Κυριακή, 2 Απριλίου 2023

Σε τροχιά εξαγορών η ελληνική ασφαλιστική αγορά: Μετά την Generali και την ΝΝ τι ακολουθεί;

Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου,

Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις αποτελούν μία τάση που επικρατεί τη τελευταία δεκαετία στην ασφαλιστική αγορά τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Πολυεθνικές εταιρίες και διεθνείς όμιλοι επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιριών, με τα αντανακλαστικά τους να βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση για την εύρεση νέων ευκαιριών επέκτασης.

Η εξαγορά της AXA από τη Generali, αλλά και η είσοδος της CVC στην Εθνική Ασφαλιστική αποτέλεσαν δύο εξελίξεις ορόσημα για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, οι οποίες αναδιαμόρφωσαν το υπάρχον τοπίο της ασφαλιστικής βιομηχανίας.

Το τελευταίο διάστημα κυριαρχεί μία έντονη φημολογία ότι αντίστοιχου μεγέθους εξαγορές πρόκειται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον της αγοράς, με τις πολυεθνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας να εξετάζουν τις επιλογές τους.

Ήδη η πρώτη αποκάλυψη πραγματοποιήθηκε με την εξαγορά της Metlife σε Ελλάδα και Πολωνία, από τον ολλανδικό όμιλο NN Group. Όπως δήλωσε η εταιρία «Η εν λόγω κίνηση εντάσσεται στη στρατηγική για προσαρμογή της ηγετικής θέσης σε ελκυστικές αναπτυξιακές αγορές. Θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση, αν και εφόσον κριθεί αναγκαίο». Το ποσό της εξαγοράς ανέρχεται στα 584 εκατ. ευρώ.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν μετά από τις πιέσεις του ακτιβιστή μετόχου Elliott Investment Management για περισσότερα κέρδη προς τους μετόχους. Παράλληλα, η ΝΝ μέσα στο 2021 υπέβαλε πρόταση εξαγοράς και για τις δραστηριότητες της πολωνικής Aviva Plc.

Ωστόσο, η φημολογία περί εξαγωγών δεν περιλαμβάνει μόνο τα σχέδια της ΝΝ για την Metlife. Αντιθέτως, δεν είναι λίγοι οι όμιλοι που εξετάζουν προσεκτικά και κυρίως διακριτικά την πιθανή επέκτασή τους μέσω της εξαγοράς μικρότερων εταιριών, με σκοπό την επέκταση του χαρτοφυλακίου τους.

Άλλωστε τα στελέχη των μεγαλύτερων εταιριών της χώρας σε δηλώσεις τους δεν κρύβουν τις διαθέσεις τους για την ενίσχυση της παρουσίας τους στην αγορά μέσω επικείμενων εξαγορών.

Από Σεπτέμβριο η ελληνική ασφαλιστική βιομηχανία πρόκειται να μπει σε νέες περιπέτειες με τις ανακατατάξεις να μοιάζουν πλέον πολύ κοντά… Η συνέχεια επί της οθόνης.

 

 

Διαβάστε Ακόμα