Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024

Rebrain Greece: Τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα ζήτησης εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης

Δημοσίευση: 09/10/2023
Rebrain Greece

Σε έναν σύγχρονο κόμβο διασύνδεσης μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης φιλοδοξεί να εξελιχθεί η ψηφιακή πλατφόρμα «Rebrain Greece» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με την ψήφιση του νέου εργασιακού νόμου 5053/2023, για πρώτη φορά,δημιουργείται η νέα ψηφιακή πλατφόρμα, με την επωνυμία «Rebrain Greece», για την ανάπτυξη μηχανισμού ενίσχυσης των ταλέντων και διασύνδεσης των επιστημόνων-εργαζομένων, οι οποίοι διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδος, με θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης που προσφέρονται από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία αυτή του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη δυσκολία εύρεσης στελεχών με εξειδικευμένες δεξιότητες, που καταγράφουν καθημερινά εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, απευθύνεται τόσο σε Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει και εργάζονται στο εξωτερικό όσο και σε αυτούς που ζουν στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που βίωνε η χώρα μας, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό έφυγε στο εξωτερικό προκειμένου να ενταχθεί σε επιχειρήσεις που αναζητούσαν την ανάλογη υψηλή εξειδίκευση. Στόχος της συγκεκριμένης πρακτικής είναι να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τα ήδη διαμένοντα στην Ελλάδα ταλέντα αλλά ακόμα και να επαναπατρίσουν εργαζόμενους που έφυγαν από την χώρα.

Σύνδεση με «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»

Η ψηφιακή πλατφόρμα διαλειτουργεί με τον μηχανισμό διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας, το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και με οποιονδήποτε άλλον φορέα κρίνεται απαραίτητο για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της.

Η καταχώριση των ζητούμενων, εκ μέρους των επιχειρήσεων, προσόντων και δεξιοτήτων διενεργείται με βάση την ευρωπαϊκή ταξινόμηση για τις δεξιότητες/ικανότητες, τα προσόντα και τα επαγγέλματα (European Skills, Competences, Qualifications and Occupations-ESCO).

Η χρήση της ψηφιακής πλατφόρμας είναι εύχρηστη και φιλική και για τις επιχειρήσεις και για τους υποψήφιους εργαζόμενους.

Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη. Οι επιχειρήσεις επιλέγουν τις ειδικότητες που αναζητούν από έναν κατάλογο με 268 επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης και, από την πλευρά του, ο υποψήφιος εργαζόμενος μπορεί να υποβάλει την αίτησή του για την προσφερόμενη θέση εργασίας που τον ενδιαφέρει. Στη συνέχεια, ενημερώνεται η εταιρία με e-mail και ακολουθεί συνέντευξη, που θα κρίνει, σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα προσόντα του υποψηφίου, αν θα προσληφθεί ή όχι.

«Στόχος μας είναι να μετασχηματίσουμε την Ελλάδα σε μία “brain gain” χώρα, στην οποία θα επιστρέψουν οι νέοι μας που έφυγαν για το εξωτερικό, τα μνημονιακά χρόνια» δηλώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τονίζει ότι τα άτομα αυτά, ως εργαζόμενοι στο εξωτερικό, ανέπτυξαν περαιτέρω δεξιότητες, έμαθαν περισσότερα πράγματα και είδαν πώς δουλεύουν οι άλλες οικονομίες.

«Αν μπορούσαμε να τους προσελκύσουμε να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα, τότε θα προσελκύαμε όχι μόνο άτομα που είχαν φύγει, αλλά θα προσελκύαμε άτομα τα οποία θα ήταν υψηλότερης ποιότητας ως εργατικό δυναμικό. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα. Με την πλατφόρμα “Rebrain Greece” νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε την αρχή» υπογραμμίζει ο κ. Γεωργιάδης.

Έντονο ενδιαφέρον

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τα πρώτα δείγματα είναι ικανοποιητικά. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι, από τη δημοσίευση του νέου εργασιακού νόμου 5053/2023 σε ΦΕΚ, στις 27 Σεπτεμβρίου, οι ζητούμενες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης από επιχειρήσεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε 32 και οι αιτήσεις των εργαζομένων έφτασαν συνολικά τις 80, ενώ αρκετές εταιρίες σπεύδουν να ενημερωθούν και εκφράζουν ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία αυτή.

Στην παρούσα φάση, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, αναζητούν ήδη προσωπικό τραπεζικά ιδρύματα, εταιρίες συμβούλων, που παρέχουν πολλαπλές υπηρεσίες και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται κυρίως στους κλάδους της πληροφορικής, της βιομηχανίας, των κατασκευών, κ.λπ., ενώ τη δυνατότητα να βρουν το κατάλληλο προσωπικό έχουν και οι νέοι κλάδοι και ειδικότητες που αναδύονται στο πλαίσιο της πράσινης οικονομίας και απασχόλησης.

Έως τώρα, οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας είναι οι εξής: μηχανικοί, επαγγελματίες του τομέα των τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας, επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα, διευθυντές επιχειρήσεων παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, διευθυντές υπηρεσιών των τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας, επαγγελματίες σύμβουλοι πωλήσεων, μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, οικονομολόγοι, ηλεκτρολόγοι τεχνολόγοι μηχανικοί, ασκούντες επιστημονικά επαγγέλματα και μηχανικοί, δικηγόροι και ηλεκτρολόγοι μηχανικοί.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχεδιάζει τη στρατηγική επικοινωνίας με στοχευμένες ενέργειες, για να αναδείξει τη σημασία της εν λόγω δράσης τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους υποψήφιους εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να αναρτήσουν τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, που διαθέτουν, αλλά και όσοι εργαζόμενοι αναζητούν εργασία, μπορούν να επισκεπτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση https://platform.rebraingreece.gr/

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»