Σήμερα (12/10) στις 12.00 ξεκίνησε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση, εξαιτίας της πολεμικής σύρραξης στο Ισραήλ. Πρόκειται για «έναν ακόμα πόλεμο στη γειτονιά μας», όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και δηλώνουν έτοιμοι να λάβουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία προκειμένου ο αντίκτυπος στη χώρα να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει για σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης και να επιχειρηθεί μία εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα, στο τραπέζι θα τεθεί και το ζήτημα του συντονισμού ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων, δεδομένου ότι θα εξεταστούν μια σειρά θεμάτων, όπως οι μεταναστευτικές ροές, η προστασία των συνόρων, η ασφάλεια των δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, καθώς και η ετοιμότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Για τον σκοπό αυτό, στη σημερινή συνεδρίαση, υπό τον πρωθυπουργό, αναμένεται να παραστούν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμά πως οι εχθροπραξίες έχουν πολλές και παράλληλες συνέπειες, από τη διατάραξη της διεθνούς ασφάλειας και της οικονομίας μέχρι την αναζωπύρωση του μεταναστευτικού, η αντιμετώπιση του οποίου -όπως υποστηρίζει σθεναρά- θα πρέπει να ξεκινήσει από την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας.
«Πρέπει να ισορροπούμε μεταξύ μιας αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής φύλαξης των συνόρων και της ανάγκης να δίνουμε νόμιμους διαύλους οργανωμένης μετανάστευσης σε αυτούς που μπορούν και πρέπει να έρθουν στην Ευρώπη, αλλά με τους δικούς μας όρους, όχι με τους όρους των διακινητών», επισήμανε ο πρωθυπουργός, κατά την προχθεσινή συνάντησή του με την Εσθονή ομόλογό του.
Πέρα από τις τουρκικές ακτές, τα ελληνικά βλέμματα είναι στραμμένα και προς την Αίγυπτο, η οποία θεωρείται ως ένας πιθανός διάδρομος για τους πρόσφυγες από τη φλεγόμενη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη.
Όσον αφορά τις οικονομικές συνέπειες της σύρραξης στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας, στην κυβέρνηση υπάρχει μεν ανησυχία λόγω των απρόβλεπτων διαστάσεων που μπορεί να λάβει ο πόλεμος, ωστόσο προς το παρόν εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Βασική προϋπόθεση, να μην επικρατήσει χάος στη Μέση Ανατολή, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στη συνέχεια.
Πηγή: Euro2day