Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024

Θανάσης Γλαβίνας: Η κυβέρνηση ακολουθεί μια επιδοματική πολιτική με πρόσκαιρα αποτελέσματα, συντηρώντας την αισχροκέρδεια των εταιρειών ενέργειας

Δημοσίευση: 23/09/2022

Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο κ. Θανάσης Γλαβίνας, Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο insuranceforum web tv και στην Σωτηρία Γιαννακοπούλου, σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, το φλέγον ζήτημα των παρακολουθήσεων αλλά και τις επερχόμενες εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι η άνοδος του ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει να ανησυχεί τους πολιτικούς του αντιπάλους. Παράλληλα, τοποθετήθηκε και για το ζήτημα των συμπράξεων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στον κλάδο της υγείας, οι οποίες αναδείχθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να δαιμονοποιείται η ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά να αξιοποιείται για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του κρατικού μηχανισμού, πάντα με επωφελείς όρους για το δημόσιο συμφέρον, έχοντας ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την πρόσβαση του συνόλου των πολιτών στο εθνικό σύστημα υγείας.

Μέτρα πρόσκαιρου χαρακτήρα και επιδοματικής πολιτικής το πακέτο της ΔΕΘ – Δεν πρέπει αυτή τη κρίση να την πληρώσουν μόνο οι πολίτες

Αναφερόμενος στο πολυαναμενόμενο πακέτο μέτρων της ΔΕΘ για τη στήριξη της οικονομίας της στα πλαίσια της αντιμετώπισης του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Γλαβίνας τονίζει στο λόγο του ότι η ΝΔ ακολουθεί μια επιδοματική πολιτική με πρόσκαιρα αποτελέσματα, επενδύοντας σε οριζόντια μέτρα χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση, τα οποία συντηρούν την αισχροκέρδεια των εταιρειών ενέργειας. Όπως δηλώνει, η εισροή χρημάτων ενδεχομένως να δώσει μια ανάσα στην αγορά, ωστόσο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα στο πλαίσιο και της προεκλογικής περιόδου, δεν έχουν διαμορφωθεί βάσει ενός συγκροτημένου σχεδίου για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού με σταθερές λύσεις, ενώ δεν έχουν και συγκεκριμένη κατεύθυνση, δεδομένου ότι πολίτες με υψηλά εισοδήματα λαμβάνουν τα ίδια χρήματα με όσους βρίσκονται στα όρια της ανέχειας. Αντίθετα, η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και η θέσπιση πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, όπως τονίζει, θα ισοσκέλιζε το βάρος των αυξήσεων που καλούνται να σηκώσουν οι πολίτες, προστατεύοντας την εθνική οικονομία από το δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

«Όταν πέφτει χρήμα στην αγορά, είναι δεδομένο ότι κάποιοι θα επωφελούνται και σίγουρα ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού που δυσκολεύεται σε μεγάλο βαθμό θα πάρει μια ανάσα από αυτήν την εισροή χρημάτων. Από εκεί και πέρα τα μέτρα είναι μη μετρήσιμα, δεν είναι σωστά υπολογισμένα. Είναι οριζόντια σε τέτοιο βαθμό, καθώς κάποιος που μπορεί να έχει μια τεράστια ακίνητη περιουσία και εισοδήματα παίρνει τα ίδια χρήματα με κάποιον που είναι πραγματικά στα όρια της ανέχειας. Αυτά τα μέτρα πρέπει να είναι συγκεκριμένα, να έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση, συγκεκριμένο προορισμό, και να μην γίνονται απλά για επικοινωνιακούς λόγους.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γλαβίνας.

«Δεν πρέπει να ρίχνουμε απλά χρήμα στην αγορά επειδή μας πήγε καλά το καλοκαίρι και δημιουργήθηκε δημοσιονομικός χώρος. Το παρατηρήσαμε αυτό στα μέτρα του πρωθυπουργού, τα οποία προφανώς είναι προεκλογικού χαρακτήρα. Πολλά από αυτά τα μέτρα είναι στη λεγόμενη επιδοματική πολιτική, σε μια διαδικασία που απλά επιχορηγεί την αισχροκέρδεια συγκεκριμένων εταιρειών ενέργειας και ρίχνει νερό σε έναν μύλο που δεν σταματά ποτέ. Συνεχίζουμε να προσφέρουμε κέρδη στις εταιρείες ενέργειας χωρίς να τις κάνουμε κοινωνούς του κόστους που έχει αυτή η κρίση.»

