Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021

Θ. Πλεύρης στη ΔΕΘ: Το εθνικό σύστημα υγείας είναι εθνικό, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι κρατικό

Ο νέος υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, σε ομιλία που παραχώρησε σε εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μίλησε για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στο τομέα της υγείας, τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και τα διδάγματα της πανδημίας για τη μελλοντική διαχείριση και την ανασυγκρότηση του εθνικού συστήματος υγείας. Το insuranceforum.gr βρέθηκε στη ΔΕθ και κατέγραψε όλα όσα ειπώθηκαν στην ομιλία του υπουργού υγείας.

Ο υπουργός υγείας ξεκίνησε την ομιλία του με μία δειυκρίνιση τονίζοντας ότι “Το εθνικό σύστημα υγείας είναι εθνικό, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι κρατικό”, υπογραμμίζοντας το ρόλο των ιδιωτικών φορέων υγείας και την ανάγκη ένταξής τους στο εθνικό σύστημα υγείας.

“Θεωρούμε ότι όλοι μπορεί να βρίσκονται σε αυτό το σύστημα και όλοι συμβάλλουν, είτε είναι στο επίπεδο του εθνικού συστήματος υγείας, είτε είναι στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνει: “Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο εργαλείο υπάρχει παντού ώστε ο πολίτης να έχει αυτό που υπουχρεούμαστε ως πολιτεία και ως πολιτική προστασία να διασφαλίσουμε, την υγεία του. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ιδεοληψία υπάρχει και να  συζητήσουμε τα πάντα.

“Η πανδημία έδειξε ότι δεν περισσεύει κανένας από τον ιατρικό κόσμο και από τις μάχες τις οποίες καλούμαστε να δώσουμε.”

“Είδαμε ένα ολόκληρο εθνικό σύστημα υγείας να προσανατολίζεται σε ένα συγκεκριμένο σκοπό  σκοπό, την πανδημία. Ακόμη και να γίνεται ως ένα βαθμό και μονοθεματικό κάποιους μήνες. Είδαμε ιδιώτες γιατρούς να καλούνται να μπουν στο σύστημα εκτάκτως για να το στηρίξουν. Αυτό όλο δείχνει ότι μπορεί συνολικά ο χώρος όλος να βρίσκεται σε συνέργεια και αυτό είναι μία μια συζήτηση που θα αναπτυχθεί και μετά την πανδημία. ”

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός υγείας αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι η κυβέρνηση κατάφερε να εξασφαλίσει 1,5 δισεκατ. για την ενίσχυση του ΕΣΥ, εκ των οποίων τα 350 εκατ. θα αξιοποιηθούν για την ανακαίνιση των υπηρεσιών του εθνικού συστήματος υγείας, τονίζοντας ότι “πέρα από την αντιμετώπιση της πανδημίας θέλουμε να θέσουμε τις βάσεις για το νέο εθνικό σύστημα υγείας πάνω σε προτάσεις που ήδη έχουν γίνει ώστε πραγματικά όσοι υπηρετούν αυτό το σύστημα να βρίσκονται  σε χώρους και συνθήκες που τους αρμόζουν, έχοντας πάντα ως γνώμονα ο πολίτης να εχει την καλύτερη δυνατή υπηρεσία στο σύστημα υγείας.”

Διαβάστε Ακόμα