.000 ευρώ η “καμπάνα” από την αρμόδια Αρχή

Δημοσίευση: 15/04/2024

Σε μία αποζημίωση- μαμούθ που ξεπερνά τα 2.995.000 εκατομμύρια ευρώ προχώρησε σε βάρος των ΕΛΤΑ η αρμόδια Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

«Το μεγάλο εύρος των επηρεαζόμενων προσώπων ήτοι 4.000.000- 5.000.000, μεταξύ των οποίων υπάλληλοι ΕΛΤΑ, στελέχη, μέλη Δ.Σ., εκμισθωτές, πελάτες, εξωτερικοί συνεργάτες, διανομείς, αντισυμβαλλόμενοι, συνταξιούχοι, ταχυδρομικοί πράκτορες, δανειολήπτες, εγγυητές» οδήγησε σε αυτήν.

Όπως αναφέρεται «έλαβε χώρα παραβίαση του συστήματος του υπευθύνου επεξεργασίας, μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε πόρους, εγκατάσταση κακόβουλων λογισμικών και δημοσιοποίηση δεδομένων στο σκοτεινό ιστό».

Αποζημίωση- μαμούθ σε βάρος των ΕΛΤΑ: «Διοχετεύθηκαν προσωπικά στοιχεία στο Διαδίκτυο»
Για το λόγο αυτό «η Αρχή επέβαλε πρόστιμο σε υπεύθυνο επεξεργασίας για διαρροή προσωπικών δεδομένων τα οποία, σε μετέπειτα φάση, δημοσιεύτηκαν στο σκοτεινό ιστό. Από την εξέταση του περιστατικού διαπιστώθηκε ότι ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν τηρούσε τα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα και δεν διασφάλισε την εφαρμογή της πολιτικής ασφάλειας της επεξεργασίας, με αποτέλεσμα να λάβουν χώρα, στο πλαίσιο της παραβίασης του συστήματος του υπευθύνου επεξεργασίας, ενέργειες ανίχνευσης των αδυναμιών του δικτύου, μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε πόρους, εκτέλεση κακόβουλων διεργασιών σε σταθμούς εργασίας, απενεργοποίηση των λογισμικών προστασίας και κρυπτογράφηση αρχείων».

Όπως αναφέρει η Αρχή «επηρεάστηκαν ιδιαίτερης σημασίας κατηγορίες προσωπικών δεδομένων, όπως οικονομικά στοιχεία υπευθύνου επεξεργασίας και επηρεαζόμενων εταιριών/φορέων, στοιχεία εργαζομένων, αλληλογραφία, διαγωνισμοί, πρακτικά ΔΣ, φωτογραφίες προσωπικού αρχείου και πελατών, στοιχεία κλήσης μαρτύρων, έκθεση κατάθεσης μάρτυρα, έκθεση καθολικής επιθεώρησης, εγγραφές βάσεων δεδομένων, κατάλογος συνταξιούχων ΟΓΑ, στοιχεία πελατών/προμηθευτών, υπεύθυνες δηλώσεις/εξουσιοδοτήσεις».

«Δεν ανακτήθηκαν δεδομένα»: Το πρόστιμο της Αρχής

Παράλληλα, σημειώνει στην απόφασή της το γεγονός «ότι δεν ανακτήθηκαν ιστορικά δεδομένα εφαρμογών. Δεν πάρθηκαν μέτρα περιορισμού της ανάρτησης των δεδομένων στο σκοτεινό ιστό».

Η Αρχή ασκώντας τις «διορθωτικές εξουσίες με βάση το άρθρο 58 παρ. 2 στοιχ. θ) του ΓΚΠΔ, επιβάλλει πρόστιμο ύψους δύο εκατομμυρίων εννιακόσιων ενενήντα πέντε χιλιάδων εκατόν 12 σαράντα ευρώ (2.995.140) στην εταιρία με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», για τους λόγους που εκτενώς αναφέρονται».

Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

Με πληροφορίες απο το dikastiko.gr

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»