Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024

Πως οι Ρώσοι τουρίστες επηρεάζουν τον ελληνικό τουρισμό

Δημοσίευση: 03/08/2023
Ρώσοι τουρίστες, Ελλάδα
Ρώσοι τουρίστες στη Ελλάδα | Πηγή φωτογραφίας: startmediacorfu.gr

Η Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν πόλο έλξης για τους τουρίστες από όλο τον κόσμο, και οι Ρώσοι τουρίστες δεν αποτελούν εξαίρεση. Με την πλούσια κουλτούρα, τις εκπληκτικές παραλίες και την πανέμορφη φύση, η Ελλάδα έχει καταφέρει να ελκύσει την προσοχή των Ρώσων ταξιδιωτών για δεκαετίες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια μείωση στον αριθμό των ρωσικών τουριστικών αφίξεων. 

Το 2019, οι Ρώσοι τουρίστες συνέβαλαν με 433 εκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό τουρισμό, ενώ το 2022 αυτό το ποσό μειώθηκε σε 41,4 εκατομμύρια ευρώ, μια μείωση κατά 10,5 φορές. Ο αριθμός των αφίξεων από τη Ρωσία στην Ελλάδα το 2022 ήταν μόλις 36.100, που αντιπροσωπεύει μια μείωση 16,2 φορές σε σχέση με το 2019.

Παρά την ελαφρά αύξηση του ενδιαφέροντος για ταξίδια στην Eλλάδα φέτος το 2022, οι τουριστικές ροές από τη Ρωσία παραμένουν 3,3 φορές χαμηλότερες από το 2021, όταν υπήρχαν ακόμη απευθείας αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ταξιδιωτικές εταιρείες όπως η Tez Tour, η Pac Group, η Pegas Touristik και η Ambotis Holidays προσπαθούν να ενισχύσουν τις τουριστικές ροές με νέες επιλογές πτήσεων και άνετες μεταφορές για τους Ρώσους τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα.

Ειδικότερα, η Tez Tour αναφέρει ότι η αύξηση των τακτικών πτήσεων προς διάφορους προορισμούς στην Eλλάδα, όπως Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα, Χαλκιδική, Πελοπόννησος, Σαντορίνη και Μύκονος, μέσω αναμενόμενων αλλαγών πτήσης μέσω τρίτων χωρών, έχει συμβάλει στην αύξηση του ενδιαφέροντος για ταξίδια στην Ελλάδα.

Επιπλέον, η Space Travel αναφέρει ότι, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο συνδεσιμότητας, οι πτήσεις από τη Ρωσία προς την Ελλάδα έχουν μια διάρκεια περίπου 10 ωρών με τους κύριους κόμβους τρανζίτ στην Κωνσταντινούπολη, το Ντουμπάι, το Βελιγράδι και το Κάιρο.

Οι tour operators επιδιώκουν επίσης πιο άνετες και ευέλικτες μεταφορικές λύσεις. Για παράδειγμα, η Pac Group έχει εξασφαλίσει στους πελάτες της θέσεις σε πτήσεις της Aegean Airlines από την Αρμενία προς Θεσσαλονίκη και Ρόδο. Επιπλέον, η Pegas Touristik προσφέρει πτήσεις από τη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, το Περμ και το Γεκατερινμπούργκ προς την Κρήτη μέσω Αττάλειας από τα τέλη Μαΐου, ενώ η Ambotis Holidays προσφέρει πτήσεις προς την Μπόντρουμ και στη συνέχεια θαλάσσια μεταφορά από τα λιμάνια της τουρκικής ακτής προς Κω και Ρόδο.

Παρόμοιες επιλογές πτήσεων και θαλάσσιων μεταφορέων προσφέρονται και από τις εταιρείες Space Travel, Russian Express και Vedi Group.

Αυξημένο ενδιαφέρον ωστόσο για τη ρωσική τουριστική αγορά φέτος, παρουσιάζει η Κύπρος χάρη σε ένα άρτια μελετημένο πρόγραμμα τακτικών και άνετων (από θέμα ωρών και ταλαιπωρίας) πτήσεων.

Με αυτές τις προσπάθειες των tour operators, στόχος είναι να αναζωογονηθούν οι τουριστικές ροές από τη Ρωσία προς την Ελλάδα και να αυξηθούν οι εισπράξεις για τον ελληνικό τουρισμό.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

ALLIANZ: Ποιος φοβάται το GenAI; Ενώ οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν σημαντικές θετικές οικονομικές επιπτώσεις από την άνοδο της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης, το κοινό αίσθημα δεν είναι τόσο αισιόδοξο

Ποιος φοβάται το GenAI; Ενώ οι ειδικοί προβλέπουν σημαντικές θετικές οικονομικές επιπτώσεις από την άνοδο της γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης, το

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»