Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2023

Θεσσαλία: Περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων – Τι θα γίνει με τις εκλογές;

Θεσσαλία, πλημμύρες
Πηγή εικόνας: 902.gr

Μιλώντας στην ΕΡΤ σήμερα το πρωί, ο κ. Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε στο κόστος των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel σε ολόκληρη την Θεσσαλία.

Από εχθές το βράδυ (Πέμπτη 07.09) οι κάτοικοι της Λάρισας ήρθαν αντιμέτωποι με το μένος της κακοκαιρίας. Ο Πηνειός, το ποτάμι που διασχίζει τον θεσσαλικό κάμπο έχει υπερχειλίσει απειλώντας τους κατοίκους των γύρω χωριών καθώς ένα ένα τα αναχώματα σπάνε.

Τα χωριά Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι έχουν ήδη εκκενωθεί προληπτικά ενώ ταυτόχρονα οι συνοικίες στη Λάρισα που βρίσκονται περιμετρικά στο όρια του Πηνειού έχουν ήδη πλημμυρίσει με το νερό να φτάνει σε αυλές και σπίτια.

Όπως αναφέρει ο κ. Αγοραστός, η στάθμη του Πηνειού έχει σταθεροποιηθεί παρόλα αυτά σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε εχθές το βράδυ ο Δήμος Λαρισαίων, αναμένεται δύσκολο 24ωρο.

Σημειώνεται πως αυτή την στιγμή η στάθμη του Πηνειού είναι στα 9,5 μέτρα, 3,5 μέτρα πάνω από το ασφαλές όριο.

Με δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης 07.09, δείχνουν το πλημμυρισμένο έδαφος στη Θεσσαλία. Συνολικά έχουν πλημμυρίσει περίπου 720.000 στρέμματα γης. 

Κακοκαιρία Daniel: Έσπασε κι άλλο ανάχωμα στον Πηνειό -112 για εκκένωση δύο χωριών

Πάνω από 2 δισ. θα ανέλθουν τα κόστη των ζημιών. 
Η εκτίμηση που έδωσε ο κ. Αγοραστός είναι πως προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές θα χρειαστούν άνω των 2 δισ. ευρώ. «Υπάρχουν υποδομές που έχουν καταστραφεί, σπίτια, δρόμοι, επιχειρήσεις. Αν σκεφτείτε όλα αυτά και ότι μετά τον “Ιανό” χρειάστηκαν 700 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών, τώρα εκτιμώ ότι θα χρειαστούν τα τριπλάσια, δηλαδή πάνω από 2 δισ. ευρώ».

Παράλληλα, ο Ευθύμιος Λέκκας, Πρόεδρος του ΟΑΣΠ εκτίμησε ότι οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή στις πληγείσες περιοχές θα ξεπεράσουν το 1 δισ. καθώς όπως επισήμανε, «αρκετά σπίτια δεν θα είναι πλέον κατοικήσιμα».

Η κλιματική αλλαγή πλέον εξελίσσεται με τέτοια σφοδρότητα με τις επιπτώσεις της να γίνονται ολοένα και πιο κρίσιμες για την ανθρώπινη ζωή. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Λέκκας, «έως το 2030 θα υπάρχουν 300 εκατ. κλιματικοί πρόσφυγες».

Ποια είναι η αποτίμηση των καταστροφών του Ιουλίου – Σεπτεμβρίου;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για δασικές πυρκαγιές (EFFIS), πάνω από 1.500.000 στρέμματα  έχουν καεί, το οποίο μεταφράζεται σε κόστος τουλάχιστον του 1 δισ. ευρώ. Στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνεται η απώλεια ανθρώπινων και μη ζωών, των οποίων η αξία είναι ανυπολόγιστη.

Το κόστος για της πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων των καταστροφών σε σπίτια, σε επιχειρήσεις, των ζημιών σε αγροτική παραγωγή, και το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών που υπέστησαν υποδομές, θα ξεπεράσει αισθητά το 1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται να μοιραστεί και στα επόμενα χρόνια.

Επομένως το συνολικό κόστος αυτών των δύο βιβλικών φαινομένων ενδέχεται να αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες του “ΟΤ” μέρος του κόστους θα μεταφερθεί στον προϋπολογισμό του 2024 όπως επίσης και στα επόμενα χρόνια.

Τι θα γίνει με τις δημοτικές εκλογές;

Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε και στο σενάριο αναβολής των αυτοδιοικητικών εκλογών καθώς τονίζει πως είναι αδύνατο να γίνουν οι εκλoγές τον Οκτώβρη στη Θεσσαλία όπου ολόκληρες περιοχές και χωριά έχουν “πνιγεί”.

Όταν ερωτήθηκε για την διεξαγωγή των εκλογών, ο κ. Αγοραστός ανέφερε: «Όχι δεν νομίζω ότι είναι δυνατή. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι σε όλες αυτές τις περιοχές δεν μπορούν να γίνουν εκλογές».

Παρόλα αυτά ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών είναι κάτι που ξεφεύγει από τα πλαίσια της περιφέρειας, κάτι το οποίο προέρχεται απευθείας από την ίδια την κυβέρνηση.

«Έχω θέσει το θέμα και έχω ζητήσει άμεση χρηματοδότηση για να προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης. Δεν είναι απόφαση της περιφέρειας όμως οι εκλογές» σημείωσε.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Γεώργιος Βελιώτης, Medi ON, Interamerican

Interamerican: Νέα υπηρεσία Τηλεϊατρικής

Η Interamerican, πιστή στον στρατηγικό της στόχο να προσφέρει στους ασφαλισμένους της ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, προκειμένου να ζουν ασφαλέστερα, περισσότερο