Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Σε κατακόρυφη πτώση η δημοτικότητα της Γερμανικής κυβέρνησης εν όψει εκλογών

Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου,

Σημαντικό αντίκτυπο φαίνεται πως έχει η διαχείριση της πανδημίας στη δημοτικότητα της γερμανικής κυβέρνησης, με τους πολίτες να εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους κατά των κυβερνητικών επιλογών τη στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων δεν δείχνει να υποχωρεί, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Deutschlandtrend.

Όπως επισημαίνει η έκθεση, μόλις το 35% των Γερμανών δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με το 64% να αποδοκιμάζει τις κυβερνητικές στρατηγικές. Τα ποσοστά αυτά αποτυπώνουν το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί κατά των κυβερνητικών αρχών τους τελευταίους μήνες, καθώς και τη μαζική αλλαγή στις διαθέσεις των Γερμανών ψηφοφόρων, δεδομένου ότι τον περασμένο Νοέμβριο το 70% του πληθυσμού δήλωνε ικανοποιημένο από την ομοσπονδιακή πολιτική.

Παρά την αποστροφή του κόσμου προς την κυβέρνηση, η Άνγκελα Μέρκελ, φαίνεται ότι εξακολουθεί να χαίρει της εκτίμησης του κοινού με το 58% των Γερμανών δηλώνουν ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι από τις επιλογές της. Το ποσοστό αυτό καθιστά τη Γερμανίδα καγκελάριο την πιο δημοφιλή πολιτική προσωπικότητα της χώρας. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ο ηγέτης του (CSU) Μάρκους Ζέντερ είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός με 54%, ενώ τρίτος στη λίστα είναι ο Υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas με ποσοστό αποδοχής 43%.

Όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, μόλις το 19% των πολιτών να εγκρίνει την κυβερνητική στρατηγική των τελευταίων μηνών, με τα ποσοστά θετικής αξιολόγησης να καταγράφουν κατακόρυφη πτώση, δεδομένου ότι το Δεκέμβριο η δημόσια εγκρίση του σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας κυμαινόταν περίπου στο 60%

Τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής σε συνδυασμό με την άνοδο των κρουσμάτων αυξάνουν το άγχος της κυβέρνησης, η οποία ψάχνει εναγωνίως διέξοδο στην αποτελεσματική διάθεση των εμβολίων, με σκοπό την αποσυμπίεση του συστήματος υγείας και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις για τις επερχόμενες εκλογές;

Όπως προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η επιδείνωση της πανδημίας αποδυναμώνει όλο και περισσότερο το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU), το οποίο είδε τα ποσοστά του να συρρικνώνονται κατά 10 μονάδες από τα μέσα Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την έρευνα του Απριλίου, εάν διεξάγονταν ομοσπονδιακές εκλογές αυτήν την Κυριακή, μόλις το 27% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψήφιζε το CDU, με τα υπόλοιπα κόμματα να καταγράφουν σταθερά ή ελαφρώς αυξημένα ποσοστά. Το 22% των πολιτών δηλώνει πρόθεση ψήφου υπέρ των Πρασίνων, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 2%, ενώ σταθερό στα ποσοστά του εμφανίζεται το SPD με 16%.

Πώς αξιολογούν οι Γερμανοί τους διαδόχους της Μέρκελ;

Mόλις έξι μήνες πριν από τις εκλογές για το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ο Μάρκους Ζέντερ (CSU), αν και δεν έχει δηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον του, διατηρεί ξεκάθαρο προβάδισμα με 54% έναντι του ‘Αρμιν Λάσετ (CDU) που περιορίζεται στο 19%. Η απόφαση για το χρίσμα της Χριστιανικής Ένωσης αναμένεται να ληφθεί έως τις 24 Μαΐου.

Πηγή: dw.com

Διαβάστε Ακόμα