Γράφει η Δήμητρα Καφαδάρη,
Σήμερα στον κόσμο υπολογίζεται πως 1 δισ. άνθρωποι βιώνουν προβλήματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία. Η ψυχική υγεία αν και πολλές φορές “θυσιάζεται στον βωμό” και παραβλέπεται έναντι της σωματικής υγείας, είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που καθορίζει την γενικότερη ευημερία ενός ατόμου. “Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ”, όπως πολύ εύστοχα τόνιζαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.
Όσον αφορά τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ωστόσο, παρατηρείται ένα μεγάλο κενό στην κάλυψη ψυχικών και ψυχολογικών ζητημάτων, εύλογα πολλές φορές. Παρ’ όλα αυτά είναι ένα κενό το οποίο οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως καλούνται στο μέλλον να καλύψουν.
Η κατάσταση στις ΗΠΑ
Πρόσφατα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ανακοίνωσε τα σχέδια της κυβέρνησής του να πιέσει τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να παρέχουν πλήρη κάλυψη ψυχικής υγείας, όπως ακριβώς γίνεται και στην περίπτωση των υπηρεσιών σωματικής υγείας. Το σχέδιο προβλέπει να καλύψει μία γνωστή τρύπα στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Αμερικής σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος επισήμανε πως το 70% των παιδιών που χρειάζονται θεραπεία για ψυχική υγεία ή εθισμό δεν μπορούν να λάβουν την κατάλληλη περίθαλψη ενώ το 2020, λιγότεροι από τους μισούς ενήλικες που διαγνώστηκαν με ψυχική ασθένεια, έλαβαν φροντίδα.
Η πρόταση της κυβέρνησης αναμένεται να επενδύσει 85 δισ. δολάρια ετησίως στην περίθαλψη της ψυχικής υγείας ενώ επίσης θα παρέχει συγκεκριμένα παραδείγματα που καθιστούν σαφές ότι τα σχέδια υγείας δεν μπορούν να χρησιμοποιούν πιο περιορισμένη προηγούμενη εξουσιοδότηση, άλλες ιατρικές τεχνικές ή στενότερα δίκτυα που καθιστούν δυσκολότερη την πρόσβαση των ατόμων σε παροχές ψυχικής υγείας και διαταραχών συνδεδεμένες με χρήση ουσιών.
«Παρά τις επανειλημμένες δικομματικές προσπάθειες που στοχεύουν στην ισόβαθμη περίθαλψη της ψυχικής υγείας, οι ασφαλιστές πολύ συχνά δυσκολεύουν την πρόσβαση σε τέτοιες υπηρεσίες, αναγκάζοντας εκατομμύρια καταναλωτές να αναζητήσουν φροντίδα εκτός δικτύου με σημαντικά υψηλότερο κόστος και να πληρώσουν από την τσέπη τους ή να αναβάλουν εντελώς τη φροντίδα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ενημερωτικό δελτίο ανακοινώνοντας την πρόταση αλλαγής κανόνων.
Το σχέδιο της κυβέρνησης Biden πρόκειται για μία πρωτοπορία που εισέρχεται στον ασφαλιστικό κλάδο προς όφελος των πελατών τους. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ένταξη της ψυχικής υγείας στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας, ένα βήμα στο οποίο ευελπιστούμε σύντομα να προχωρήσει γενικότερα η διεθνείς και ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;
Παρότι υπάρχει η συγκεκριμένη κάλυψη σε πολλά ασφαλιστικά προγράμματα στην Ελλάδα, η ασφαλιστική κάλυψη ψυχικής υγείας δεν αποτελεί κανόνα στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας. Η συγκεκριμένη κάλυψη είναι περιορισμένη τόσο σε ομαδικά όσο και σε ατομικά συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης.
Συγκεκριμένα στην Ελλάδα πολύ πιο συχνά συναντάμε τις περιπτώσεις όπου η κάλυψη ζητημάτων ψυχικής υγείας προβλέπεται ως παροχή σε καρκινοπαθείς ή σε άλλες σοβαρές ασθένειες τελικού σταδίου, και αυτό με περιορισμούς.
Τις περισσότερες φορές τέτοιες καλύψεις εμπίπτουν στις βασικές εξαιρέσεις ενός συμβολαίου ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου η κάλυψη υποστηρίζεται και στην περίπτωση δυστυχήματος.
Ωστόσο οι καταναλωτές μπορούν να επωφεληθούν από ειδικές τιμές και προνόμια χάρη σε συνεργασίες που συνάπτονται με ασφαλιστικές εταιρείες και νοσοκομεία – θεραπευτήρια, για συγκεκριμένο ή και απεριόριστο αριθμό επισκέψεων σε συμβεβλημένους ψυχολόγους και ψυχίατρους.
Ποιες είναι οι προκλήσεις στην ασφαλιστική κάλυψη υγείας;
Πρώτα απ’ όλα, το εμφανές. Η αξιολόγηση του κινδύνου από τις ασφαλιστικές και η τιμολόγηση της εκάστοτε περίπτωσης είναι αρκετά σύνθετη. Αν και 0ι περισσότεροι άνθρωποι κατά κυριότητα πάσχουν από άγχος ή κάποια μορφή κατάθλιψης, η πραγματικότητα αυτών των ζητημάτων είναι τόσο πολύπλοκη που είναι δύσκολο αντικειμενικά και πλήρως λογικά να εξεταστεί ο βαθμός κινδύνου και ως επί το πλείστον, η τιμολόγησή του.
Η φύση αυτών των περιπτώσεων δεν είναι ξεκάθαρη. Επομένως εξίσου δύσκολη είναι ο καθορισμός και η διαχείριση αποζημιώσεων. Σε ποιες περιπτώσεις θα δίνεται αποζημίωση στον δικαιούχο και πόσο εύκολα οι περιπτώσεις όπου ζητείται αξίωση μπορούν να αμφισβητηθούν από την ασφαλιστική εταιρεία;
Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι στόχος μίας τέτοιας συμπερίληψης στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας θα πρέπει να είναι η ψυχολογική ηρεμία του πελάτη, η οποία δεν μπορεί να καθοριστεί με αυστηρούς όρους όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις.
Επομένως είναι εμφανές πως, αν και υπάρχει μεγάλη ζήτηση και ανάγκη κάλυψης ψυχολογικών ζητημάτων, υπάρχουν πολλά θέματα που θα πρέπει να εξεταστούν πρώτα.