Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024

S&P: Αισιοδοξία για υψηλές επιδόσεις στον ασφαλιστικό κλάδο της Ευρώπης παρά τον υψηλό πληθωρισμό

Δημοσίευση: 28/07/2023
πληθωρισμός, ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες, S&P Global Ratings

Παρά την πτώση, ο πληθωρισμός αναμένεται να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες του Γενικού Κλάδου, ωστόσο η S&P Global Ratings πιστεύει ότι θα συνεχιστούν οι υψηλές αποδόσεις!

Οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν πολυάριθμες προκλήσεις που συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και τις επενδύσεις. Ωστόσο, η κεφαλαιακή τους ισχύς, η ρευστότητα και τα αυξανόμενα ποσοστά επανεπένδυσης αντισταθμίζουν αυτά τα εμπόδια, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.

Οι επιπτώσεις της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης, πρόσθεσαν οι αναλυτές της S&Ρ, θα υλοποιηθούν στις κορυφαίες γραμμές των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά ο οίκος θεωρεί ότι αυτό είναι ουδέτερο για τις αξιολογήσεις του.

«Παραμένουμε επιφυλακτικοί σχετικά με τις μη ρευστοποιήσιμες επενδύσεις των ασφαλιστών ζωής σε ακίνητα, ιδιωτικές πιστώσεις και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν το 2023-2025», δήλωσε ο Volker Kudszus, επικεφαλής του τομέα της S&Ρ Global Ratings για τις ασφαλιστικές αξιολογήσεις.

Προσθέτοντας: «Εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι ασφαλιστές γενικού κλάδου που αξιολογούμε προσάρμοσαν τις πρακτικές τιμολόγησης και διατήρησης στον συνεχιζόμενο υψηλό πληθωρισμό, αλλά ορισμένοι υστερούν».

Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι ασφαλιστές του γενικού κλάδου θα συνεχίσουν να έχουν ισχυρές επιδόσεις, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής τη χρονιά αυτή. Παρά την υποτονική αύξηση του ΑΕΠ και την αύξηση της έκθεσης, όπως σημείωσε ο Kudszus, πολλές ασφαλιστικές εταιρείες εφάρμοσαν με επιτυχία αυξήσεις ασφαλίστρων για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό.

Η S&Ρ αναμένει ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μειωθεί στο 2,7% το 2024 από 5,8% το 2023 και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μειωθεί στο 2,4% από 7,0%.

Ο οίκος αξιολόγησης πρόσθεσε: «Μετά τις αυξήσεις των ασφαλίστρων από τους κύριους ασφαλιστές το 2021, το 2022 και το 2023, οι αντασφαλιστές επωφελούνται από μια σκληρή αγορά και εμφανίζουν επιτυχημένες ανανεώσεις με διψήφιες αυξήσεις ασφαλίστρων.

Όσον αφορά τις ασφάλειες ζωής, οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς υπάρχουν επενδυτικές ανησυχίες, σύμφωνα με την έκθεση.

Πηγή: cyprusinsurancenews.com

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»