Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Προστασία από τον κίνδυνο πλημμύρας με την εγγύηση της HDI

Δημοσίευση: 11/04/2024
HDI

Τα τελευταία χρόνια, οι φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με τις καταιγίδες και τα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν έντονα αυξητική τάση στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι μόνο την τελευταία δεκαετία έχουν καταγραφεί 16 σοβαρά φαινόμενα βροχοπτώσεων με ασφαλισμένες απώλειες σε επιχειρήσεις άνω των 450 εκ. ευρώ και πολλαπλάσια συνολική οικονομική απώλεια. Αναμφίβολα, η επέλαση της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία και οι συνέπειές της στην τοπική κοινωνία και οικονομία, αποτελεί το σφοδρότερο συμβάν που έχει καταγραφεί στην πρόσφατη ιστορία των πλημμυρών στην Ελλάδα και ένα case study από το οποίο πρέπει να διδαχθούμε πολλά σχετικά με το πως μπορούμε να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων, των μονάδων παραγωγής, των βιομηχανιών καθώς και τον σχεδιασμό έργων υποδομής και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας με βάσει τα νέα αυτά δεδομένα.

Οι πλημμύρες είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους φυσικούς κινδύνους που μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές σε μία επιχείρηση. Η κατάρτιση συνολικού Σχεδίου Επιχειρησιακής Συνέχειας & Ετοιμότητας (εκτίμηση Πλημμυρικού Κινδύνου, Μελέτη Αντιπλημμυρικών Έργων, Σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης, Πρόβλεψη Εναλλακτικών Προμηθευτών ή Εγκαταστάσεων Παραγωγής/Αποθήκευσης) καθώς και η σωστή πληροφόρηση, ελαχιστοποιούν τον πιθανό κίνδυνο, προστατεύοντας το προσωπικό, περιορίζοντας παράλληλα τις υλικές ζημιές και τις απώλειες από τη διακοπή εργασιών.

Στην ουσία, ένα ορθά καταρτισμένο Σχέδιο Επιχειρησιακής Συνέχειας & Ετοιμότητας (BCP-Business Continuity Plan) βοηθά τους επιχειρηματίες, τους εργαζόμενους και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να είναι καλά ενημερωμένοι, έχοντας εκ των προτέρων λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα στο χώρο εργασίας για μια ενδεχόμενη πλημμύρα που μπορεί να απειλήσει την επιχείρηση και τη λειτουργία της. Για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός και για να υπάρχει η καλύτερη δυνατή προστασία και προετοιμασία είναι σημαντικό να αντιληφθούμε τα βασικά είδη πλημμύρας και τα χαρακτηριστικά τους.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι πλημμυρών

 Οι πιο σημαντικοί και επιζήμιοι τύποι όμως είναι τρεις:

  •  Ποτάμιες πλημμύρες (υπερχείλιση ποταμών) – Οι πλημμύρες αυτές προκαλούνται κατά μήκος της κοίτης των ποταμών και στις περιοχές που γειτνιάζουν (fluvial floods).
  • Πλημμύρες που προκαλούνται σε συνέχεια έντονων βροχοπτώσεων από τοπική αποστράγγιση ή υψηλά επίπεδα υπόγειων υδάτων ή συνδυασμό και των δύο (pluvial floods). Χωρίζονται σε επιφανειακές (surface water) και flash floods.
  • Παράκτιες πλημμύρες (storm surge) που προκαλούνται σε συνέχεια θυελλωδών ανέμων και προξενούν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και πλήττουν παράκτιες περιοχές.

Στην HDI Global SE, έχοντας την απαιτούμενη τεχνογνωσία και ειδίκευση στη διαχείριση κινδύνων που απορρέουν από τη κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές, αναπτύξαμε ένα εργαλείο εκτίμησης κινδύνου με το όνομα ARGOS. Ένα εργαλείο το οποίο λαμβάνοντας πληροφορίες όπως η γεωγραφική θέση και το υψόμετρο μιας επιχείρησης και κάνοντας χρήση δεδομένων που συλλέγει ο Όμιλος από ερευνητικά κέντρα, μετεωρολογικές εκθέσεις και σεισμογράφους από όλο τον κόσμο, είναι σε θέση να αξιολογήσει και να εκτιμήσει την έκθεση σε πιθανούς κινδύνους.    

 Ανάλογα με τον τύπο της πλημμύρας, καθοριστικής σημασίας εργαλεία είναι και τα συστήματα προειδοποίησης κακοκαιρίας (π.χ. μετρητές στάθμης ποταμού) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενεργοποίηση των μέτρων προστασίας και σχεδίου δράσης μιας εταιρείας ενεργοποιώντας τους όποιους μηχανισμούς έχει υιοθετήσει η ίδια η εταιρεία.  

Προληπτικά μέτρα στην περίπτωση πλημμύρας

 Ειδικά στην περίπτωση πλημμύρας, μια επιχείρηση μπορεί να περιορίσει  την έκθεση στον κίνδυνο, με τη διεξαγωγή αλλά και την επικαιροποίηση της αντιπλημμυρικής μελέτης στην οποία θα πρέπει μεταξύ άλλων να προσδιορίζονται χρήσιμα στοιχεία για την ασφαλιστική κάλυψη, όπως ο αριθμός των κτηριακών εγκαταστάσεων, η ύπαρξη υπόγειων χώρων, ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα της επιχείρησης, τα αποθέματα και υλικά που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεαστούν κ.α. Μεγάλης σημασίας είναι επίσης και η δημιουργία και εκπαίδευση Ομάδας Αντιμετώπισης Εκτάκτου Ανάγκης για την άμεση ανταπόκριση πριν και μετά από μια πλημμύρα, όπως επίσης και η αγορά, η τακτική συντήρηση και ο έλεγχος εξοπλισμού καθαρισμού (αντλίες, ντίζελ γεννήτρια κλπ.). Πολύ σημαντικό επίσης είναι η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας κρίσιμων δεδομένων και αποθήκευσή τους σε ασφαλές μέρος.

Στα προληπτικά μέτρα συμπεριλαμβάνονται επίσης οι αντιπλημμυρικές υποδομές εντός χώρων της επιχείρησης αλλά και στους δημόσιους χώρους – τα οποία είναι υπό την ευθύνη της πολιτείας, όπως επίσης και ο τακτικός καθαρισμός φρεατίων, ρεμάτων και ποταμών. Επιπρόσθετα, μια επιχείρηση μπορεί να περιορίσει την έκθεση στον κίνδυνο, επενδύοντας σε ειδικά κατασκευαστικά μέτρα όπως αυξημένο υψομετρικά δάπεδο, αποθήκευση σε ελάχιστη απόσταση 25cm από το δάπεδο, στεγανά παράθυρα, πόρτες κλπ. 

Ως μέλος του Ομίλου Talanx, η HDI Global SE αποτελεί εδώ και δεκαετίες τον κορυφαίο Ασφαλιστή των Βιομηχανικών και Εμπορικών επιχειρήσεων, προσφέροντας εξατομικευμένες ασφαλιστικές λύσεις και υπηρεσίες διαχείρισης κινδύνων, όπως μια ενδεχόμενη πλημμύρα.

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»