Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024

Πληρωμή δεύτερης δόσης της πρώτης αρωγής προς τους πυρόπληκτους του Ιουλίου – Η δεύτερη καταβολή ξεπέρασε τις 310.000 ευρώ

Δημοσίευση: 01/09/2023
πληρωμή πρώτης αρωγής, πυρόπληκτοι

Την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη πληρωμή της πρώτης αρωγής προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τον Ιούλιο σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, πιστώθηκαν 316.582,32 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 61 δικαιούχων. Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν χορηγηθεί ως πρώτη αρωγή 1.192.960,75 ευρώ σε 227 μοναδικούς ΑΦΜ.

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την εκδήλωση των μεγάλων πυρκαγιών του Ιουλίου, οι οποίες έπληξαν οκτώ περιφερειακές ενότητες, ενεργοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, καθώς και έναντι επιχορήγησης επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων.

Αναφορικά με την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 10.000 ευρώ για κτίρια με βαριές βλάβες που τα καθιστούν επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») και σε 5.000 ευρώ για κτίρια με σοβαρές βλάβες που τα καθιστούν προσωρινά επικίνδυνα για χρήση («κίτρινα»).

Ως προς το σκέλος της πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης, το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 4.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση ή φορέα με πολύ σοβαρές υλικές ζημιές και σε 2.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση ή φορέα με σοβαρές υλικές ζημιές. Σημειώνεται, ότι για να προχωρήσουν οι καταβολές πρώτης αρωγής σε επιχειρήσεις ή κτηνοτροφικές μονάδες θα πρέπει να προηγηθούν τα σχετικά στοιχεία από τις Περιφέρειες, τα οποία και αναμένονται.

Επισημαίνεται ότι η πρώτη αυτή πληρωμή προς τους δικαιούχους πραγματοποιείται ενώ η πλατφόρμα arogi.gov.gr είναι ακόμα ανοιχτή για αιτήσεις. Πολύ σύντομα, μάλιστα, η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις και από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου.

Τέλος, σημειώνεται ότι (α) το ποσό της πρώτης αρωγής που λαμβάνει κάθε επιχείρηση ή κάθε κτηνοτροφική μονάδα συμψηφίζεται με το ποσό της τελικής επιχορήγησης, όπως αυτό θα προσδιοριστεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά την καταγραφή ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας, και (β) το ποσό της πρώτης αρωγής που λαμβάνει κάθε ιδιοκτήτης συμψηφίζεται με το ποσό της τελικής στεγαστικής συνδρομής, όπως αυτό θα προσδιοριστεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με σχετική απόφαση οριοθέτησης και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Η πετυχημένη εκδήλωση ΣΕΒΕ| ΕΑΕΕ με θέμα «Περιβαλλοντική Ευθύνη Επιχειρήσεων- προϋπόθεση για ένα βιώσιμο μέλλον» σηματοδότησε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη

Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου, η εκδήλωση  για την Περιβαλλοντική Ευθύνη Επιχειρήσεων που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ)

Δείτε ξανά την παρουσίαση της πρώτης εκπαιδευτικής ακαδημίας για τον ασφαλιστικό κλάδο στο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ Live!

Περισσότεροι απο 120 διαδικτυακοί τηλεθεατές παρακολούθησαν εχθές Τρίτη την πρώτη διαδικτυακή παρουσίαση της Insurance Accelerator Academy. Ο κ. Γιάννης Γεωργακόπουλος,

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»