Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Σε ελεύθερη πτώση το Bitcoin! Υποχωρεί κατά 17% αλλά το Ελ Σαλβαδόρ επιμένει με νέες αγορές κρυπτονομισμάτων

Ο γίγαντας των κρυπτονομισμάτων είδε την τιμή του να υποχωρεί έως και 17% τις τελευταίες ώρες, σε μία κατά τα άλλα ιστορική ημέρα για τον κόσμο της κρυπτογράφησης, έπειτα από το στοίχημα του Ελ Σαλβαδόρ, το οποίο από χθες έχει υιοθετήσει ως επίσημο νόμισμα της χώρας το bitcoin.

Οι τεράστιες απώλειες που καταγράφηκαν προκάλεσαν ανησυχία στους πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο πείραμα της κυβέρνησης.

Μάλιστα την πρώτη μέρα μαζικής χρήσης του προέκυψαν σημαντικά τεχνικά προβλήματα, τα οποία ανάγκασαν την κυβέρνηση να αποσυνδέσει το ψηφιακό πορτοφόλι της προκειμένου να ελέγξει και να διορθώσει τις δυσλειτουργίες που παρουσιάστηκαν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αξία του ηγέτη των κρυπτονομισμάτων έφτασε έως και τα 43.050 δολ., ωστόσο σταδιακά φαίνεται να καλύπτει τις απώλειες που παρουσιάστηκαν. Αυτή την ώρα το κρυπτονόμισμα κινείται στα 45,428 δολ. σημειώνοντας απώλειες 10,4%.

Παρά τη ραγδαία υποχώρηση της τιμής του, ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε εμφανίστηκε κάθε άλλο παρά προβληματισμένος, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι η χώρα του εκμεταλλεύτηκε αυτή την πτώση για να αγοράσει κρυπτονομίσματα σε χαμηλότερη τιμή, ενισχύοντας το ψηφιακό πορτοφόλι της με ακόμη 150 νομίσματα και ανεβάζοντας το σύνολο της στα 550, αξίας περίπου 26 εκατ. δολ.

Το πείραμα του Ελ Σαλβαδόρ αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για το κόσμο της κρυπτογράφησης και κυρίως για το bitcoin, το οποίο μετρά φέτος 12 χρόνια ζωής. Το στοίχημα αυτό παρακολουθούν ενδελεχώς τόσο οι οπαδοί, όσο και οι επικριτές των κρυπτονομισμάτων, επιθυμώντας να διαπιστώσουν πώς το bitcoin θα συναγωνιστεί το αμερικανικό δολάριο, αν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα το εντάξει στα μέσα συναλλαγής του και φυσικά αν εν τέλει αυτή η απόφαση θα ωφελήσει τη φτωχή χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Σε περίπτωση που οι προσδοκίες ευοδωθούν πολλές ακόμη χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα το Ελ Σαλβαδόρ, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Στο Ελ Σαλβαδόρ, οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να δέχονται Bitcoin για αγαθά και υπηρεσίες και η κυβέρνηση θα το δέχεται για την πληρωμή φόρων. Το σχέδιο είναι το πνευματικό τέκνο του 40χρονου προέδρου της χώρας, ο οποίος υποστηρίζει ότι θα προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους στο χρηματοοικονομικό σύστημα και θα κάνει πιο φθηνή την αποστολή εμβασμάτων.

Το δολάριο πάντως θα παραμείνει το εθνικό νόμισμα για λογιστικούς σκοπούς στα δημόσια οικονομικά, ενώ έμποροι που δεν είναι σε θέση τεχνολογικά να δεχτούν το ηλεκτρονικό νόμισμα θα εξαιρεθούν από το νόμο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Διαβάστε Ακόμα

Κλιματικά ουδέτερη η Eurolife FFH από το 2020

Την πιστοποίησή της ως κλιματικά ουδέτερη εταιρεία έλαβε η Eurolife FFH, σε συνέχεια μελέτης που υλοποίησε για λογαριασμό της το Κέντρο Αειφορίας CSE. Με την πιστοποίηση