Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2023

Επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας στα εθνικά οδικά δίκτυα ζητά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου

επαναξιολόγηση πρωτοκόλλων ασφαλείας στα εθνικά οδικά δίκτυα

Τη Δευτέρα 21 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου, και του αναπληρωτού Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Κεπαπτσόγλου, Διευθυντή του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) με αντικείμενο συζήτησης την επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας στα εθνικά οδικά δίκτυα της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτής της σημαντικής συνάντησης, ο κ. Κεπαπτσόγλoυ εξέφρασε την άποψη σχετικά με τη διαχείριση των εκτάκτων περιστατικών στα εθνικά οδικά δίκτυα. Ειδικότερα ανέφερε πως η διαχείριση περιστατικών όπου υπάρχει μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση ή κρίνεται αναγκαία η διακοπή της κυκλοφορίας στους εθνικούς οδικούς άξονες εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων ή ατυχημάτων απαιτεί αυξημένο χρόνο ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των οδηγών και των επιβατών. Αυτό τόνισε μάλιστα πως αποτελεί αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα.

Επιπλέον, ο κ. Κεπαπτσόγλου επισήμανε τη σημασία της έγκαιρης παροχής πληροφοριών στους οδηγούς με χρήση νέων τεχνολογιών. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης, επιτρέποντας στους οδηγούς να λαμβάνουν έγκαιρες πληροφορίες για τον κυκλοφοριακό ροή και τις συνθήκες στο δρόμο.

Κατόπιν αυτής της συζήτησης, ο κ. Οικονόμου ζήτησε από τον κ. Κεπαπτσόγλoυ να αξιολογήσει εκ νέου τα υπάρχοντα πρωτόκολλα ασφαλείας. Αυτή η αξιολόγηση θα πρέπει να βασίζεται σε διεθνή και εγχώρια εμπειρία, καθώς και επιστημονική έρευνα που αναφέρεται σε παρόμοια περιστατικά. Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι νέες εξελίξεις στον τομέα των οδικών μεταφορών, όπως η αυξημένη κυκλοφορία σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό των εθνικών οδών και η αυξημένη κυκλοφορία των ηλεκτρικών οχημάτων ώστε να προταθούν προσαρμογές που θα ενισχύσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των πρωτοκόλλων.

Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα εφαρμογής ενός πιο αποτελεσματικού πρωτοκόλλου, που θα παρέχει τη δυνατότητα γρηγορότερης και πιο συντονισμένης αντίδρασης σε έκτακτες καταστάσεις, με την συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων.

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε την αναγκαιότητα της διασφάλισης της ανθρώπινης ζωής κατά τη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων, όπως αυτή που πρόσφατα αντιμετωπίστηκε στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου με την πυρκαγιά σε βυτιοφόρο. Εκτός από την εκσυγχρονισμένη διαχείριση των πρωτοκόλλων ασφαλείας, προτάθηκε η ενίσχυση των πολιτικών για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Αυτό θα επιτευχθεί με την χρήση προηγμένων τεχνολογιών για την επιτήρηση και την παρακολούθηση της κυκλοφορίας, όσο και για τη βεβαίωση των παραβάσεων, με σκοπό την αναβάθμιση της ασφάλειας για τους πεζούς και τους επιβάτες.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Γεώργιος Βελιώτης, Medi ON, Interamerican

Interamerican: Νέα υπηρεσία Τηλεϊατρικής

Η Interamerican, πιστή στον στρατηγικό της στόχο να προσφέρει στους ασφαλισμένους της ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας, προκειμένου να ζουν ασφαλέστερα, περισσότερο