Σε άνω των 500 εκατ. ευρώ κυμαίνονται οι πρώτες εκτιμήσεις για το κόστος των αποζημιώσεων που θα καλεστούν να δώσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Το ποσό αυτό αναμένεται να φτάσει έως και τα 700 εκατ. ευρώ αφού ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή του πλήθος των ζημιών που έχουν υποστεί επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Έως και σήμερα, έχουν καταγραφθεί 6.011 ζημιές στην Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel. Το αναμενόμενο ποσό των αποζημιώσεων αποκαλύπτει πως η Daniel αποτελεί το πιο ακριβό – οικονομικά καταστροφικό φυσικό φαινόμενο στην ιστορία της Ελλάδας, με στοιχεία να δείχνουν ότι το ύψος των αποζημιώσεων ξεπερνάει τις συνολικές αποζημιώσεις που έχουν δοθεί από τις ασφαλιστικές από το 1993 μέχρι και σήμερα.
Το βάρος των συνεπειών έχει κυρίως πέσει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως επίσης και τα νοικοκυριά καθώς οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις και αλυσίδες όπως σούπερ μάρκετ και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις διέθεταν την συγκεκριμένη ασφαλιστική κάλυψη. Οι αποζημιώσεις σε αυτές τις περιπτώσεις όπως και στο σύνολο των ασφαλισμένων της Θεσσαλίας έχουν ήδη αρχίσει, με ορισμένες προκαταβολές να έχουν ήδη δοθεί χωρίς καν να αποσταλεί πραγματογνώμονας.
Ένα από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά κενά ωστόσο, παρατηρείται στις ασφάλειες αυτοκινήτων. Σύμφωνα με στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών μόνο ένα στα τρία αυτοκίνητα διέθετε ασφάλιση για φυσικές καταστροφές και θεομηνίες καθώς αποτελεί πρόσθετη κάλυψη. Το σύνολο των ασφαλισμένων οχημάτων στη Θεσσαλία ανέρχεται στις 355.000.
Σύμφωνα με τις αιτήσεις κρατικής αρωγής και του ύψους του ποσού που θα διαθέσει το κράτος στους πλημμυροπαθείς, θα φανεί η πραγματική εικόνα της καταστροφής. Εάν το ποσό για τις αποζημιώσεις από ασφαλιστικές ανέλθει έστω και στα 500 εκατ., το διπλάσιο ή ακόμα και το πολλαπλάσιο θα χρειαζόταν για την αναδόμηση της Θεσσαλίας τόσο σε όρους παραγωγής όσο και για την ανοικοδόμηση των περιουσιών των πολιτών. Δυστυχώς, μόνο τα υλικά μπορούν να αντικατασταθούν…
“Να μην ξεχαστούμε μετά από έναν μήνα”
Το ανατριχιαστικό αυτό μήνυμα προώθησε ο Γεώργιος Ρουπακιάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) σε συνέντευξή του στο ThessToday.gr.
Η μνήμη των Ελλήνων πολιτών φαίνεται να αποβάλει εύκολα τα καταστροφικά για την χώρα συμβάντα – τα οποία τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν πολλά. Είτε αυτό γίνεται για λόγους αυτοπροστασίας είτε αποτελεί γενικότερο πρόβλημα στους σύγχρονους Έλληνες, αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε.
Ο κ. Ρουπάκιας τόνισε πως η κακοκαιρία προκάλεσε “ολοσχερή και μη διαχειρίσιμη καταστροφή των επιχειρήσεων στη Θεσσαλια, τόσο των μικρομεσαίων όσο και των μεγάλων βιομηχανιών της περιοχής”
Προκειμένου να επιβιώσουν και μέχρι να ορθοποδήσουν πλήρως οι επιχειρησεις στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, έχουν την ανάγκη να τονωθούν με κεφάλαια κίνησης. «Πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα οι βλάβες στα μηχανήματα και να εφαρμοστεί ένα σχέδιο πλήρης ανασυγκρότησης της Θεσσαλιας που έχει πληγεί», επισημαίνει ο κ. Ρουπάκιας.
Ταυτόχρονα, όπως τονίζει, οι συνέπειες είναι τεράστιες και μακροχρόνιες ενώ έχουν δημιουργηθεί και θα δημιουργηθούν περεταίρω ζημιές τις οποίες ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί τα αρμόδια μέρη.
Βρείτε όλη την συνέντευξη εδώ: thesstoday.gr
Το κόστος θα φέρει αυξήσεις στα ασφάλιστρα για φυσικές καταστροφές
Μετά από τα φυσικά φαινόμενα τα οποία έχουν βαρύνει με τις συνέπειές τους παγκοσμίως, αναμένονται να φέρουν έναν νέο κύκλο αυξήσεων των ασφαλίστρων.
Ωστόσο, το μεταβαλλόμενο τοπίο παγκοσμίως έχει παροτρύνει τους κύριους ασφαλιστές να διατηρούν περισσότερο κίνδυνο καταστροφής, με σημαντικές επιπτώσεις στη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα.
Αντίθετα, η ελληνική ασφαλιστική αγορά διατηρεί μόνο ένα μικρό μέρος των κινδύνων από φυσικές καταστροφές, περίπου 20%, ενώ το υπόλοιπο το αναλαμβάνουν αντασφαλιστικοί όμιλοι.
Ενόψει των διαπραγματεύσεων των αντασφαλιστικών συμβάσεων διεθνώς και λόγω των συνεχώς αυξανόμενων περιστατικών φυσικών καταστροφών η αντασφάλιση θα γίνει ακριβότερη προκειμένου οι αντασφαλιστές να μετριάσουν τον κίνδυνο προς τους ίδιους και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκείμενες αξιώσεις.
Παράλληλα, το αυξημένο κόστος της αντασφάλισης μεταφράζεται σε αύξηση των ασφαλίστρων. Οι ασφαλιστές θα υποχρεωθούν να μετακυλήσουν την διαφορά του κόστους αντασφαλισης στα ασφάλιστρα και επομένως στους πελάτες τους.
Η κάλυψη έναντι φυσικών φαινομένων αναμένεται να γίνει πιο ακριβή σε εποχές που μιλάμε για ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης. Δεδομένου και του πληθωρισμού πολλά νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρησεις θα ταχθούν κατά της ασφάλισης αφού ακόμα και αυτό το μικρό ποσό σε σχέση με τις καταστροφικές συνέπειες των φυσικών καταστροφών, θα είναι δυσβάσταχτο.