Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024

Συμφέρει τελικά η ασφάλιση αυτοκινήτου pay-as-you-go;

Δημοσίευση: 27/10/2022
Συμφέρει τελικά η ασφάλιση αυτοκινήτου pay-as-you-go;

Γράφει η Σωτηρία Γιαννακοπούλου,

Οι περισσότεροι από εμάς καταλαβαίνουμε πώς λειτουργεί η παραδοσιακή ασφάλιση αυτοκινήτου. Πληρώνετε ένα ετήσιο ασφάλιστρο για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και το όχημά σας σε περίπτωση απρόβλεπτου ατυχήματος. Σε γενικές γραμμές το κόστος παραμένει στα ίδια επίπεδα από έτος σε έτος, ωστόσο μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τον τόπο διαμονής σας, την ηλικία σας και φυσικά το ιστορικό σας.

Τι γίνεται όμως αν δεν είστε καθημερινός οδηγός ή έχετε μέλη της οικογένειας που οδηγούν ελάχιστα έως και καθόλου; Αξίζει να επενδύσετε σε ένα ετήσιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου; Όχι απαραίτητα.  

Τι είναι η pay-as-you-go ασφάλιση αυτοκινήτου;  

Η pay-as-you-go ασφάλιση αυτοκινήτου θα μπορούσε να ενταχθεί στη γενικότερη κατηγορία ασφαλίσεων που βασίζονται στη χρήση (usage-based insurance), η οποία χρησιμοποιεί τη τηλεματική για να παρακολουθεί το πώς οδηγεί ο εκάστοτε οδηγός. Στη συνέχεια βάση των στοιχείων που λαμβάνει η ασφαλιστική εταιρεία είτε αυτός επιβραβεύεται, είτε τιμωρείται με τη μορφή μειωμένων ή υψηλότερων ασφαλίστρων. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες λεπτές διαφορές μεταξύ των δύο κατηγοριών. Ενώ η ασφάλιση με βάση τη χρήση εστιάζει στον τρόπο που οδηγείτε (γρήγορες στροφές, δυνατά φρενάρισμα κ.λπ.), η ασφάλιση pay-as-you-go επικεντρώνεται στο πόσο οδηγείτε.  

Σύμφωνα με τη πολιτική pay-as-you-go/pay-as-you-drive, οι οδηγοί προπληρώνουν ένα ημερήσιο ασφάλιστρο με επιπλέον χρέωση ανάλογα με το πόσο οδηγούν. Ξεκινά με 1.000 χιλιόμετρα και καθώς συνεχίζετε να οδηγείτε, προστίθεται χρέωση για κάθε επιπλέον 1.000 χιλιόμετρα.   

Οι οδηγοί πρέπει να έχουν συνδεδεμένη μια συσκευή τηλεματικής στο αυτοκίνητό τους που παρακολουθεί την απόσταση οδήγησης, το χρόνο και τη ταχύτητα. Εναλλακτικά, οι πελάτες θα πρέπει να κατεβάσουν κάποια εφαρμογή που παρακολουθεί τα δεδομένα του ταξιδιού ενός οχήματος, χρησιμοποιώντας μια ενσωματωμένη κεραία GPS. 

Πόσα χρήματα μπορώ να εξοικονομήσω με την ασφάλιση πληρωμής;

Η απάντηση στο εν λόγω ερώτημα είναι σαφής. Όσο λιγότερο οδηγείτε, τόσο περισσότερα μπορείτε να εξοικονομήσετε. Σύμφωνα με έρευνα της Canadian Automobile Association (CAA) ένας οδηγός επιλέγοντας το πρότυπο ασφάλισης pay-as-you-go μπορεί να πληρώσει έως και 70% λιγότερο σε σύγκριση με ένα κανονικό πρόγραμμα ασφάλισης αυτοκινήτου. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι και σε αυτή την περίπτωση οι τιμές διαμορφώνονται με βάση τα παραδοσιακά κριτήρια αξιολόγησης, όπως το ιστορικό οδήγησης και τα χρόνια εμπειρίας του οδηγού.

Είναι κατάλληλη για εσάς η ασφάλιση pay-as-you-go; 

Το όφελος της ασφάλισης αυτοκινήτου pay-as-you-go είναι πραγματικά αξιόλογο για τους οδηγούς που δεν οδηγούν τόσο συχνά. Εάν και κάθε ασφαλιστική εταιρεία θέτει τα δικά της κριτήρια για τη διαμόρφωση της τιμής, σύμφωνα με την έρευνα της Canadian Automobile Association ένας οδηγός, ο οποίος διανύει περίπου 12.000 χιλιόμετρα το χρόνο, θα πληρώσει πιθανότατα όσο ένα συμβατικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο αυτοκινήτου.

Συνεπώς τα προγράμματα pay-as-you-go είναι τα πλέον κατάλληλα για:  

  • Άτομα που χρησιμοποιούν κυρίως τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να μετακινηθούν
  • Όσους εργάζονται από το σπίτι
  • Οικογένειες που χρησιμοποιούν περιστασιακά το αυτοκίνητό τους ή για οικογένειες με παραπάνω από 1 αυτοκίνητο
  • Ηλικιωμένοι ή άτομα που δεν μετακινούνται στην εργασία τους, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται οχήματα 

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση ζημίας, για τη διαδικασία αποζημίωσης ισχύει ότι προβλέπεται και στην παραδοσιακή ασφάλιση αυτοκινήτου.

Το μοντέλο pay-as-you-go μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός σας εάν σκοπεύετε να περιορίσετε τα χιλιόμετρα που διανύεται με το όχημά σας, ενώ έγινε ιδιαιτέρως δημοφιλές λόγω των παρατεταμένων lockdown. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί οδηγοί επέλεξαν το εν λόγω μοντέλο ασφάλισης, ενώ πολλοί περισσότεροι σκοπεύουν να επενδύσουν μελλοντικά, δεδομένων των νέων συνθηκών που θέτει η ανάπτυξη της εξ αποστάσεως εργασίας.

 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Κλήμης Δημαρχιάδης (ΠΑΝΟΡΜΟΣ): Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αποτελούν περίπου το 96% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα

Γράφει ο Κλήμης Δημαρχιάδης, Πρόεδρος Συνεργατικού Σχήματος Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης ΠΑΝΟΡΜΟΣ, Επικεφαλής Επιμελητηριακού Συνδυασμού «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου «Επαγγελματικού Επιμελητηρίου

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»