Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024

Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Μέχρι που θα φτάσει αυτή η κατάσταση

Δημοσίευση: 22/08/2023
πυρκαγιές, Έβρος
Εικόνα: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράφει η Δήμητρα Καφαδάρη,

Για μία ακόμα φορά για ένα ακόμα καλοκαίρι η Ελλάδα συνεχίζει να καίγεται. Αυτή η κατάσταση με τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές και τα συνεχώς εξελισσόμενα πύρινα μέτωπα, μόνο τυχαία δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί. Είναι αντιληπτό ότι μετά από τόσα χρόνια “παράδοσης” θα έπρεπε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, σωστά;

Αυτή την στιγμή τα πύρινα μέτωπα είναι πολλαπλά. Φωτιές ξεσπούν η μία μετά την άλλη σε περιοχές της Εύβοιας, του Έβρου, της Αλεξανδρούπολης, της Βοιωτίας, σε Ροδόπη, Ασπρόπυργο, Φυλή, Καβάλα ενώ από σήμερα το μεσημέρι (22/08) ξέσπασε πυρκαγιά στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Χάρη στα ακραία καιρικά φαινόμενα ξηρού και ζεστού κλίματος που επικρατούν, δυστυχώς, η εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών είναι πλέον αναμενόμενη. Μιλώντας μάλιστα στη “Ναυτεμπορική” ο  μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, προειδοποιεί πως οι καιρικές συνθήκες τις επόμενες δύο ημέρες θα είναι πολύ κακές με ισχυρά μελτέμια που θα επηρεάσουν τις περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας, ενώ θα συνεχίσουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι στη Θράκη , στις Σποράδες και σε ένα μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου.

Η κατάσταση προβλέπεται να βελτιωθεί από το Σάββατο καθώς αναμένονται βροχές και καταιγίδες στον ηπειρωτικό κορμό, γεγονός το οποίο θα ρίξει την θερμοκρασία και θα ανακουφίσει πολλές καταστάσεις.

Σε εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου METEOSAT-11 που επεξεργάστηκε η μονάδα meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αποτυπώνεται η δριμύτητα και η έκταση των δασικών πυρκαγιών που είναι ενεργές στη χώρα σήμερα το πρωί (Τρίτη 22/08), με τον καπνό να έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος του ουρανού, εμφανής σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο καπνός από τη δασική πυρκαγιά στην περιοχή του Έβρου έφτασε περίπου 950 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά ενώ το σύνολο των πυρκαγιών έχει καλύψει πάνω από 110.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Μέχρι που θα φτάσει αυτή η κατάσταση

Ταυτόχρονα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για την Τετάρτη σε έξι περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)

Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Μέχρι που θα φτάσει αυτή η κατάσταση

Έφτασε βοήθεια από Ρουμανία και Κύπρο

Όπως διαβάζουμε στην “Εφημερίδα των Συντακτών” η ρουμανική αποστολή για ακόμα μία φορά κινητοποιήθηκε άμεσα ενώ δύο αεροσκάφη από την Κύπρο προσγειώθηκαν εχθές (21/08) στο διεθνές αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα αποτελέσει και βάση των επιχειρήσεων.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας,  η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα παροχής εναέριας και επίγειας συνδρομής για την αντιμετώπιση της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα, η Ρουμανία διέθεσε πεζοπόρο τμήμα με 56 πυροσβέστες και 10 πυροσβεστικά οχήματα ενώ η Κύπρος απέστειλε 2 αεροσκάφη τύπου Air Tractors, από τα ενταχθέντα στον εναέριο στόλο του rescEU.

Τι γίνεται στον Έβρο;

14 σχεδόν ταυτόχρονα μέτωπα ενεργά εκδηλώνονται στην περιοχή του Έβρου με τις αρμόδιες αρχές να θεωρούν αυτό το γεγονός όχι τυχαίο.

Σε όλα τα σημεία ειδικά κλιμάκια της Υπηρεσίας Εγκλημάτων Εμπρησμού ερευνούν εξονυχιστικά πώς ξεκίνησαν οι πυρκαγιές ενώ έχουν ήδη ενεργοποιηθεί υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΥΠ να συμμετέχουν στις έρευνες, αποκαλύπτει το CNN Greece. Ακόμα δόθηκε εντολή να αυξηθούν οι περιπολίες των Ελλήνων συνοριοφυλάκων κατά μήκος του Έβρου.

“Τα σημεία που εκδηλωθήκαν πυρκαγιές είναι γνωστά περάσματα παράνομων μεταναστών”, αναφέρει ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Όπως επισημαίνει το CNN Greece, από τις 14 έως τις 17 Αυγούστου σύμφωνα και με επίσημη ανακοίνωση η Ελλάδα απέτρεψε την είσοδο σε πάνω από 2500 παράτυπους μετανάστες και με την τωρινή κατάσταση των δασικών πυρκαγιών δεν αποκλείεται οι λαθροδιακινητές να ψάχνουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

Σημείωση

Οι καταστάσεις σε τις δασικές πυρκαγιές εξελίσσεται ραγδαίως. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη συγγραφή αυτού του άρθρου (ενδεικτικά και μόνο), νέες φωτιές ξέσπασαν στο Λαύριο ενώ βρέθηκαν 18 νέες απανθρακωμένες σοροί. Η πύρινη λαίλαπα καταβροχθίζει οτιδήποτε βρει στον δρόμο της, με οικισμούς να πέφτουν και ζωές να χάνονται…

Μέχρι που θα πάει αυτό;;

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»