Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Το εμβόλιο της Moderna παράγει διπλάσια αντισώματα σε σχέση της Pfizer

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Βέλγους υγειονομικούς, το εμβόλιο της Moderna παράγει διπλάσια αντισώματα κατά του κορωνοϊού σε σχέση με το εμβόλιο της Pfizer.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Journal of the American Medical Association, στην έρευνα έλαβαν μέρος 2.499 Βέλγοι εργαζόμενοι στον υγειονομικό κλάδο, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους και με τις δύο δόσεις (οι μισοί εμβολιάστηκαν με Pfizer, οι μισοί με Moderna).

Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν νοσήσει είχαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων σε σχέση με όσους δεν είχαν περάσει την ασθένεια, ωστόσο μεταξύ των εμβολιασμένων που δεν είχαν περάσει λοίμωξη, το εμβόλιο της Moderna ήταν πιο αποδοτικό σε επίπεδο ανοσοαπόκρισης, παράγοντας περισσότερα αντισώματα. Τα επίπεδα αντισωμάτων των υγειονομικών που εμβολιάστηκαν με Moderna έφταναν κατά μέσο όρο τις 2.881 μονάδες ανά mm, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με όσους είχαν λάβει το σκεύασμα της Pfizer, το οποίο έχει ως μέσο επίπεδο αντισωμάτων τις 1.108 μονάδες ανά mm.

Η μελέτη αναλύει μια σειρά πιθανών λόγων για την αυξημένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna, μεταξύ των οποίων είναι και η μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης (4 εβδομάδες για το εμβόλιο της Moderna έναντι 3 εβδομάδων για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech). Αξίζει να σημειωθεί ότι το σκεύασμα της Moderna περιέχει μεγαλύτερη συγκέντρωση του ενεργού συστατικού που χρησιμοποιείται και στα δύο εμβόλια τεχνολογίας mRNA.

Διαβάστε Ακόμα