Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024

Το συγκριτικό «πλεονέκτημα» του εμβολίου της Novavax

Δημοσίευση: 03/02/2022
Ανοίγει την Κυριακή η πλατφόρμα για τη τρίτη δόση του εμβολίου για τους άνω των 50

Της Πέννυς Μπουλούτζα,

Στην προσπάθεια αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού της χώρας μας έναντι του SARS-CoV-2 εντάσσεται από τις αρχές Μαρτίου και το εμβόλιο της Novavax – πέμπτο κατά σειρά εμβόλιο για τον ιό που εγκρίνεται από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Στην προσπάθεια αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού της χώρας μας έναντι του SARS-CoV-2 εντάσσεται από τις αρχές Μαρτίου και το εμβόλιο της Novavax – πέμπτο κατά σειρά εμβόλιο για τον ιό που εγκρίνεται από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει παρόμοια επίπεδα αποτελεσματικότητας με τα mRNA σκευάσματα. Το «πλεονέκτημά» του είναι ότι ίσως πείσει πολίτες που φοβούνται την τεχνολογία των mRNA να εμβολιαστούν, καθώς βασίζεται σε πιο κλασική προσέγγιση παρασκευής εμβολίων. «Οργανωμένοι» αρνητές σε αρκετές χώρες έχουν δηλώσει ότι θα εμβολιάζονταν με το συγκεκριμένο εμβόλιο εάν λάμβανε έγκριση. Ωστόσο, αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Πρόκειται για πρωτεϊνικό εμβόλιο, που η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων έκρινε ότι πληροί τα κριτήρια. Περιέχει εκδοχή της πρωτεΐνης Spike, παρασκευασμένης σε εργαστήριο, που βρίσκεται στην επιφάνεια του SARS-CoV-2 και τη χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέρχεται στο κύτταρο, και έναν παράγοντα-ουσία που ενισχύει την ανοσολογική απάντηση του ατόμου. Οταν το άτομο λάβει το εμβόλιο, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη ως ξένη, θα παραγάγει αντισώματα και θα ενεργοποιήσει Τ-λεμφοκύτταρα εναντίον του. Αν αργότερα το εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό, το ανοσολογικό σύστημα θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη στον ιό και θα του «επιτεθεί». Υπενθυμίζεται ότι τα mRNA εμβόλια (Pfizer, Moderna) χρησιμοποιούν ένα μόριο mRNA για να μεταφέρει την πληροφορία παραγωγής της πρωτεΐνης από τα κύτταρα, που θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι αυτής. Τα εμβόλια ιικού φορέα (AstraZeneca, Johnson & Johnson) χρησιμοποιούν απενεργοποιημένο αδενοϊό που έχει τροποποιηθεί προκειμένου να περιλαμβάνει το γονίδιο για την παραγωγή της πρωτεΐνης του ιού που θα ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το εμβόλιο της Novavax χορηγείται σε δύο δόσεις, με χρονική απόσταση τριών εβδομάδων. Για την έγκρισή του αξιολογήθηκαν δύο κλινικές μελέτες που έδειξαν ποσοστά αποτελεσματικότητας έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης COVID-19 της τάξης του 90%. Τα ποσοστά αυτά αφορούν το αρχικό στέλεχος του SARS, το βρετανικό στέλεχος (Αλφα) και το νοτιοαφρικανικό (Βήτα), που ήταν και τα στελέχη τα οποία κυκλοφορούσαν την περίοδο υλοποίησης των μελετών. Προς το παρόν υπάρχουν λίγα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα έναντι άλλων στελεχών – και του «Ομικρον». Οι παρενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν ήπιες ή μέτριες και διαρκούν 1-2 ημέρες.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»