Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Αθανάσιος Ι. Σμυρνής: Οφείλουμε ως κλάδος να ενισχύσουμε την Ασφαλιστική Συνείδηση του Έλληνα

Δημοσίευση: 01/03/2024
Αθανάσιος Ι. Σμυρνής, 36th Thessaloniki Insurance Conference, Euroins

Η υποχρεωτική ασφάλιση είναι επαρκής κάλυψη; “Όχι”, απαντά ο κ. Αθανάσιος Ι. Σμυρνής, Διευθυντής Υποκαταστήματος Ελλάδος, Euroins, στην ομιλία του στο 36th Thessaloniki Insurance Conference. Στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον στο οποίο ζούμε, ο ασφαλιστικός κλάδος έχει ένα σημαντικό χρέος απέναντι στην κοινωνία: να συμβάλλει στην κουλτούρα της μέγιστης κάλυψης.

Το 2023 ήταν ένα έτος πυκνό σε γεγονότα, τα περισσότερα εκ των οποίων δυσάρεστα. Η κλιματική αλλαγή και οι καταστροφές που ακολούθησαν έφεραν στο προσκήνιο το υπέρογκο ασφαλιστικό κενό που υφίσταται στη χώρα μας, αφήνοντας πολλούς συμπολίτες μας έρμαια των πυρκαγιών και πλημμυρών.

Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και όσον αφορά τις πλημμύρες του έφερε ο Daniel, αναφέρει ο κ. Σμυρνής, στον τομέα ασφαλίσεων περιουσίας δόθηκαν συνολικά 370 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις, εκ των οποίων τα 300 αφορούσαν επαγγελματικούς κινδύνους πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

“Τελικά όμως ποιος ασφαλίζεται”, διερωτάται ο κ. Σμυρνής. 

Αποταμίευση – Ιδιωτική Ασφάλιση

Εκείνος ο κουμπαράς από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είχε διαμορφώσει την έννοια της αποταμίευσης τα προηγούμενα χρόνια, μία έννοια που στη σήμερον ημέρα έχει πάρει άλλη μορφή.

Για ποιον λόγο λοιπόν μπορούμε να διαθέσουμε κάποια χρήματα για αποταμίευση ενώ δεν βλέπουμε την αξία να επενδύσουμε στην ιδιωτική ασφάλιση για την προστασία της περιουσίας μας; Η ιδιωτική ασφάλιση έχει περάσει στο μυαλό των Ελλήνων ως μια επιπρόσθετή φορολογία, με τους πολίτες να προτιμούν να ρισκάρουν παρά να διαθέσουν κάποια χρήματα προκειμένου να είναι επαρκώς καλυμμένοι. Το ίδιο φυσικά δεν ισχύει και στις επιχειρήσεις.

Το φαινόμενο της υποασφάλισης παρατηρείται ιδιαιτέρως στην ασφάλιση αυτοκινήτου, όπως επισημαίνει ο κ. Σμυρνής. Δεδομένου ότι η ασφάλιση του αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική, η πλειοψηφία των ιδιοκτητών οχήματος παραλείπουν την κάλυψη για φυσικές καταστροφές θέλοντας να “γλυτώσουν” κάποια επιπλέον χρήματα.

“Το αιτούμενο λοιπόν είναι ότι πρέπει να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την ασφαλιστική φιλοσοφία, όπως είχαμε παλιά, μάθαμε την αποταμίευση απ’ όταν ήμασταν μικροί”, σημειώνει ο κ. Σμυρνής. 

Οι φυσικές καταστροφές είναι κάτι το οποίο θα μας απασχολεί ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια με την κατάσταση να αναμένεται να κλιμακωθεί ραγδαία. Σ’ αυτό το ζοφερό περιβάλλον βασικό ρόλο θα διαδραματίσει η ιδιωτική ασφάλιση ως άμυνα – ασπίδα προστασίας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Παρακολουθήστε από εδώ ολόκληρη την ομιλία του κ. Σμυρνή στο 36th Thessaloniki Insurance Conference:

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»