Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Στα σκουπίδια 15 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson

Μοιραίο αναμένεται να αποδειχθεί το λάθος των υπαλλήλων σε εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων κατά του κορωνοϊού στη Βαλτιμόρη, οι οποίοι μπέρδεψαν κατά λάθος τα συστατικά του εμβολίου της Johnson & Johnson πριν αρκετές εβδομάδες, γεγονός που επηρέασε έως και 15 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, καθιστώντας τες ακατάλληλες για χρήση. Ασφαλώς η εν λόγω εξέλιξη πρόκειται να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα διανομής των εμβολίων, καθυστερώντας τους εφοδιασμούς.

To συγκεκριμένο εργοστάσιο διευθύνεται από την Emergent BioSolution, η οποία συνεργάζεται με την Johnson & Johnson, αλλά και με την AstraZeneca της οποίας το εμβόλιο δεν έχει ακόμα εγκριθεί για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως αναφέρουν οι New York Times οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ανθρώπινο λάθος.

Η εν λόγω εξέλιξη φέρνει σε αμηχανία την Johnson & Johnson, καθώς με το εμβόλιό της το οποίο είναι μία δόσης θα επιταχυνόταν το πρόγραμμα ανοσοποίησης. Το λάθος δεν επηρεάζει τυχόν δόσεις της Johnson & Johnson που παραδίδονται τώρα και χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων των αποστολών που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα σε πολιτείες. Όλες αυτές οι δόσεις είχαν παραχθεί στην Ολλανδία όπου οι εργασίες έχουν εγκριθεί πλήρως από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές.

Οι περαιτέρω αποστολές του εμβολίου αναμενόταν να ανέλθουν σε 24 εκατομμύρια δόσεις τον επόμενο μήνα και υποτίθεται πως θα προέρχονταν από το συγκεκριμένο εργοστάσιο στη Βαλτιμόρη.  Αυτές οι παραδόσεις είναι τώρα υπό αμφισβήτηση ενώ τα ζητήματα ελέγχου ποιότητας είναι υπό επίλυση, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον Covid-19 χορηγείται σε μία δόση. Συνεπώς, 15 εκατομμύρια δόσεις αρκούσαν για να ανοσοποιηθούν 15 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι ΗΠΑ υπολογίζουν σε αυτό το εμβόλιο για να επιταχύνουν την εκστρατεία ανοσοποίησης. Έχουν παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του προϊόντος, στο οποίο δόθηκε άδεια επείγουσας χρήσης τον Ιανουάριο – μετά τις άδειες που δόθηκαν στα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna.

Κάπου είκοσι εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson διανεμήθηκαν ήδη τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία, ποσότητα που ανταποκρίνεται στους στόχους που είχαν τεθεί.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα αναμένει από την Johnson & Johnson 1.200.000 δόσεις που θα είναι ισοκατανεμημένες στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ όπως μετέδωσε πρόσφατα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία είχε προγραμματιστεί να παραδόσει τα εμβόλιά της στην Ευρώπη στις 19 Απριλίου. Μετά τις προαναφερθείσες εξελίξεις δεν έχει διευκρινιστεί αν τελικά η εταιρεία θα καταφέρει να ξεκινήσει τη διανομή των εμβολίων της στη Γηραιά Ήπειρο.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε Ακόμα

ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τις ασφαλιστικές εισφορές Ιουνίου – Πληρωμή μέχρι 30 Ιουλίου

Αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ενιαία ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών) του μηνός Ιουνίου 2021 για ελεύθερους