Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

Ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης στο 36th Thessaloniki Insurance Conference (video)

Δημοσίευση: 19/02/2024
Στάθης Κωνσταντινίδης, 36th Thessaloniki Insurance Conference

Για την ουσιαστική συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στα σύγχρονα πλαίσια των κλιμακούμενων φυσικών καταστροφών έκανε λόγο ο κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης στην ομιλία του κατά την έναρξη του 36th Thessaloniki Insurance Conference την Παρασκευή 09 Φεβρουαρίου. 

Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη εξοικείωσης με τα νέα δεδομένα που φέρνει η κλιματική αλλαγή, τονίζοντας τον ρόλο που παίζει η ιδιωτική ασφάλιση εξασφαλίζοντας την οικονομική ανθεκτικότητα και την βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα μίλησε για την στρατηγική που εφαρμόζει η κυβέρνηση η οποία βασίζεται στην προώθηση της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης, στην ενίσχυση της ασφαλιστικής κουλτούρας και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων.

Εκ μέρους του κ. Κωνσταντινίδη, ο οποίος δεν μπορούσε να παραβρεθεί λόγω υποχρεώσεων, απηύθυνε τον λόγο ο κ. Γιώργος Νίκος.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Αγαπητοί διοργανωτές, αξιότιμες κυρίες και κύριοι

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση στο 36ο Thessaloniki Insurance Conference. Υπηρεσιακές υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να βρίσκομαι μαζί σας, θα ήθελα, ωστόσο, να εκφράσω τη χαρά μου που η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί για μία ακόμα χρονιά τον κορυφαίο αυτό συνεδριακό θεσμό για την ασφαλιστική αγορά της Βόρειας Ελλάδας.  Χαιρετίζω λοιπόν και καλωσορίζω την ετήσια συνάντηση στελεχών και επαγγελματιών του ασφαλιστικού τομέα, που προωθεί στοχευμένες επαγγελματικές επαφές και συμβάλλει στην ανάδειξη σύγχρονων ζητημάτων γύρω από  τον κλάδο.

Από την πλούσια θεματολογία, ξεχωρίζω την ενότητα που αναφέρεται στη σημασία της ασφάλισης για τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε ιδιώτες και επιχειρηματίες. Τα τελευταία χρόνια η συχνότητα και η σφοδρότητα ακραίων φαινομένων αυξάνεται, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τα οποία πρέπει να προετοιμαστούμε.

Για το λόγο αυτόν, η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει μια συνεκτική στρατηγική που βασίζεται στην προώθηση της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης, στην ενίσχυση της πρόληψης, στην αποτελεσματική διαχείριση των επιπτώσεων, στην αποκατάσταση των ζημιών και όπου κρίνεται αναγκαίο, στον στρατηγικό σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

Όσον αφορά στη στήριξη των πληγέντων, προχώρησε στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του πλαισίου της κρατικής αρωγής, προκειμένου να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες πολιτών και επιχειρήσεων. Όμως, ταυτόχρονα με την αρωγή του κράτους, σημαντική είναι η παράμετρος της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών.

Στην κατεύθυνση αυτή, στο Ν. 4797/2021 συμπεριλήφθηκαν διατάξεις που λειτουργούν ως κίνητρο υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης, αφού προβλέπεται η δυνατότητα για τις ασφαλισμένες επιχειρήσεις να λαμβάνουν την κρατική επιχορήγηση, επιπλέον της αποζημίωσης που λαμβάνουν από την ασφαλιστική εταιρεία, για το ποσό της ζημιάς που δεν καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Επίσης, ορίστηκε ότι το ποσό της ζημιάς που καταβάλλεται από την ασφαλιστική εταιρεία είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, ενώ ακολούθησαν παρεμβάσεις που μείωσαν τα αντικίνητρα που υπήρχαν για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.

Η υπαγωγή των κτηριακών εγκαταστάσεων και των επιχειρήσεων προς αποζημίωση στο θεσμικό πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής που έχει συγκεκριμένα όρια ως προς το ύψος της κτηριακής αποζημίωσης, ο ορισμός ανώτατου ορίου κρατικής επιχορήγησης για κάθε επιχείρηση, το οποίο η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής  Αρωγής έχει προσδιορίσει στις 120.000 ευρώ, όσο είναι δηλαδή το ύψος της κρατικής αρωγής για στεγαστική συνδρομή και η εφαρμογή κλίμακας ως προς το ποσοστό κάλυψης της εκτιμηθείσας ζημιάς, ώστε για μεγαλύτερες επιχειρήσεις το ποσοστό κάλυψης να είναι μικρότερο, είναι ρυθμίσεις που προωθούν την εκούσια ασφάλιση επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών.

Αντίστοιχα, το 2023 θεσμοθετήσαμε τη χορήγηση φορολογικών κινήτρων, όπως η μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για την ασφαλισμένη κατοικία φυσικού προσώπου έναντι φυσικών καταστροφών.

Διαμορφώνουμε, συνεπώς, μια νέα ασφαλιστική κουλτούρα που θα λειτουργεί συμπληρωματικά στην κρατική προστασία και στήριξη και θα συμπορεύεται μαζί της στη διαχείριση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών. Διαχρονικά, άλλωστε, ο θεσμός της ασφάλισης, μέσω της απορρόφησης κινδύνων, διαδραματίζει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό ρόλο, συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια για σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη.

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι άλλες θεματικές, για

  • Τις προοπτικές της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης
  • Τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την ασφάλιση ιδιωτών και επιχειρήσεων, την οποία μπορούμε να εξετάσουμε ενδεχομένως και για τον πρωτογενή τομέα
  • Την κυβερνοασφάλεια και την τεχνητή νοημοσύνη, ενόψει της ραγδαίας προόδου των ψηφιακών εφαρμογών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα

 

Είμαι βέβαιος ότι από τις εργασίες του συνεδρίου σας θα εξαχθούν πολλά χρήσιμα συμπεράσματα.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι σε καθεμία και καθέναν από εσάς προσωπικά, καλή και δημιουργική χρονιά, με υγεία και προκοπή. Το 2024 να είναι καρποφόρο σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Δείτε παρακάτω τον λόγο του κ. Κωνσταντινίδη τον οποίο ανάγνωσε ο κ. Γιώργος Νίκος:

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»