«Δεν πρέπει αυτή τη κρίση να την πληρώσουν μόνο οι πολίτες αλλά και οι εταιρείες και το κράτος. Για αυτό από την πρώτη στιγμή είπαμε φορολόγηση των υπερκερδών, πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, ώστε το κόστος να διαμοιραστεί τουλάχιστον και στις εταιρείες. Δεν μπορεί κάποιοι να κερδοσκοπούν και τα υπόλοιπα να τα πληρώνει το κράτος και οι πολίτες. Δυστυχώς, φοβόμαστε ότι θα φτάσουμε σε έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό με την υπογραφή του να φέρει το όνομα της ΝΔ.», τονίζει στο λόγο του.

Δεν αρνούμαστε ότι με τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, μπορούμε να πετύχουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα, προστατεύοντας ωστόσο πάντα το δημόσιο συμφέρον 

Σε ερώτηση αναφορικά με τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στον κλάδο της υγείας, ο Διευθυντής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται και ότι πράγματι μπορούν να επιφέρουν τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα. Ωστόσο, θα πρέπει οι όροι να είναι πάντα επωφελείς για το δημόσιο και η πολιτεία να εξασφαλίζει την πρόσβαση του πολίτη στο εθνικό σύστημα υγείας. Όπως δηλώνει, είναι θέμα αξιοπρέπειας οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στην υγεία σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, δίνοντας προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες.

«Εμείς στην παράταξή μας ιστορικά είμαστε με τη δημόσια υγεία. Εμείς θεσπίσαμε το περίφημο ΕΣΥ, με τα καλά και τα κακά του. Για να κάνουμε και μια μικρή ιστορική αναδρομή, από το τίποτα φτάσαμε σήμερα η Ελλάδα να έχει αξιοπρεπείς υποδομές υγείας και για μας στο ΠΑΣΟΚ η υγεία πρέπει να έχει ένα δημόσιο χαρακτήρα.» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Από ΄κει και πέρα δεν αρνούμαστε και εμείς ότι με τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, μπορούμε να πετύχουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα, προστατεύοντας ωστόσο πάντα το δημόσιο συμφέρον, με τους όρους να είναι πάντα επωφελείς για το δημόσιο. Δεν δαιμονοποιούμε το κέρδος αλλά σίγουρα δαιμονοποιούμε την αισχροκέρδεια, δαιμονοποιούμε τα καρτέλ, δαιμονοποιούμε ό,τι είναι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Ο πολίτης πρέπει να έχει πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας είτε δημόσιο, είτε ιδιωτικό. Προφανώς, πρώτη προϋπόθεση είναι το δημόσιο και εκεί θα πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους, στους πιο αδύναμους, γιατί είναι θέμα αξιοπρέπειας πια να ξέρει ο πολίτης ότι έχει πρόσβαση στην υγεία σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας. Μπορούμε με συμπράξεις να αναπτύξουμε επιτυχημένα μοντέλα για το δημόσιο συμφέρον και το έχουμε δει σε πολλούς τομείς τις οικονομίας.»

H κυβέρνηση αρνείται να δώσει απαντήσεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη

Αναφορικά με το ζήτημα των παρακολουθήσεων, ο κ. Γλαβίνας υπογραμμίζει ότι η στόχευση στον Νίκο Ανδρουλάκη, δεν ήταν τυχαία, ενώ το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση για τους λόγους που οδήγησαν στην παρακολούθησή του, είναι και αυτό ένα είδους απάντησης, κατηγορώντας την ότι κρύβεται πίσω από το απόρρητο. Όπως τονίζει, η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις και όσο οι αρμόδιοι δεν δίνουν απαντήσεις θα θωρούνται ένοχοι, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο πρωθυπουργός, όντας ο πολιτικός προιστάμενος της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, έδωσε την εντολή να αρθεί το απόρρητο του τότε υποψήφιου αρχηγού του Ν. Ανδρουλάκη, κάτι το οποίο θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι πολίτες στις εθνικές εκλογές.

