Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των ασφαλίστρων εν μέσω πληθωρισμού;

Φωτογραφία: INTIME

Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου, Editor in Chief & Communications Manager, Insurance Innovation

Παράδοξη χαρακτηρίζεται από κύκλους της αγοράς η έλλειψη διακυμάνσεων στις τιμές των ασφαλίστρων, σε μια κρίσιμη οικονομικά περίοδο, όπου ο πληθωρισμός κινείται σε διψήφια ποσοστά, συμπαρασύροντας το κόστος όχι μόνο των ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και πλήθους υπηρεσιών.

Λόγω της έλλειψης πρώτων υλών, αλλά και των αυξήσεων στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών και των ανταλλακτικών των αυτοκινήτων, το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών έχει εκτοξευθεί, γεγονός που θα αναμέναμε να αποτυπωθεί και στις τιμές των ασφαλίστρων. Ωστόσο, οι ασφαλιστικές εταιρείες, κόντρα στις τάσεις της εποχής, βλέπουμε ότι μέχρι στιγμής επιλέγουν να απορροφήσουν τις αυξήσεις που υπό άλλες συνθήκες θα επιβάρυναν τους ασφαλισμένους και να διατηρήσουν τις τιμές των ασφαλίστρων σταθερές, ούτως ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να κερδίσουν την προτίμηση των καταναλωτών. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Μάιο του 2022 τα ασφάλιστρα των οχημάτων κατέγραψαν μείωση της τάξης του 1,6%, σε σχέση με τον Μάιο του 2021, μέγεθος που μεταφράζεται σε επίπτωση της τάξης του -0,02 στη διαμόρφωση του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Όπως αποδεικνύουν τα εν λόγω ποσοστά, για την πλειοψηφία των ασφαλιστικών εταιρειών προτεραιότητα εξακολουθεί να αποτελεί η αύξηση της παραγωγής, η οποία μοιραία συνδέεται στις περισσότερες περιπτώσεις με το χαμηλό ασφάλιστρο. Η εν λόγω πωλησιακή στρατηγική καθίσταται ομολογουμένως risky business για τις περισσότερες εταιρείες, κάτι το οποίο αποδεικνύουν και τα πρόσφατα οικονομικά τους αποτελέσματα. Όπως προκύπτει από τις αναφορές των ασφαλιστικών ομίλων για το β’ τρίμηνο του 2022, παρά το γεγονός ότι δεν καταγράφηκαν αξιόλογες μεταβολές στα μεγέθη της παραγωγής τους τελευταίους μήνες που ο πληθωρισμός κορυφώθηκε, τα καθαρά κέρδη των ασφαλιστικών εταιρειών συρρικνώθηκαν σημαντικά.

Γιατί οι ασφαλιστικές εταιρείες επιμένουν να διατηρούν τις τιμές των ασφαλίστρων τους σταθερές;

Η απάντηση κρύβεται στις αναλογιστικές μελέτες πίσω από τα ασφάλιστρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πληθωρισμός αποτελεί έναν προβλεπόμενο κίνδυνο για το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών, ο οποίος λαμβάνεται υπόψη από τους αναλογιστές πριν από τον καθορισμό της τιμής των ασφαλίστρων. Με άλλα λόγια, οι ασφαλιστικές εταιρείες συνυπολογίζουν πάντα ως μια πιθανή απειλή τον παράγοντα του πληθωρισμού και διαμορφώνουν τις τιμές των ασφαλίστρων ανάλογα, προκειμένου να προστατεύσουν τα αποθεματικά τους. Τα υψηλά ποσοστά του  πληθωρισμού επομένως έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν το κόστος των ασφαλίστρων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού των αγορών ή ανεξέλεγκτων διακυμάνσεων των τιμών.

Αναμένονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα τους επόμενους μήνες;

Στην πραγματικότητα, η αύξηση των ασφαλίστρων το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί από την αντασφαλιστική κάλυψη, με τους μεγαλύτερους αντασφαλιστικούς ομίλους παγκοσμίως να κάνουν λόγο για σκλήρυνση της αγοράς. Πιο συγκεκριμένα, η Munich Re ήδη από τις αρχές του έτους έχει καταστήσει σαφές ότι οι μεγάλες απώλειες, εξαιτίας του πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους αποκατάστασης των ζημιών – άρα και των αποζημιώσεων που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στους ασφαλισμένους – πρόκειται να αναδιαμορφώσουν τις ισορροπίες στα κόστη των ασφαλιστικών προϊόντων, προκαλώντας μοιραία αύξηση και στις τιμές που λαμβάνουν οι καταναλωτές.

Ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, οι τιμές των οποίων έχουν πάρει την κατιούσα τα τελευταία χρόνια, περιορίζοντας το κέρδος των εταιρειών, αναμένονται αυξήσεις το επόμενο διάστημα, οι οποίες ωστόσο δεν θα λάβουν μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού και του πλήθους των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο.

Αναμένεται λοιπόν να δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα, εάν οι οικονομικές πιέσεις που δέχονται οι ασφαλιστικές εταιρείες από τους αντασφαλιστές θα αποτυπωθούν στις τιμές των ασφαλίστρων. Θα συνεχίσουν οι εταιρείες να θυσιάζουν την κερδοφορία τους στο βωμό των μαζικών πωλήσεων και της αύξησης της παραγωγής;

Αναδημοσίευση: Περιοδικό The Insurer – Τεύχος Σεπτεμβρίου 2022

Γίνετε συνδρομητής εδώ

Διαβάστε Ακόμα