Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024

Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις των παραγωγών της Θεσσαλίας; – Το πραγματικό μέγεθος των ζημιών θα φανεί μελλοντικά

Δημοσίευση: 02/10/2023
αγρότες, daniel, αποζημιώσεις, Θεσσαλία
Πηγή εικόνας: Thessalia News

Τα ζητήματα γύρω από τις καταστροφές που υπέστησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη Θεσσαλία μετά από τη θεομηνία Daniel, είναι ένα θέμα που έχουμε σχολιάσει σε μεγάλο βαθμό εδώ στο insuranceforum.gr. Ωστόσο το πιο μεγάλο πλήγμα υπέστησαν παραγωγοί αγρότες και κτηνοτρόφοι οι οποίοι όχι μόνο είχαν υλικές ζημιές, αλλά αυτοί οι άνθρωποι έχασαν και την κύρια πηγή εισοδήματός τους.

Η Θεσσαλία είναι μία από τις κύριες παραγωγικές ζώνες στην Ελλάδα, γεγονός που μετασχηματίζει τον αντίκτυπο που είχε η κακοκαιρία Daniel σε ακόμα πιο καταστροφικό για ολόκληρη την παραγωγή της Ελλάδας. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει στις αποζημιώσεις ο αγροτικός τομέας της Θεσσαλίας, με τις αποφάσεις για τα ποσά και το γενικότερο πλαίσιο εφαρμογής ακόμα να “βρίσκεται στον αέρα”. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που βρίσκουμε στον “Αγρότυπο“, το ισχύον πλαίσιο είναι ότι αναμένονται να ολοκληρωθούν οι καταγραφές των ζημιών και έπειτα να καθοριστεί το ποσό που θα λάβουν οι αγρότες ως αποζημίωση. Παράλληλα, εμφανίστηκε μία λίστα στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλιας η οποία κάνει λόγο για μικρές αποζημιώσεις και στενά περιθώρια δικαιούχων.

Ακόμα, αρκετοί παραγωγοί δήλωσαν προβλήματα και ενστάσεις με την διαδικασία και το ύψος της αποζημίωσης που πρόκειται να λάβουν.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως στην περίπτωση των αγροτών, οι ζημιές δεν είναι μόνο της στιγμής, αλλά η πραγματική έκτασή τους στο εισόδημα αλλά και στην παραγωγή θα φανεί μελλοντικά.

Πάντως σε δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Σταυρίδης, τονίζει πως αρκετοί αγρότες έχουν χάσει το βίος τους και το εισόδημα της φετινής χρονιάς.

«Είναι πολλά πολλά τα προβλήματα. Έχουμε κληθεί να κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις, κάποιες απoζημιώσεις, αλλά δυστυχώς η ζημιά και το χάσιμο του εισοδήματος θα είναι πολύ μεγάλο», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Το πρόβλημα, όπως αναφέρει ο κ. Σταυρίδης, βρίσκεται στο έδαφος και τις ρίζες στις δενδροκαλλιέργειες. Το έδαφος έχει χάσει τα θρεπτικά του συστατικά από την καταιγίδα ενώ αναμένονται να αναπτυχθούν και νέες ασθένειες. Ο ίδιος προειδοποιεί ότι η ζημιά αυτή μπορεί να μεγαλώσει με τις καταστροφικές της επιπτώσεις να εξελίσσονται μελλοντικά.

Οι αγροτικές εκτάσεις που πλημμύρησαν φτάνουν περίπου το 1 δισ. στρέμματα, χωρίς να υπολογίσουμε τον άδικο χαμό χιλιάδων εκτρεφόμενων ζώων ή αποθηκών αγροτικής εκμετάλλευσης, αναφέρει ο “Αγρότυπος”.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως το κατώτατο όριο όπως επίσης και οι διατάξεις του Κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν επιτρέπουν απoζημιώσεις για ζημιές τέτοιου μεγέθους. Πάντως ο ΕΛΓΑ αυτή την στιγμή δεν διαθέτει χρήματα στα ταμεία ώστε να πληρώσει τις απoζημιώσεις, ενώ έχει εξασφαλίσει κονδύλι ύψους 100 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους για την κάλυψη ζημιών που υπέστησαν κτηνοτρόφοι και γεωργοί.

Προκειμένου ωστόσο να προχωρήσει η διαδικασία αποζημιώσεων πρέπει να ψηφιστεί τροπολογία στη Βουλή, η οποία θα αναφέρει αναλυτικά τα ποσά αποζημιώσεων για κάθε περίπτωση όπως επίσης και τα αναλυτικά ποσά που θα πάρει ο ΕΛΓΑ για απoζημιώσεις σε μηχανήματα, κτήρια, καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»