Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Στεγαστικά δάνεια: “Υποχρέωση” όχι μόνο “Δικαίωμα” η ρύθμιση του επιτοκίου δανεισμού για στεγαστικά δάνεια

Δημοσίευση: 08/03/2024
στεγαστικά δάνεια, τράπεζες, επιτόκια

Τη στιγμή που από τον Ιούνιο αναμένονται οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων από την Fed και την ΕΚΤ, ανατροπή στον τρόπο υπολογισμού κυμαινόμενου επιτοκίου στεγαστικών δανείων φέρνει πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία μεταβάλλει την μέχρι τώρα νομολογία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και δέχεται ότι οι τράπεζες όχι μόνο «δικαιούνται», αλλά και «υποχρεώνονται» να μεταβάλλουν το επιτόκιο δανεισμού στα στεγαστικά δάνεια που χορηγούν για την απόκτηση (κύριας) κατοικίας.

Αυτό υποχρεώνει τις τράπεζες να μεταβάλλουν το επιτόκιο δανεισμού όχι μόνο όταν το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ αυξάνεται, οπότε έχουν συμφέρον να το ακολουθήσουν, αλλά και όταν το τελευταίο μειώνεται, οπότε οι Τράπεζες μέχρι τώρα αρνούνταν να συμμορφωθούν, με το επιχείρημα ότι είναι δικαίωμα η συμμόρφωση και όχι υποχρέωση.

Ήδη πρόσφατα ο Άρειος Πάγος για την αποκατάσταση της συμβατικής ισορροπίας στη δανειακή σύμβαση δέχθηκε ότι είναι υποχρέωση της Τράπεζας η αναφορά και επίκληση σε συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να μην ακολουθούν την πορεία μεταβολής του επιτοκίου ΕΚΤ.

Η μεταβολή της νομολογίας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναμένεται να επηρεάσει πλήθος αποφάσεων δανειοληπτών, των οποίων τα δάνεια έχουν κοκκινίσει και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Τη νομική υπόθεση ανέλαβε η δικηγορική εταιρεία  «Γ.-Ε. Φ. Καλαβρός και Αλέξανδρος Καλαβρός».

Πηγή: Liberal

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Αθ. Σακάρογλου_ Δ/νων Σύμβουλος MALETSCHEK & PARTNER HELLAS – SAKAROGLOU A. & CO KG «Η ασφάλιση, πέρα από υποχρέωση, αποτελεί κρίσιμη ανάγκη για κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στην εφοδιαστική αλυσίδα»

Σε μια εποχή, όπου οι φυσικές καταστροφές γίνονται όλο και πιο συχνές και καταστροφικές και με τον κλάδο των εμπορευματικών

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»