Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024

Γιώργος Νίκος για 72 δόσεις: Το μηχανογραφικό σύστημα του ΕΦΚΑ δεν ενεργοποιήθηκε ακόμη για όλους τους ΚΑΔ των διαμεσολαβητών – Αναμένεται παράταση ενός μήνα

Δημοσίευση: 26/01/2022

Για την ένταξη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών έπειτα από παρέμβαση της ΠΟΑΔ στη ρύθμιση των 72 δόσεων για οφειλές που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε ΕΦΚΑ, μίλησαν στην εκπομπή “Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο” και στον Αριστείδη Βασιλειάδη ο κ. Γιώργος Νίκος, Πρόεδρος του Σωματείου Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Δ. Μακεδονίας «Ο Άγιος Χριστόφορος» και ο κ. Ηλίας Τσολάκης, Πρόεδρος της ΠΟΑΔ.

Αρχικά οι ΚΑΔ των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και οι υποκατηγορίες αυτών, δεν ήταν ενταγμένοι στη ρύθμιση των 72 δόσεων για χρέη που προέκυψαν την περίοδο Φεβρουαρίου 2020 – Ιουνίου 2021 που γίνεται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 67 του ν. 4821/2021 και αφορά ασφαλιστικές εισφορές και οφειλές.

Μετά από έντονα παράπονα των επαγγελματιών και των σωματείων μελών της ΠΟΑΔ για την μη ένταξη του κλάδου στη ρύθμιση, η ομοσπονδία μέσω του Προέδρου κ. Τσολάκη Ηλία και του Γενικού Γραμματέα κ. Μουντάκη Δημήτριου ενήργησε άμεσα αναθέτοντας στον κ. Γιώργο Νίκο να επιληφθεί του θέματος. Αφότου διαπιστώθηκε η εν λόγω παράληψη, η ΠΟΑΔ προχώρησε στις απαιτούμενες ενέργειες και απέστειλε τη τελική επιστολή της στις 13-1 προς τον Υπουργό Εργασίας και τον ΕΦΚΑ. Όπως επισημαίνει ο κ. Νίκος σημαντική ήταν η συμβολή και του κ. Τάκη Μιχαλόπουλου, Αντιπροέδρου της ΠΟΑΔ, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που εντόπισε το πρόβλημα και διερεύνησε την υπόθεση.

Η παρέμβαση των αρμόδιων Υπουργείων και Υπηρεσιών ήταν άμεση καθώς την αμέσως επόμενη μέρα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Τσακλόγλου εντάχθηκαν οι ΚΑΔ των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στη ρύθμιση των 72 δόσεων, κάνοντας δεκτό το αίτημα της ΠΟΑΔ. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική προκειμένου όλοι οι συνάδελφοι να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που επέφερε η πανδημία.

Το μηχανογραφικό σύστημα του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ δεν ενεργοποιήθηκε ακόμη για όλους τους ΚΑΔ των διαμεσολαβητών – Αναμένεται παράταση για ένα μήνα

Όπως επισημαίνει ο κ. Νίκος το μηχανογραφικό σύστημα του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη για όλους τους ΚΑΔ των διαμεσολαβητών και, επειδή η σχετική προθεσμία εκπνέει αυτή την εβδομάδα στις 31 Ιανουαρίου, αναμένεται να παραταθεί για ένα μήνα ούτως ώστε να προλάβουν να ενταχθούν όλοι οι ΚΑΔ.

“Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του ΕΦΚΑ οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ενταχθεί περίπου μέχρι τώρα είναι 14.000. Στόχος της παράτασης είναι να ενταχθούν και τα νομικά πρόσωπα στη ρύθμιση για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η εκκαθάριση των οφειλών.“, τονίζει ο κ. Νίκος συμπληρώνοντας ότι βάσει των επίσημων στοιχείων “οι οφειλές στον ασφαλιστικό τομέα κατά τη διάρκεια της πανδημίας ξεπέρασαν το  1,5 δις ευρώ. Ήδη το ΚΕΑΟ έχει στείλει τις σχετικές βεβαιώσεις οφειλών σε 767.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.”

Ποιες οφειλές αφορά η ρύθμιση

Η ρύθμιση των 72 δόσεων του ΕΦΚΑ αφορά χρέη της πανδημίας που δημιουργήθηκαν εντός της χρονικής περιόδου του Φεβρουαρίου του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 απαιτητών από τη 1.3.2020 έως 31.7.2021 με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και να έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται τα χρέη του τετραμήνου Φεβρουαρίου – Μαϊου του 2020, καθώς η είσπραξή τους είχε παγώσει.

Υπενθυμίζουμε πως με την εγκύκλιο του κ. Τσακλόγλου δίνεται η δυνατότητα ενιαίας ρύθμιση των κορωνοφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημία τόσο προς τον ΕΦΚΑ, όσο και προς την εφορία. Όλοι πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν συνολικά τις οφειλές τους.

Δείτε την ολόκληρη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί

 

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»