Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Ο αμφιλεγόμενος καβαλιέρε και πολιτικός σόουμαν της Ιταλίας πέθανε σε ηλικία 86 ετών

Δημοσίευση: 13/06/2023
Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο θρασύς, εκθαμβωτικός και αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος, που διαδραμάτισε τέσσερις φορές το ρόλο του πρωθυπουργού, άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023 σε ηλικία 86 ετών. Με μια αυτοπεποίθηση που δεν γνώρισε όρια και έντονο επιχειρηματικό πνεύμα, ο Μπερλουσκόνι κυριάρχησε στον χώρο των μέσων ενημέρωσης και την πολιτική σκηνή, καθιστώντας τον εαυτό του την πιο πολωτική φιγούρα στη σύγχρονη Ιταλία.

Δημιουργία επιχειρηματικής αυτοκρατορίας

Με έντονη αυτοπεποίθηση, ο Μπερλουσκόνι δημιούργησε μια επιχειρηματική αυτοκρατορία που εκτεινόταν από τις οικοδομές και την τηλεόραση μέχρι τις εκδόσεις, το λιανικό εμπόριο και το ποδόσφαιρο κορυφαίας κατηγορίας. Χρησιμοποίησε τον πλούτο και την ικανότητά του στα μέσα ενημέρωσης για να εισέλθει στην πολιτική το 1994, ανατρέποντας τα παραδοσιακά κόμματα και παραμένοντας σε θέση εξουσίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η δημιουργία του κόμματός του, Forza Italia, συνέβη από το πουθενά ενώ ο ίδιος εξελίχθηκε σε ένα από τους μακροβιότερους πρωθυπουργούς της Ιταλίας.

Ο προκλητικός και πολυσυζητημένος χαρακτήρας του Καβαλιέρε της Ιταλίας

Ο Μπερλουσκόνι ήταν γνωστός για τα σκάνδαλα που σχετίζονταν με οικονομικά και σεξουαλικά ζητήματα, τα οποία τον έκαναν μια από τις πιο αντιφατικές φιγούρες στην Ιταλία. Οι γνώμες διίστανται, ενώ πολλού επικριτές του ισχυρίζονται ότι χρησιμοποίησε την εξουσία του πρωτίστως για να προστατεύσει τα δικά του επιχειρηματικά συμφέροντα. Μέσω της διακυβέρνησής του αναδείχθηκαν θέματα όπως η οικονομική ανικανότητα της Ιταλίας, η κρυφή γραφειοκρατία και η ανεξέλεγκτη διαφθορά κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας θητείας του στην κυβέρνηση.

Ο Σίλβιο λάτρευε να τον λατρεύουν, ενώ για τον ίδιο ήττα ήταν ο χειρότερος εχθρός.

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Ο αμφιλεγόμενος καβαλιέρε και πολιτικός σόουμαν της Ιταλίας πέθανε σε ηλικία 86 ετών
Πηγή εικόνας: sport24.gr | Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τα τρόπαια που κέρδισε με τη Μιλάν

 

Πολιτικός θάνατος

Υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη το 2011, ο Μπερλουσκόνι αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία. Αργότερα, το 2013, καταδικάστηκε για φορολογική απάτη, αποκλείστηκε προσωρινά από το Κοινοβούλιο και ήταν υποχρεωμένος να αποχωρήσει από τον πολιτικό χώρο. Η καταδίκη του συνεπάγεται και την αφαίρεση του τίτλου “Il Cavaliere” (Ο Ιππότης) – ένα κρατικό παράσημο που του έχει απονεμηθεί.

Αψηφώντας το πέρασμα του χρόνου, ο Μπερλουσκόνι έκανε προεκλογική εκστρατεία πριν από τις εθνικές εκλογές του 2022, αλλά η διάσημη λάμψη του είχε ξεθωριάσει και το άλλοτε κυρίαρχο κόμμα του Forza Italia, διαιρεμένο πολυπλεύρως, πήρε μόλις το 8% των ψήφων – τη χαμηλότερη βαθμολογία του ποτέ .

Ωστόσο, ήταν αρκετό για να εξασφαλιστεί η επιστροφή του στην κυβέρνηση ως μικρότερος εταίρος σε έναν δεξιό συνασπισμό, με τον ίδιο τον Μπερλουσκόνι να κερδίζει μια έδρα στη Γερουσία, τερματίζοντας την κοινοβουλευτική του εξορία.

Ο θάνατος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής στην Ιταλία. Ήταν ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης στην Ιταλία και ένας πολιτικός σόουμαν που διχάστηκε από τα σκάνδαλα και τις αντιθέσεις. Η κληρονομιά του θα παραμείνει αμφιλεγόμενη, με οπαδούς και κριτικούς να αναμένεται να συνεχίσουν να συζητούν για τον ρόλο και την επίδρασή του στην Ιταλία.

Το προσωπικό μαυσωλείο που δημιούργησε ο Μπερλουσκόνι στο χώρο της πολυτελέστατης βίλας του στο Μιλάνο θα είναι και η τελευταία του κατοικία.

Μπερλουσκόνι μέχρι τέλους: Μαυσωλείο με 30 τάφους για φίλους, συγγενείς και συντρόφους σχεδίασε ο Καβαλιέρε
Πηγή εικόνας: ieidiseis.gr | Το προσωπικό Μαυσωλείο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Εκτακτο: Η Howden εξαγοράζει την Globassure

Η Howden, ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός μεσίτης ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων στην Ελλάδα, συνεχίζει δυναμικά την ανάπτυξη των εργασιών της, επενδύοντας σε

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»