Κυριακή, 14 Απριλίου 2024

Σε τι διαφέρει η ασφαλιστική αγορά της Κύπρου σε σχέση με την Ελλάδα;

Δημοσίευση: 13/07/2022

Το τελευταίο Ασφαλιστικό Μαγκαζίνο της σεζόν ήταν χθες αφιερωμένο στην ασφαλιστική αγορά της Κύπρου, φιλοξενώντας τον Δημοσιογράφο και Ιδρυτή του cyprusinsurancenews.com κ. Παναγιώτη Σοφοκλέους, με τον οποίον είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την εγχώρια ασφαλιστική βιομηχανία και τη συμβολή της διαμεσολάβησης στην ανάπτυξή της.

Η ασφαλιστική αγορά της Κύπρου αποτελεί μια ισχυρή βιομηχανία για την εγχώρια οικονομία, η οποία δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες διακυμάνσεις ως προς την παραγωγή των ασφαλίστρων, σημειώνοντας μια σταθερά αναπτυξιακή πορεία τη τελευταία δεκαετία.

Σε σύγκριση με την Ελλάδα, το καταναλωτικό κοινό στην Κύπρο έχει πιο αναπτυγμένη ασφαλιστική συνείδηση, χωρίς ωστόσο τα ποσοστά των ασφαλισμένων να πλησιάζουν ακόμη τον μέσο όρο της Ε.Ε.. Στον κλάδο του αυτοκινήτου για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο κ. Σοφοκλέους, το ποσοστό των ανασφάλιστων κυμαίνεται στο 8,9% με σχεδόν 70.000 ανασφάλιστα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων που βρίσκονται σε ακινησία. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό των ανασφάλιστων διαμορφώνεται στο 15% με σχεδόν 550.000 ανασφάλιστα οχήματα.

Διαβάστε ακόμη: Κύπρος: Οι ασφαλιστικές εταιρείες που ξεχώρισαν το πρώτο τρίμηνο του 2022

Αναφορικά με τον αριθμό των ασφαλιστικών εταιρειών ο κ. Σοφοκλέους επισημαίνει ότι πάνω 30 εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, αριθμός αρκετά μεγάλος για τα μεγέθη της τοπικής αγοράς, αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται μόλις 36 ασφαλιστικές εταιρείες, αριθμός ο οποίος συρρικνώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του κύματος εξαγορών που παρατηρείται στην ελληνική ασφαλιστική βιομηχανία. Αντίθετα, στην αγορά της Κύπρου έχουμε αρκετό καιρό να δούμε κάποια νέα συγχώνευση εταιρειών με τις εξαγορές να μην αποτελούν προτεραιότητα των εταιρειών της τοπικής αγοράς.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Σοφοκλέους στο βίντεο που ακολουθεί:

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»