Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου: Φανερή η ήττα της Τουρκίας – Επιμένει ο Ερντογάν

Δημοσίευση: 16/04/2021
Τα όρια της έθεσε η Ελλάδα στην έκτακτη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα μας είναι ανοιχτή στην ενδεχόμενη συνεργασία των δύο κρατών, καθώς και στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., με την προϋπόθεση ωστόσο ότι η γείτονα χώρα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τους ισχύοντες νόμους και συνθήκες και ασφαλώς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα όρια της έθεσε η Ελλάδα στην έκτακτη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα μας είναι ανοιχτή στην ενδεχόμενη συνεργασία των δύο κρατών, καθώς και στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., με την προϋπόθεση ωστόσο ότι η γείτονα χώρα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τους ισχύοντες νόμους και συνθήκες και ασφαλώς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών με τα αιχμηρά, εμπεριστατωμένα και ελαφρώς ειρωνικά σχόλιά του υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί υποδείξεις από πλευράς της Άγκυρας, έπειτα από τα επεισόδια στον Έβρο και την καιροσκοπική χρήση των προσφύγων ως μέσο πίεσης της Αθήνας αλλά και της διεθνούς κοινότητας, ενώ διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να προχωρήσει στην αποστρατικοποίηση των νησιών, εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να πραγματοποιεί προκλητικές επιθέσεις στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της.

Επιπλέον, αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της μουσουλμανικής κοινότητας τονίζοντας ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές και πιστές στις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης, τις οποίες οι Τουρκία δεν θα έπρεπε να υπονομεύει, δεδομένου ότι η ίδια τις έχει αποδεχθεί, έχοντας υπογράψει την συμφωνία.

Ενθουσιασμός στο Twitter

Διθυραμβικά ήταν τα σχόλια των Ελλήνων χρηστών στο twitter, κάνοντας λόγο για μία ιστορική στιγμή, όπου η χώρα μας, μετά από χρόνια, όχι μόνο ύψωσε το κεφάλι της έναντι της Τουρκίας, αλλά έδειξε ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στις τουρκικές προκλήσεις. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα tweets, που τόνισαν έκαναν λόγο για την ανάκτηση της εθνικής υπερηφάνειας των Ελλήνων, συγχαίροντας με ένθερμα λόγια τον Νίκο Δένδια.

Ικανοποίηση στο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πριν από λίγο συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε αναλυτικά τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο των συνομιλιών του. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του στον Νίκο Δένδια για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε μία δύσκολη συζήτηση.

Άλλωστε, η Αθήνα έχει αποφασίσει να θέσει ευθέως και με κάθε ευκαιρία και αφορμή και σε οποιοδήποτε περιβάλλον, τα ανοιχτά ζητήματα με την Τουρκία. Αυτό έγινε και χθες στην Άγκυρα, όπου ο Νίκος Δένδιας άνοιξε όλη τη βεντάλια των ελληνοτουρκικών διαφορών, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ερντογάν: Ο Τσαβούσογλου έβαλε όρια στη συμπεριφορά Δένδια

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην καθιερωμένη δήλωσή του μετά την προσευχή της Παρασκευής, προσπάθησε να αλλοιώσει το αποτέλεσμα της συνάντησης χωρίς ωστόσο να πείθει κανέναν.

Ειδικότερα ανέφερε ότι: «Ο υπουργός των Εξωτερικών απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά (του Δένδια) τον έβαλε στη θέση του. Δεν θα μπορούσε να γίνει πιο ήπια. Άλλωστε δεν θα μας ταίριαζε ως έθνος και ως χώρα», ενώ πρόσθεσε ότι «Με την απαραίτητη αξιολόγηση έληξε το θέμα. Εμείς βέβαια δεν το θεωρούμε αυτό σωστό. Ας υπάρξει μία μεταβατική περίοδος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, του το είπα και εγώ, να μη βάλουμε τρίτους μεταξύ μας».

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Το Family Business Forum της KPMG, το συνέδριο θεσμός στο πεδίο των οικογενειακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα επιστρέφει στις 23 Απριλίου για 9η χρονιά

Κορυφαίοι επιχειρηματίες και ομιλητές με εξειδίκευση σε θέματα οικογενειακών επιχειρήσεων θα συζητήσουν στο συνέδριο σημαντικά θέματα όπως η διακυβέρνηση, η

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»