«Ο καθένας μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε ο τότε υποψήφιος του Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και 8 χρόνια ευρωβουλευτής, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Όταν η παρακολούθησή του ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, δηλαδή με την έναρξη της περιόδου για την αρχηγεία του ΠΑΣΟΚ και τελείωσε με το τέλος των εσωκομματικών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ, όταν το ίδιο διάστημα επιχειρήθηκε να παγιδευτεί με το σύστημα Predator. Από αυτά τα δύο τι συμπεραίνει κανείς; Ότι υπήρχε μια στόχευση, ένας συγκεκριμένος λόγος για τον οποίον προσπάθησαν κάποιοι να κρυφακούσουν, να συνακροαστούν τον τότε υποψήφιο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. H κυβέρνηση αρνείται να δώσει απάντηση. Είναι και αυτό ένα είδος απάντησης.»

«Οι πολίτες την ώρα της κρίσης, δηλαδή των εθνικών εκλογών πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι ο πρωθυπουργός, όντας ο πολιτικός προιστάμενος της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, έδωσε εντολή να αρθεί το απόρρητο του τότε υποψήφιου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Είναι εντελώς τυχαίος ο λόγος για τον οποίον αποκαλύφθηκε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης παρακολουθούταν από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών και μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση κρύβεται επικαλούμενη το απόρρητο. Τα συγκεκριμένα στελέχη και κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν μιλάνε, δεν λένε ποιοι είναι οι λόγοι, όταν ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει δημόσια ότι θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός και ότι πρέπει ο ελληνικός λαός να ξέρει αν ήταν εθνικός κίνδυνος ή όχι. Όταν πάει ο πολίτης στην κάλπη πρέπει να ξέρει αν ο κ. Ανδρουλάκης ήταν κίνδυνος για την εθνική δημόσια ασφάλεια ή αν όλο αυτό ήταν μια σκευωρία. Αυτά τα δύο πρέπει να είναι καθαρά, γιατί έτσι λειτουργούν οι κοινοβουλευτικές δημοκρατίες. Η κυβέρνηση οφείλει μια απάντηση και όσο δεν δίνουν μια απάντηση θα λέμε ότι είναι ένοχοι.», αναφέρει στο λόγο του ο κ. Γλαβίνας.

«Σκεφτείτε πως νιώθει ο μέσος πολίτης όταν καταλαβαίνει πόσο εύκολα μπορεί να αρθεί το απόρρητο ενός δημοφιλούς προσώπου, ενός προσώπου που βρίσκεται στην επικαιρότητα. Αυτός ο μιθριδατισμός, αυτή η συνήθεια που ακούμε συχνά ότι έλα μωρέ όλους μας ακούνε και τι έγινε και δεν λέμε και τίποτα είναι το μεγαλύτερο λάθος. Το άρθρο 19 μιλά για το απόρρητο των επικοινωνιών και είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι όταν μιλάμε κανείς δεν μας ακούει. Αυτά τα δικαιώματα δεν πρέπει να τα προσπερνάμε, γιατί αν συνηθίσουμε και λέμε έλα μωρέ το απόρρητο, έλα μωρέ η ελευθερία της έκφρασης, έλα μωρέ η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης θα φτάσουμε στο τέλος στην ισότητα και θα λέμε πάλι έλα μωρέ τι έγινε. Η τεχνολογία εξελίσσεται, ο κόσμος προχωράει και δυστυχώς ανακύπτουν διαρκώς νέα τέτοια ζητήματα, τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε όχι μένοντας σε παλιές λογικές, αλλά επειδή η προστασία των δικαιωμάτων μας αποτελεί κεκτημένο.»

Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις ενοχλεί – Θέλουμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό που θα μας καταστήσει πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής 

Όπως αναφέρει ο κ. Γλαβίνας η αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις ενοχλεί τους πολιτικούς του αντιπάλους. Το ΠΑΣΟΚ κρατήθηκε ζωντανό όλα αυτά τα χρόνια και επέστρεψε σε διψήφια ποσοστά, ανατρέποντας τα σχέδια κάποιων που ήλπιζαν ότι θα κυβερνούν για χρόνια, επεκτείνοντας ένα καθεστώς που είχε επιβληθεί σε μια κοινωνικοοικονομική βάση. Όπως τονίζει, αυτό αρχίζει να αλλάζει, οδηγώντας σε μια δημοκρατική ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Αυτός είναι όπως δηλώνει και ο στόχος του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές του 2023.

«Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ ενοχλεί. Είναι δεδομένο, και το διαπιστώνει κανείς από τη στάση της ΝΔ, από τη στάση των στελεχών της μέσα στην εξεταστική επιτροπή, από τις επιθέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού που ουσιαστικά δεν ανέφερε καθόλου τον Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του αλλά επικεντρώθηκε στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Εκεί που ήταν βολεμένοι και οι δύο, τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, θεωρώντας ότι δεν διακινδυνεύει την πρωτιά της, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ που αντικειμενικά είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας, ένα κόμμα που κυβέρνησε κατά τύχη και τον βολεύει να είναι σε μια θέση αντιπολίτευσης, γιατί δεν μπορεί να παράξει προγραμματικό λόγο, έρχεται το ΠΑΣΟΚ που κάποιοι κάποτε πίστεψαν ότι το τελειώσανε. Γιατί ήταν στοχευμένο ό,τι έγινε με το ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της κρίσης και φορτώθηκε όλο το βάρος μιας κρίσης που δεν του ανήκε τουλάχιστον σε όλο της το μέγεθος. Το ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Φώφης Γεννηματά, η οποία το πήρε σε ένα δύσκολο σημείο, κρατήθηκε ζωντανό και έφτασε σε ένα σημείο, όπου το παρέλαβε ο νέος Πρόεδρος ο Νίκος ο Ανδρουλάκης και το οδηγεί πάλι σε μία πορεία διακυβέρνησης. Αυτή ήταν η εικόνα στην ομιλία του Ν. Ανδρουλάκη. Είδαμε ένα μεγάλο κόμμα και όχι για ένα κόμμα με μονοψήφια ποσοστά και αυτό λοιπόν είναι αυτό που ενοχλεί, γιατί χαλάει τα σχέδια. Αυτό λοιπόν αλλάζει, ανατρέπεται, για αυτό και εμείς μιλάμε για δημοκρατική ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Αυτό είναι το σύνθημά μας και αυτό ευελπιστούμε να πετύχουμε στις εθνικές εκλογές.»

«Εμείς δεν το κρύβουμε ότι ο στόχος μας είναι υψηλός. Προφανώς δεν λέμε ότι θα βγούμε πρώτοι δεν αιθεροβατούμε. Τα πόδια μας είναι στη γη και ξέρουμε που πατάμε. Θεωρούμε ότι η ανάπτυξή μας και η ενδυνάμωσή μας θα επιτευχθεί βήμα βήμα με στέρεο τρόπο, επομένως στην περίπτωση αυτή ναι ο πήχης είναι υψηλά. Θέλουμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, το οποίο θα μας καταστήσει πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής και ένα διψήφιο ποσοστό τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικό, για να έχουμε πολλούς βουλευτές και να επιβάλλουμε πράγματα και καταστάσεις σε ζωτικά θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, όπως το ζήτημα της κοινωνικής κατοικίας όπου η παρέμβαση του Προέδρου μας δημιούργησε πολιτική ατζέντα και είδαμε τον πρωθυπουργό να αντιγράφει τις θέσεις μας και να θέτει το θέμα της κοινωνικής στέγασης. Στην πολιτική δεν υπάρχει αντιγραφή, όλα επιτρέπονται αρκεί να το αναγνωρίζεις. Και εμείς από κάπου αλλού τα είδαμε, δεν λέμε ότι τα σκεφτήκαμε μόνοι μας. Μακάρι αυτό να επιτευχθεί και μακάρι το ΠΑΣΟΚ να έχει τέτοια δύναμη να θέτει θέματα όπως η κοινωνική στέγαση στην πολιτική ατζέντα.»

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί!

 

 

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»