Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2023

Πως ασφαλίζονται οι sherpas ως οδηγοί πεζοπορίας στο Έβερεστ; | Υπάρχει χώρος αναθεώρησης;

sherpas, Έβερεστ
Kami Rita Sherpa, Reuters

Η ορειβασία και η πεζοπορία προσελκύουν χιλιάδες ξένους στο Νεπάλ κάθε χρόνο, συνεισφέροντας περισσότερο από 4% στην οικονομία των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η χώρα κέρδισε 5,8 εκατομμύρια δολάρια σε τέλη άδειας – 5 εκατομμύρια δολάρια μόνο από το Έβερεστ – κατά τη φετινή αναρριχητική περίοδο Μαρτίου-Μαΐου.

Οι αξιωματούχοι της εταιρείας πεζοπορίας υπολογίζουν ότι πάνω από 500.000 άνθρωποι απασχολούνται στον τουρισμό, αλλά πολλοί παραμένουν οικονομικά ευάλωτοι σε αυτό το φτωχό έθνος των 30 εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Η κυβέρνηση κάνει ελάχιστα για την ευημερία των sherpas», είπε ο Κάμι Ρίτα, προτρέποντας τις αρχές να ξεκινήσουν προγράμματα πρόνοιας όπως ταμείο προνοίας, συνταξιοδοτικές παροχές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις για τα παιδιά τους.

Οι αποστολές που προσλαμβάνουν sherpas πρέπει να συνάψουν ασφάλεια ζωής για αυτούς, αλλά η πληρωμή είναι μόλις 1,5 εκατομμύριο ρουπίες Νεπάλ (περίπου 11.300 δολάρια). Τρεις sherpas πέθαναν τον περασμένο μήνα περνώντας τον καταρράκτη Khumbu στο Έβερεστ.

«Αυτό θα πρέπει να αυξηθεί σε 5 εκατομμύρια ρουπίες (περίπου 38.000 δολάρια)», πρόσθεσε ο Κάμι Ρίτα.

($1 = 131,83 ρουπίες Νεπάλ)

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα