Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2024

Ψηφιακό Ευρώ: Αναγκαιότητα της εποχής ή περιττός κίνδυνος;

Δημοσίευση: 03/07/2023
ψηφιακό ευρώ

Γράφει η Δήμητρα Καφαδάρη,

Σε δύο νέες νομοθετικές προτάσεις προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα όσον αφορά την νέα ψηφιακή μορφή του ευρώ. Όπως αναφέρει η Κομισιόν, το ευρώ εξακολουθεί να αποτελεί σύμβολο της ενότητας και της ισχύος της Ευρώπης, ενώ η έλευση του δεν πρέπει να διαταράσσει την ισορροπία του σημερινού μοντέλου πληρωμών. 

Το νέο ψηφιακό ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται για να συμπληρώσει τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρει στους πολίτες και μία εναλλακτική επιλογή πληρωμής.

Συγκεκριμένα ο Valdis Dombrovskis, Ευρωπαίος Επίτροπος για το εμπόριο, αναφέρει πως «Θα είναι μια ψηφιακή μορφή μετρητών σε ευρώ», το οποίο θα διανέμεται δωρεάν από τις τράπεζες υπό την μορφή ψηφιακού πορτοφολιού σε εφαρμογή για κινητά ή και διαδικτυακά.

Όπως είναι αντιληπτό, μία νέα έκδοση του ευρώ θα φέρει αποσταθεροποίηση στον τρόπο με τον οποίο έχουν συνηθίσει οι ευρωπαίοι πολίτες να πληρώνουν στις καθημερινές συναλλαγές τους. Το 60% των Ευρωπαίων πιστεύει πως είναι σημαντικό να παραμείνουν τα μετρητά ως μέσο πληρωμής αλλά, σύμφωνα με τον Paolo Gentiloni, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, αυτό μελλοντικά θα καθιστά πρόβλημα.

Οι προτάσεις έχουν ως εξής:
  • Νομοθετική πρόταση για τα μετρητά σε ευρώ, διασφάλιση και ευρεία αποδοχή αυτών ως μέσο πληρωμής και διατήρηση της εύκολης πρόσβασης σε άτομα και επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ
  • Νομοθετική πρόταση για τη θέσπιση ενός νομικού πλαισίου του νέου ψηφιακού ευρώ ως συμπλήρωμα των τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ. Με αυτή την πρόταση θα διασφαλίσει μια πρόσθετη επιλογή για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, πέραν των υφιστάμενων ιδιωτικών επιλογών,  που θα τους επιτρέπει να πληρώνουν ψηφιακά με μια ευρέως αποδεκτή, φθηνή, ασφαλή και ανθεκτική μορφή δημόσιου χρήματος στη ζώνη του ευρώ.

Η προτάσεις αναμένουν έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ το Συμβούλιο θα θεσπίσει το νομικό πλαίσιο και σε δεύτερη φάση η ΕΚΤ θα αποφασίσει για το εάν και πότε θα εκδοθεί το νέο ψηφιακό ευρώ.

Οι πολιτικοί ανησυχούν για την έλλειψη ενός ευρωπαϊκού κυρίαρχου στον τομέα των πληρωμών. Αυτό καθιστά την Ευρώπη εξαρτημένη από εταιρείες όπως η Visa, η Mastercard, η PayPal ακόμα και η Apple, που σε συνεργασία με τράπεζες προσφέρουν την έκδοση καρτών (πιστωτικές, χρεωστικές, προπληρωμένες κ.ο.κ.).

Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το δολάριο κυριαρχεί στο διεθνές εμπόριο και απολαμβάνει πλεονέκτημα, το ευρώ βρίσκεται σε μια ασθενέστερη θέση. Με την επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ανήσυχοι για το γεγονός ότι η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ξένες εταιρείες για το μεγαλύτερο μέρος του συστήματος πληρωμών της.

Ωστόσο είναι πράγματι αναγκαία η ψηφιοποίηση του ευρώ;

Και μιλάμε για το ευρώ αποκλειστικά και όχι για την ψηφιοποίηση των πληρωμών -κάτι το οποίο ήδη υφίσταται.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η νέα ψηφιακή έκδοση θα λειτουργεί συμπληρωματικά, ως μία επιπλέον επιλογή για τους Ευρωπαίους. Η ψηφιοποίηση των πληρωμών είναι μία τάση την οποία είδαμε να εντείνεται ιδιαιτέρως κατά την εποχή του Covid-19 και ύστερα.

Οι πλειοψηφία των πολιτών έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες ίντερνετ όπως επίσης και διαθέτει τηλέφωνα τύπου smart phone, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις χάρη στη χρήση NFC υποστηρίζονται οι ηλεκτρονικές πληρωμές σε όλα τα τερματικά POS.

Ακόμα τίθεται το θέμα πληρωμών χωρίς ίντερνετ. Εφόσον το νέο ψηφιακό ευρώ θα αποτελεί μία εναλλακτική πληρωμών, θα πρέπει να διασφαλιστεί η χρήση του για πληρωμές χωρίς σύνδεση ίντερνετ για παράδειγμα από κινητό τηλέφωνο, κάτι το οποίο στην προκειμένη φάση δεν είναι δυνατόν. 

Η Επιτροπή επίσης θέλει να διασφαλίσει ένα υψηλό επίπεδο εμπιστευτικότητας των προσωπικών δεδομένων, όπως γίνεται και στην περίπτωση της πληρωμής με μετρητά. Επομένως, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ούτε οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα έχουν πρόσβαση στην ταυτότητα ατόμων ή εταιρειών, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Κομισιόν.

Για πολλούς, η ψηφιοποίηση του ευρώ δεν αποτελεί ιδιαίτερη ανάγκη εφόσον μάλιστα υπάρχουν τα ψηφιακά πορτοφόλια που συνδέονται με τραπεζικούς λογαριασμούς, τράπεζες όπως η Revolut και υπηρεσίες – εφαρμογές ανέπαφων πληρωμών με την χρήση του κινητού τηλεφώνου.

Επομένως γιατί να προχωρήσουμε σε ψηφιοποίηση του ευρώ, τι ανάγκες θα καλύπτει, πως θα επηρεάσει την αγορά και άλλα παρόμοια ερωτήματα τίθενται στο προσκήνιο. Για αυτούς που είναι υπέρ του έργου το ψηφιακό ευρώ θα δώσει έμφαση στον διαμεσολαβητικό ρόλο των τραπεζών στον αποκεντρωμένο κόσμο των κρυπτονομισμάτων, συνδέοντας τον κλασικό τραπεζικό λογαριασμό με το ψηφιακό πορτοφόλι. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα έχουν έναν σημαντικό ρόλο στην εκδοτική και διαχειριστική πλευρά του ψηφιακού ευρώ.

Εν κατακλείδι, είναι πολλά εκείνα τα οποία πρέπει να διασφαλιστούν, κυρίως σε επίπεδο ασφάλειας, προκειμένου να υπάρξει το ψηφιακό ευρώ. Μελλοντικά με τον ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσεται η τεχνολογία και επηρεάζει όλο το φάσμα της λειτουργίας της δημόσιας σφαίρας, κυρίως την οικονομία, το η δημιουργία του ψηφιακού ευρώ θα μπορούσε να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»