Τρίτη, 21 Μαΐου 2024

Δωρεά εξοπλισμού PET/CT στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Δημοσίευση: 08/05/2023
ΙΣΝ, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, PET/CT

Την Παρασκευή 5 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση Εγκαινίων του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, έπειτα της δωρεάς εξοπλισμού PET/CT από το ΙΣN.

Σε προκαταρκτική λειτουργία βρίσκεται ήδη το νέο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες χιλιάδων ασθενών στην περιφέρεια. Η προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET/CT – Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων), καθώς και οι εργασίες υποδομής για τη διαμόρφωση του εργαστηρίου στο νοσοκομείο, πραγματοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣN) στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα $750 εκατομμύρια.

Η εκδήλωση τελέστηκε, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κου Γιάννη Κωτσιόπουλου, του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, κου Μάριου Θεμιστοκλέους, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κου Κωνσταντίνου Αγοραστού, του Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, κου Φώτη Σερέτη, του Διοικητή του νοσοκομείου κου Κατσικονούρη Δημήτρη, του Διευθυντή τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής κου Παναγιώτη Γεωργούλια, ιατρών και νοσηλευτών, εκπροσώπων συλλόγων καρκινοπαθών και εκπροσώπων από το ΙΣΝ.

Ο εξοπλισμός PET/CT παραδόθηκε το φθινόπωρο του 2022, ενώ την τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνονται οι προκαταρκτικοί έλεγχοι, δοκιμές του εξοπλισμού και εκπαιδεύσεις του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει αναλάβει τη στελέχωση των Εργαστηρίων, τη λειτουργία του εξοπλισμού, καθώς και το κόστος συντήρησης μετά τη διετή περίοδο εγγύησης. Από την αρχή της δωρεάς, η υλοποίηση του έργου πραγματοποιείται σε στενή συνεργασία μεταξύ του ΙΣΝ και του νοσοκομείου.

Ειδικότερα στα πλαίσια αυτής της δωρεάς, το ΙΣΝ στηρίζει την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET/CT – Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λάρισας και Αλεξανδρούπολης. Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων είναι μία απεικονιστική εξέταση που μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη της μεταβολικής ή βιοχημικής λειτουργίας των ιστών και των οργάνων, και είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τον εντοπισμό πλήθους παθήσεων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι εγκεφαλικές διαταραχές, πριν εμφανιστούν σε άλλες απεικονιστικές εξετάσεις.

Μετά την κύρωση της τροποποίησης της επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς τον Οκτώβριο του 2021, το ΙΣΝ εξασφαλίζει, επιπλέον της προμήθειας, της εκπαίδευσης και της εγκατάστασης του ιατρικού εξοπλισμού, τον κατάλληλο σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διαμόρφωση των χώρων για την εγκατάστασή του στα τέσσερα νοσοκομεία, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει, εκτός της λειτουργίας του εξοπλισμού, και το κόστος συντήρησης μετά το πέρας της διετούς περιόδου που προβλέπεται από την εγγύηση.

Η Πρωτοβουλία για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) περιλαμβάνει περισσότερα από 25 επιμέρους έργα, αποσκοπώντας στην επέκταση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, στην ενίσχυση της ποιότητας της περίθαλψης για όλους και στην ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας πρώτης γραμμής.

Ακολουθήστε το insuranceforum.gr στο Google News.

Διαβάστε Ακόμα

“Έφυγε” η Νούλα Λαπατά

Με βαθειά θλίψη αναγγέλλουμε την απώλεια της Νούλας Λαπατά, συζύγου του παλαιού στελέχους της αγοράς και ιδρυτή της Ατλαντικής Ένωσης

36th Thessaloniki Insurance Conference

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου

«Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις – Δημιουργώντας ευκαιρίες»