Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2023

ΠΟΑΔ: Γρίφος η ασφάλιση περιουσίας με γνώμονα την κάλυψη των φυσικών φαινομένων και της έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ

ΠΟΑΔ, ΕΝΦΙΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ) έχει στην σκέψη της όλο αυτό το χρονικό διάστημα τον Έλληνα καταναλωτή ο οποίος δέχεται καταιγισμό πληροφοριών σχετικά με την έκπτωση 10% που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και θα γίνει Νόμος του Κράτους τους επόμενους μήνες ώστε να δοθεί στον ΕΝΦΙΑ, για κατοικίες που είναι ήδη ασφαλισμένες ή θα ασφαλιστούν εντός του 2023, μείωση  φόρου ακίνητης περιουσίας του  έτους 2024 .

Με την τελευταία απογραφή του κράτους και τα επίσημα αποτελέσματα της ΕΛ.ΣΤΑΤ επί συνόλου 4.200.000 κατοικιών περίπου, πάνω από 1.000.000 κτήρια σε όλη την επικράτεια δεν θα μπορέσουν να ασφαλιστούν για τον κίνδυνο του σεισμού βάσει του ΕΑΚ 2000 και των αναθεωρήσεων του. Σε περίπτωση που το οίκημα έχει οικοδομηθεί πριν το 1960 οι ιδιοκτήτες  του οικήματος θα πρέπει να προχωρήσουν μέσω πολιτικού μηχανικού στη  σύνταξη έκθεσης τρωτότητας όπου μελετάται η στατικότητα του κτιρίου και η αντοχή των υλικών κατασκευής.

Σημαντικότατο ρόλο επίσης διαδραματίζει αν το προς ασφάλιση οίκημα είχε υποστεί ζημίες από προηγούμενη εκδήλωση σεισμού, έως ποια έκταση και αν αυτές έχουν αποκατασταθεί πλήρως.

Άλλα περίπου 200.000 ακίνητα δεν θα ασφαλιστούν λόγω οικοδόμησης τους σε ρέματα, δασικές περιοχές αλλά και αιγιαλίτιδες ζώνες και ένα 16% περίπου των ενυπόθηκων ακινήτων που είναι υποασφαλισμένα σε τραπεζικά ιδρύματα χωρίς καμιά ενημέρωση.

Η νομοθεσία που αναμένεται τους επόμενους μήνες για την ασφάλιση των ακινήτων κατά του κινδύνου έλευσης φυσικών φαινομένων και έκπτωσης από τον EΝΦΙΑ 10% μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα στην πληροφόρηση του μέσου Έλληνα καταναλωτή περί της ασφάλισης της κατοικίας του αλλά απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Παράγοντες που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν είναι η τοποθεσία του κινδύνου, η νόμιμη δόμηση του κτηρίου ακόμη και για κτήρια που δεν θα ασφαλιστούν για τον κίνδυνο του σεισμού αλλά και η κατασκευή του ακινήτου.

Οι Ασφαλιστικές Εταιρίες πρέπει να συνεργαστούν με το αρμόδιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης ώστε να εκπονηθεί ένα βασικό πακέτο καλύψεων κοινό για όλες και στην συνέχεια συμπληρωματικά να υπάρχουν και προαιρετικές καλύψεις για όσους ενδιαφέρονται να έχουν πλήρη κάλυψη.

Η μόνη λύση στην ορθή ασφάλιση των ακινήτων είναι ο σωστός προασφαλιστικός έλεγχος του προς ασφάλιση ακινήτου γιατί μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις δυσνόησης των όρων και των ερωτήσεων από τους υποψήφιους αγοραστές .

Σε αυτό το σημείο πρέπει να επαναλάβουμε για πολλοστή φορά ότι μόνον ο φυσικός ασφαλιστικός διαμεσολαβητής -πράκτορας μπορεί να γίνει πραγματικός αρωγός στην σωστή ασφάλιση των ακινήτων στην Ελλάδα. Η ασφάλιση μέσω κάποιας πλατφόρμας ασφάλισης μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα σε μια μελλοντική αξίωση αποζημίωσης και να δημιουργήσει αντεγκλήσεις και παράπονα .

Η ΠΟΑΔ επικεντρωμένη στην σωστή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού και της επιλογής που πρέπει να κάνει ο υποψήφιος πελάτης διαλέγοντας αυτόν τον εκπρόσωπο της διαμεσολάβησης που θα πραγματοποιήσει την επικερδέστερη ασφάλιση για το ακίνητο του πρόκειται να ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης.

Θα σταθούμε στο πλάι κάθε Έλληνα πολίτη ώστε να νιώθει ασφαλής για την επιλογή του.

Τέλος, ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής που θα επιλέξει ο ενδιαφερόμενος υποψήφιος πελάτης να έχει ασφαλιστή του, δεν θα είναι πλέον ο ασφαλιστής του αυτοκινήτου του που μπορεί να τον αλλάζει επιλέγοντας κάθε τόσο και φθηνότερο ασφάλιστρο. Με την ασφάλιση της περιουσίας του θα “κλειδώσει” και τον προσωπικό του σύμβουλο, θα του παραδώσει πληροφορίες που αφορούν την προσωπική του περιουσία και ο μόνος που μπορεί να μείνει δίπλα του εχέμυθα και επαγγελματικά είναι ο Επαγγελματίας Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής.

Πρέπει να μπούμε σε μία σοβαρή συζήτηση. Πώς θα αυξήσουμε δηλαδή την ασφαλιστική κουλτούρα στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

Ομιλία του Α. Βασιλειάδη κατά την 5η Εθνική Συνδιάσκεψη Εκλεγμένων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στα Επιμελητήρια της χώρας

Ομιλία του Α. Βασιλειάδη κατά την 5η Εθνική Συνδιάσκεψη Εκλεγμένων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στα Επιμελητήρια της χώρας

Στη φετινή Ετήσια Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών εκλεγμένων στα Επιμελητήρια που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Αριστείδης Βασιλειάδης, Πρόεδρος του

Έφη Αδαμίδου, KPMG

Η KPMG πρωτοστατεί στις εξελίξεις στον κλάδο των Νομικών Υπηρεσιών, επιταχύνοντας την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών στους πελάτες της

Οι τεχνολογίες Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI) της Microsoft βοηθούν τους νομικούς συμβούλους της KPMG να επαναπροσδιορίσουν την παροχή ψηφιακών